Snídaňové smoothie

by Jana Dell-Plotnárková

Tento recept už jsem s vámi sdílela několikrát na instagramu ve stories, ale vždy jen fotky a nikdy ne celý recept. Poprvé jsme tohle smoothie připravila v Sydney, když jsem byla těhotná s Lucou, takže je více než 9 let staré. Během let jsem jeho recept několikrát upravila, ale základ zůstává vlastně stejný. Mnoha lidem jsem ho také doporučila jako ideální „pokrm“ při porodu a po něm.  Já sama jsem ho také použila při porodu s Lucou. 

Úplně původně jsem toto smoothie začala dělat z domácího mléčného kefíru, samozřejmě poctivě 24 hodin fermentovaného. V Sydney bylo totiž úžasné nepasterované mléko a kefír z něj byl prostě luxusní! Jenže po porodu jsem musela kvůli Lucovi přestat konzumovat mléčné výrobky, včetně těch GAPS fermentovaných, a tak jsem smoothie přestala na chvíli dělat. No a později v Singapuru, jsem začala smoothie připravovat z čerstvé kokosové vody, protože se všude dal jednoduše koupit mladý kokos a voda byla úžasná. A přidávala do něj i čerstvou dužinu. V tom teple to byla ideální snídaně. Stejně jako později na Maui. Tady v Čechách jsem pak dlouho smoothie nedělala, ale když jsem před pár měsíci konečně objevila čistou kokosovou vodu, bez cukru a jiných přidaných „dobrot“ tak jsem se s teplým počasím ke smoothie opět vrátila. No není to čerstvá voda přímo z kokosu, ale do smoothie to účel splní! 

V té verzi, v jaké smoothie vidíte na fotce to není GAPS legální, v okamžiku, kdy vynecháte z receptu kakao, se z něj GAPS smoothie stává, a i bez něj je to stále velká dobrota. Toto smoothie je samozřejmě vhodné až na plné GAPS dietě, po odeznění zažívacích potíží. 

Základní recept je velmi jednoduchý, ale určitě se nekladou meze vaší fantazii a můžete upravovat a experimentovat. Na smoothie totiž můžete použít místo kokosové vody nebo mléčného kefíru třeba i jemný masový vývar. Budete překvapeni, ale nebude tam téměř cítit. 

Pod receptem napíšu možné alternativy a obměny, které můžete využít.

Smoothie připravuji nejčastěji v létě, v zimě jen občas a když už tak do něj nikdy nedávám nic mraženého a kokosovou vodu nepoužívám z lednice. Přece jen je po ránu lepší první jídlo teplejší než úplně ledové. A pokud jste na GAPS neměli byste technicky jíst nic extrémně studeného.

Když vám nějaké smoothie zbyde, můžete ho nalít do formiček na nanuky, zamrazit a máte skvělou zmrzlinu!

Snídaňové smoothie

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • ½ až celé avokádo
  • 1 banán (můžete vynechat při low carb verzi)
  • Hrst malin, borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce
  • Hrst špenátu nebo kadeřávku
  • 1 vrchovatá lžíce ořechového másla
  • 1 lžíce kvalitního neslazeného kakaa (můžete vynechat při GAPS)
  • 250 ml neslazené kokosové vody nebo jiné tekutiny

Postup

Na přípravu smoothie můžete použít bud ponorný ruční mixér nebo smoothie mixér. Suroviny naskládám do vyšší nádoby, nejprve avokádo, banán, přidám ořechové máslo, bobule, špenát, kakao a nakonec zaliju kokosovou vodou nebo kefírem.
Rozmixujte krásně do hladkého smoothie a servírujeme.
Teď trochu podrobněji k surovinám.
Když je avokádo malé, dávám většinou celé, protože je to právě avokádo, které udělá smoothie krásně krémové, hlavně pokud používáte na výrobu kokosovou vodu nebo vývar.
Banán dávám, když mám velký hlad a snídám až třeba po cvičení později, ale smoothie je opravdu chutné i bez něj. Když ho připravíte z kokosové vody, která je sama o sobě již dost sladká a použijete třeba více borůvek, bude výborné.
Nejčastěji do smoothie používám borůvky nebo maliny, ale na Maui jsem kupovala mraženou směs lesních plodů a je opravdu na vás jaké ovoce použijete. Nikdy jsem však nezkoušela nic jiného než bobulovité ovoce.
Špenát nebo kadeřávek používám čerstvý nebo mražený, pokud je vaše trávení ještě slabší, můžete klidně i vynechat.
Nejraději mám do smoothie máslo pistáciové, ale dávám, co zrovna mám. Když nemám máslo, používám i mokré ořechy, z těch mám nejraději kešú. Párkrát jsem dala i aktivované a již usušené ořechy, pak ale potřebujete výkonnější mixér, aby bylo smoothie stále hladké.
Kakao používám nepražené, nejčastěji od Bio Nebio.
A kokosovou vodu používám, jak jsem již zmiňovala z DM drogerie, případně domácí mléčný kefír. Pokud se rozhodnete zkusit přidat do smoothie vývar, určitě bych se ujistila, že je slabý, stáhla bych přebytečný tuk a nechala ho prohřát, aby nebyl úplně ledový.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář