Rajčatová polévka s červenou čočkou

by Jana Dell-Plotnárková

Máte rádi čočku? V poslední době má trochu špatnou pověst, vlna low carb stavování se ji zásadně vyhýbá a na druhé straně je zase opěvovaná ze strany zastánců racionální stravy.

Jak je to na GAPS? Na plné dietě je čočka povolená, nicméně je nutné pochopit, že se zařazuje jako jedna z posledních potravin. A po odeznění zažívacích obtíží. Nikdy by neměla být konzumovaná, pokud stále trpíte nadýmáním, plynatostí a průjmy.

Je velmi důležité čočku pořádně připravit, tedy namočit do vody a něčeho kyselého jako je například citron, nebo lžíce jablečného octa. A nechat namočenou klidně přes noc. To i v případě čočky červené, i když se všude uvádí, že ta se namáčet nemusí. Pokud jste na GAPS a máte zažívací problémy, tak je nutné namáčet i čočku červenou. Stačí 3-6 hodin. V případě zelené a jiné čočky namočte minimálně přes noc nebo na 12 hodin. Touto metodou se z luštěnin odstraní veškeré inhibitory enzymu a kyselina fytová (i když čočka neobsahuje velké množství) Jednoduše řečeno, bude pro vaše tělo lépe stravitelná, doslova předtrávená a mnoho lidí zjistí, že takto připravené luštěniny je na rozdíl, od těch klasicky vařených nenadýmají. 

Než budete čočku vařit, slijte vodu, ve které byla namočená a dokonale propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude z čočky téct čistá, nezakalená voda. U GAPS lidí je nejlepší způsob vaření čočky pomalé a dlouhé vaření ve vývaru. Tedy nejlépe v pomalém hrnci, přibližně 6-8 hodin. U červené čočky stačí vaření mnohem kratší, tak jako je v tomto receptu.

Pokud se i po takto připravené čočce dostaví nadýmání, není vaše trávení ještě připraveno a je lepší pokračovat v hojení a opět zkusit za pár týdnů. 

Rajčatová polévka s červenou čočkou

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky červené čočky
  • 8 velkých rajčat
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sádla nebo ghí
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti špenátu
  • 3 hrnky kuřecího vývaru

Postup

Nejprve si namočte čočku tak že ji nasypete do velké mísy, zalijete dostatkem vody a přidáte šťávu z citronu, stačí asi jedna lžička, případně můžete použít lžičku jablečného octa. Čočka nasákne hodně tekutiny a nabobtná, po chvíli tedy zkontrolujte a případně dolijte více vody. Zakryjte utěrkou nebo talířem a nechte 3-6 hodin, ale klidně i přes noc.

Než budete čočku vařit, slijte vodu a pořádně propláchněte. Nechte stranou.

Připravte si rajčatové pyré z 8 rajčat, červené cibule a olivového oleje podle receptu zde, a nechte péct jen asi 30 minut.

Mezitím si dejte do hrnce lžíci sádla a přidejte nadrobno nasekanou půlku cibule a 2 stroužky česneku a nechte osmahnout na tuku. Přidejte propláchnutou čočku, obalte také v tuku a poté podlijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a nechte velmi pomalu pod pokličkou vařit, občas promíchejte, aby se čočka nepřipálila a případně dolijte více vývaru, kdyby se rychle vyvařil. Nechte vařit asi 30 minut.

Po 30 minutách vyjdete pečená rajčata z trouby a vmíchejte je do vařené čočky. Promíchejte a můžete ručním mixérem lehce rozmixovat, jako jsem to udělala já, případně nechte tak jak je, a nakonec do polévky vmíchejte dvě hrsti špenátu, nechte pár minut povařit, aby trochu změknul. Dokořeňte dle chuti solí a pepřem a můžete servírovat.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář