Velikonoční mazanec

by Jana Dell-Plotnárková

Velikonoce jsou za dveřmi a k nim patří i tradiční mazanec. No tradiční úplně není, ale i tak, je to mazanec a z receptu mám obrovskou radost. Je to veliký hit u nás doma i u ostatních kdo mohli ochutnat. Určitě jeden z receptů, který se u nás bude objevovat i mimo Velikonoce. Sama jsem byla překvapená, jak se mi mazanec povedl hned na první pokus.  Většinou když tvořím nový recept, tak musím zkoušet víckrát, než jsem s výsledkem spokojená. Tak snad bude chutnat i vám 😉

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 a ½ hrníčku kešu ořechů
  • 2 vejce – oddělené na žloutek a bílek
  • 1 lžička jedlé sody
  • hrst rozinek, nebo nakrájené datle – můžete vynechat
  • hrst vlašských ořechů
  • mandle na plátky na ozdobu
  • Med v případě nutnosti osladit, stačí i jedna lžíce, ale chutná skvěle bez.
  • ½ lžičky tuku na vymazání formy (kokosový, máslo ghí)

Postup

Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 6 hodin, potřebujete, aby byly měkké. Troubu předehřejte na 175 °C

Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem.

Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru.

Přidejte žloutky, jedlou sodu a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná.

V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem.  Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané.

Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.

Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. A posypte plátky mandlí.  Pečte asi 40 minut.

Nechte mazanec vychladnout, než ho budete krájet.

 

 

Mohlo by vás zajímat

3 komentářů

Kateřina 2 dubna 2020 - 07:29

Včera jsem pekla a je výbornej! Chutná hodně podobně jako klasickej, kdyby mi ho někdo naservíroval a neřekl mi nic, tak si myslím, že jim klasickej mazanec 😀

Reply
Vladenka 1 dubna 2021 - 12:39

Delala jsem loni a byl opravdu luxusni!!
Letos nemam po ruce kesu orechy, ale mam kesu mouku – bude to fungovat i s ni? Nebude tam chybet ta voda?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 4 dubna 2021 - 15:55

Bohužel nebude to to samé. Můžete ale použít oloupané, namočené mandle místo kešů.

Reply

Zanechte komentář