Čokoládový koláč s hruškami

by Jana Dell-Plotnárková

Nedávno jsem měla doma hodně hrušek, a tak jsem dělala pyré, ale stále měla pár hrušek navíc. Tak jsem začala přemýšlet, co bych upekla. Bylo takové pochmurné nedělní odpoledne, Luca byl akorát nemocný, a tak jsme ani nikam nemohli. Takže ideální čas na pečení. 

Zrovna jsem měla namočené kešú ořechy a když jsem je dala do sušičky, trochu mi zbylo. Tak jsem šla na průzkum spíže a našla kokosové mléko, kakao a rozhodla jsem něco vymyslet.

Když jsem těsto rozmixovala, říkala jsem si, že je celkem mokré a nebyla si jistá, jestli to bude po upečení jedlé. Tedy jedlé to je v podstatě vždycky, ale spíš, jestli to bude použitelné na blog.

No po upečení byl koláč velmi křehký, vlhký a krásně voňavý. Tak jsem ho pro jistotu vyfotila, než jsem ho ochutnala, kdyby náhodou nejen hezky vypadal. 

Vůně přilákala do kuchyně manžela a dceru a oba mi začali ujídat pod rukama, a byli nadšeni. Manžel nemá rád, když je buchta suchá, říká tomu „dusivka „a po prvním soustu přestává jíst, protože suchá buchta se prý bez pití nedá sníst. No takhle rozhodně dusivá nebyla, a nikdo ani nemukal. A oba se olizovali až za ušima.

Od té doby jsem ji pekla už dvakrát. Kombinace čokolády a hrušek je výtečná! I když možná trochu netradiční. Ale nám prostě chutná. Na blogu už jednu čokoládovou buchtu s hruškou mám, a taky je výborná. 

No budu ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutná!

Čokoládový koláč s hruškami

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 3 hrnky předem namočených kešú
  • 200 ml plnotučného kokosového mléka
  • 2 vejce, oddělená
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrnku neslazeného kakaa
  • 3 rozpůlené hrušky

Postup

Kešú je nutné předem namočit dle návodu zde, poté scedit a propláchnout.

Předehřejte si troubu na 175 °C, používám horko vzduch. Připravte si menší pečící misku, já jsem pekla v kulaté o průměru 24 cm. Pečící misku vymažte a vysypte (používám sádlo a kokosovou mouku), případně použijte pečící papír.

Do misky dejte namočené kešú, přidejte kokosové mléko, 2 žloutky, jedlou sodu a ručním mixérem rozmixujte do hladkého těsta. Pokud zbyde sem a tam nějaký kousek oříšku větší, nevadí.

Přimíchejte kakao a znovu rozmixujte nebo smíchejte.

Ručním šlehačem si připravte sníh s vaječných bílků, a nakonec ho pomalu, jen ručně vmíchejte do těsta.

Těsto nalijte/přesuňte do připravené pečící misky a do něj položte na půl nakrájené hrušky. Poté dejte péct na 30 minut.

Nechte vychladnout, než budete krájet. Servírujte s domácí kysanou smetanou.

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Hanka 2 října 2021 - 06:24

Dobrý den,
prosím o radu, je něco čím by se dalo nahradit v tomto receptu kokosové mléko? V MRT testu mi vyšel kokos červeně….

Děkuji.
Krásný den, Hanka

Reply
Jana Dell-Plotnárková 8 října 2021 - 17:09

Můžete nahradit jiným ořechovým mlékem, případně i mlékem živočišným.

Reply

Napsat komentář: Jana Dell-Plotnárková Zrušit odpověď