Frittata

by Jana Dell-Plotnárková

K obědu si nejčastěji dělám vajíčka. Nejrychlejší je umíchat si pár vajíček a přidat zeleninu, na talíř avokádo, kysané zelí a oběd je hotový. Doplnit to hrníčkem masového vývaru a nic jiného nepotřebuji.

Dnes jsem, ale čekala návštěvu. Nejprve sem si říkala, že udělám masové koule pečené v rajčatové omáčce, ale nějak jsem neměla chuť na maso, a tak si říkám, že udělám omeletu. Ale nakonec z toho vzniklo tohle. Takové, co dům dal, co jsem našla v lednici a bylo už nutné zpracovat.  A výsledek mě samotnou překvapil. Bylo to tak dobré, a hlavně neuvěřitelně syté, že už asi nebudu večeřet. 

Recepty jako je tenhle jsou super i na cesty. Frittata se dá jíst teplá i studená, a tenhle recept by měl sloužit jen jako předloha, nemusíte vůbec používat stejné suroviny. Mangold není něco, co mám běžně doma, ale zrovna před pár dny jsme ho koupila. Máme ho moc rádi, vy ho můžete v recept klidně nahradit špenátem, klidně i tím mraženým. V Kauflandu mají mražený špenát v bio kvalitě, mají také zelené fazolky a taky hrášek. Samozřejmě, že ideální je používat čerstvou zeleninu, nicméně v zimě nevidím problém použít kvalitní mraženou. Prostě zeleninu si v receptu obměňte dle chuti a dostupnosti. 

Frittata

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • ½ cibule
  • 1 lžíce tuku (ghí, olivový olej, sádlo)
  • 150 gramů zelených fazolek, očištěných a nakrájených na asi 4 cm kousky
  • 2 velké hrsti nasekaného mangoldu
  • 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
  • 50 gramů hub (použila jsme sušené)
  • 15 vajec
  • 10 kusů cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • 100 gramů goudy, nahrubo nastrouhané (můžete vynechat)

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si pečící misku, moje byla 24x24 cm, a vymažte ji tukem, případně vyložte pečícím papírem.

Pokud používáte sušené houby, dejte je do misky a zalijte vroucí vodou, a nechte pár minut stát, aby změkly.

Na pánev dejte sádlo/ghí a přidejte cibuli a pár minut orestujete. Poté přidejte zelené fazolky, mangold, houby a česnek, osolte a opepřete a nechte asi 10 až 15 minut za občasného míchání restovat.

Mezitím si do vetší misky rozklepněte vejce a vyšlehejte vidličkou nebo metličkou. Do druhé misky nastrouhejte sýr, pokud budete používat. Rajčátka si rozkrojte na půlky.

Až bude zelenina měkká, dejte ji do připravené pečící misky a rovnoměrně rozprostřete po celém dně. Zalijte vejci a opatrně promíchejte, chcete, aby se vajíčka dostlala všude a propojila se se zeleninou.  Na povrch položte rajčata, a nakonec posypte po celé ploše strouhaným sýrem.

Dejte péct na 45 minut.

Podávejte s domácí majonézou, kysaným zelím nebo salátem.

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář