Brownies z červené řepy

by Jana Dell-Plotnárková

Dneska jsme byly s dětmi na nákupu a kupovala jsem červenou řepu na fermentaci tibi krystalů. Dcera za mnou po chvíli přišla a začala mi vyprávět, jestli si pamatuji ty brownies, co jsem dříve pekla z červené řepy. Moje dcera má skvělou paměť, hlavně když jde o jídlo. Pamatuje si přesně kdy jsem, co vařila. Tyhle skvělé brownies jsem poprvé upekla už ve 2014, tehdy byli na živé kultuře velmi populární. Recept je super jednoduchý, nepoužívá žádnou mouku. A vaše děti si nevšimnou, že jedí červenou řepu. Otestováno na celé třídě dětí při jedněch dceřiných narozeninách. Protože řepa je jinak přece fuj.

To, ale není případ této dobroty, řepa je mňam. Uvidíte.

Nezapomeňte, kakao není na GAPS oficiálně dovolené. A pokud se ho rozhodnete konzumovat, je nutné, aby už jste neměli žádné akutní zažívací potíže. A rozhodně by to neměla být potravina, která je konzumovaná často.

Brownies z červené řepy

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2,5 hrnku nastrouhané červené řepy
  • med dle chuti, stačí i lžíce nebo více
  • 4 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla.
  • špetku soli
  • ½ hrnku nepraženého kakaa.
  • ½ lžičky jedlé sody (můžete vynechat)

Postup

Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte, stačí nahrubo. Nastrouhanou řepu dejte do kastrůlku a přidejte med. Pomalu přiveďte k varu, občas promíchejte, aby se řepa nepřipálila. Až se začne řepa vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pomalu vařit asi 30 minut, nebo až bude řepa dostatečně měkká. Můžete zakrýt pokličkou. Řepa pustí celkem dost vody, není tedy nutné podlévat. Až bude řepa dostatečně měkká nechte chvíli vychladnout, aby nebyla vařící, dejte ji do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Nakonec do mixéru přidejte ostatní suroviny a rozmixujte, dokud nebudete mít hladké těsto.

Když budete mixovat těsto, předehřejte si troubu na 175 °C, a připravte si menší pečící misku. Tu vyložte pečícím papírem nebo pořádně vymažte tukem.

Nalijte těsto do misky a dejte do trouby asi 40–45 minut.

Nelekněte se, brownies mohou být více červené než hnědé. Záleží na druhu kakaa.

 Na fotce jsou brownies ozdobené rozpuštěnou čokoládou a jahodami.

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

Kaja 11 května 2019 - 16:06

Pekla jsem babi ke kafi, abych mohla taky trochu. Chce recept. Sladke dostatecne – 1 lzice medu.

Reply

Zanechte komentář