Zeleninový kvas

by Jana Dell-Plotnárková

Před výzvou jsem na instagramu slibovala nový recept na kvas. 

Ten řepný mám na blogu už celkem dlouho, a tak jsem se rozhodla přidat další recept, který není čistě řepný, má tedy trochu jinou chuť. 

Kvas se totiž dá připravovat nejen z řepy ale i z jiných druhů zeleniny. 

Podrobné informace k tomu, proč kvas pít a jak najdete v originálním receptu tady. 

Zeleninový kvas

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 4 střední červené řepy
  • 2 mrkve
  • kus čerstvého zázvoru (30-50 gramů)
  • 1,5 lžic kvalitní nerafinované soli (23 gramů)
  • 4,5 hrnků filtrované vody (hrnek je 240 ml

Postup

Připravte si velkou skleněnou láhev (případně dvě menší jako já) se skleněným uzávěrem a gumovým těsněním (IKREA má pod názvem KORKEN) vypláchněte ji vroucí vodou a nechte vyschnout. Nevytírejte.

Zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kusy. Chcete mít větší kostky/kusy, nekrájejte tedy nadrobno ani nestrouhejte.  Vložte do láhve. Zázvor oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte do láhve.

Ve sklenici si připravte 4,5 hrnku filtrované, destilované nebo jiné kvalitní vody bez chloru, přidejte do ní 1,5 lžic (23 gramů) nerafinované soli, tím vám vznikne 2 % solná roztok, který je ideální pro přípravu řepy. Zalijte zeleninu slaným roztokem, nechce asi 2-4 cm prostor pod víčkem. Uzavřete láhve a lehce s nimi zatřeste, aby se zelenina promíchala.

Nechce stát v pokojové teplotě mimo přímě slunce 4-10 dní. Během této doby je ideální lahev neotevírat. Prostě nechat stát v klidu, případně zavřít do skříně. Já mám postaveno na lince v rohu.

Během fermentace je normální že se na povrchu vytvoří bílá, často dost hustá pěna, To je běžná součást fermentace. Pokud lahev neotevřete, pěna sama zmizí.

Tento kvas se dá pít po 4 dnech, ale když necháte déle, bude nejen lépe chutnat ale také bude obsahovat méně histaminu. Pokud tedy máte HIT, uložte kvas po týdnu v pokojové teplotě do lednice a nechce dále fermentovat 6-12 týdnů.

Po slití skladujte kvas v uzavřené sklenici v lednici.

Zeleninu můžete zpracovat a přidat ji třeba do salátu. Případně ji můžete znovu použít, zalít čerstvým slaným roztokem.

Další možnost je také nechat zeleninu v kvasu, neslévat ho a zeleninu zpracovat až kvas vypijete. I tak skladujte v lednici.

Pokud připravujete pro malé děti, vynechte v receptu zázvor.

 

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Nikola 10 června 2023 - 08:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak má chutnat kvas po 12 týdnech? Necítím tam kvašenou chuť, přijde mi to spíše jako solný roztok. 🙂 děkuji za odpověď

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 října 2023 - 18:26

To je zvláštní. Chuť by měla být řepná, lehce slaná a to kvašení by tam určitě mělo být cítit. Pokud chutná hodně slaně, tak někde v průběhu fermentace nastala chyba, nebo byl počáteční produkt hodně slaný.

Reply
Dagmara Dostálová 10 října 2023 - 10:46

Dobrý den, mohla bych kvasit i v kvasném hrnci? Tedy zatíženou zeleninu v nálevu..
Děkuji za odpověď
Hezký den
Dagmara Dostálová

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 října 2023 - 18:10

Raději ne, sklo je v tomto případě lepší varianta

Reply

Zanechte komentář