Pečená jablka s borůvkami

by Jana Dell-Plotnárková

Není asi klasičtější GAPS dezert než pečené ovoce!

I když se mnoho lidí domnívá, že je GAPS založený na pečivu z ořechů, opak je pravdou. Pečivo by se mělo konzumovat jen minimálně a základ stravy by měli tvořit vývary, maso, zelenina. A malé množství ovoce a ořechů. Ořechy samozřejmě ideálně aktivované

Určitě už jste zkoušeli připravit pyré, což je super dobrota, na mém webu najdete také recept na pečené hrušky. Ale tohle je prostě klasický GAPS. Žádné složitosti, prostě jen ovoce upečené a konzumované teplé. 

Samozřejmě tato dobrota je vhodná až na plné dietě, tedy ovoce se v podstatě přidává na konci 6. fáze úvodní diety. Tam bych začala spíš jen samotnými jablky, postupovat můžete stejně, jen vynechte kokos, ořechy a borůvky. Prostě jen upečte nakrájené a oloupaná jablíčka, nebo je povařte na plotně, jako když připravujete pyré. 

Ted v zimě až už jste nebo nejste na GAPS je takový dezert úplné pohlazení pro náš organismus. 

Pečená jablka s borůvkami

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 4 jablka
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo ghí
  • 1 lžička skořice, můžete klidně vynechat
  • ¼ hrnku kokosových plátků nebo strouhaného kokosu
  • 1,5 hrnku čerstvých nebo mražených borůvek
  • pár pistácií na ozdobu

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C. a připravte si pečící misku. Já jsem použila kulatou o průměru 25 cm.

Jablka oloupejte a odstraňte jadřinec, nakrájejte je na stejně velké kousky.

Vložte je do připravené pečící misky, posypte skořicí a promíchejte. Poté přidejte borůvky a pokapejte kokosovým olejem nebo ghí, znovu promíchejte, a nakonec vmíchejte kokos.

Dejte péct na 30 až 45 minut.  Servírujte s domácí kysanou smetanou, nebo klidně i samotné.  Můžete také posypat nasedanými ořechy, já mám nejraději pistácie.

Místo borůvek můžete použít samozřejmě i jiné ovoce jako třeba rybíz nebo maliny. Já osobně mám nejraději jen pečená jablka, kromě kokosu můžete klidně přidat i jiné nasekané ořechy bud již do pečení, nebo až na ozdobu.

Stejné můžete připravovat nejen jablka a hrušky, ale úžasně chutnají třeba švestky, meruňky nebo broskve.

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

Pečené švestky s mákem – Jana Dell-Plotnarkova 14 září 2021 - 16:52

[…] snidaně […]

Reply

Zanechte komentář