Cuketový chlebík s jablky

by Jana Dell-Plotnárková

Děti mají příští týden prázdniny. Původně jsme měli jet na hory lyžovat, ale nejenže tam není sníh, nebo jen malinko, nedá se tam ani dostat. Tak pojdeme jen na naší „chalupu“ a budeme si užívat skoro jarního počasí. Sice je mi trochu líto, že sníh tak rychle roztál, ale zase mám radost z toho sluníčka. Konečně zase začněme „chytat“ vitamín D. 

No a abych nemusela o víkendu tolik vařit, upekla jsem nám tenhle snídaňový chlebík. Nenechte se oklamat fotkou, jako sladký se jen tváří. Oslazený je opravdu jen jablíčky. I když sladké jsou vlastně i ořechy a ořechové máslo. 

Původně jsem ho chtěla upéct tak jako peču ten oblíbený banánový, jen banány nahradit cuketou, ale pak jsem se rozhodla si trochu pohrát. A myslím, že se mi to povedlo. 

Cuketový chleba jsem už hodně dlouho nepekla, jeden super mám v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Ten je ale čokoládový, a tak jsem chtěla vytvořit recept, který je vhodný i na GAPS. Tento recept je sice vhodný až na plné dietě. Nebo konci té úvodní, když přidáváte i ovoce. Pokud si chcete upéct v úvodní dietě, můžete použít tento recept.

Recept si můžete klidně obměnit, pokud nemáte jablka, můžete použít hrušky, nebo použít jen cuketu a dosladit třeba lžící medu. Mleté mandle můžete použít jak loupané, tak neloupané. Pokud ořechy nemůžete, použijte slunečnicová nebo dýňová semínka, jen se nelekněte, chleba bude zelený. Ořechové máslo jsem v tomto receptu použila kešú, ale bude fungovat i mandlové, případně i to sezamové. Tam jen pozor, chleba bude mít výrazně jinou chuť a bude méně sladký. Pekanové ořechy jsou samozřejmě aktivované. Nemusíte je už však sušit, můžete je nasekat i mokré. 

Tak už dost povídání, jdeme na to!

To jsem si tady napsala minulý týden a koho by napadlo, že na hory se nedostaneme mnohem déle než jen na ty jarní prázdniny. A že bude celá země v lock down. Nenechme se ale odradit od dobrého jídla. 

Soustřeďte se na kvalitní, čerstvé suroviny a čerstvý vzduch. Najdete si v této nemilé době něco pozitivního. 

Cuketový chlebík s jablky

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 2 menší cukety
  • 2 jablka (jedno do těsta jedno na ozdobu)
  • 2,5 hrnku mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku ořechového másla
  • 2 vejce
  • ¼ hrnku pekanových nebo vlašských ořechů

Postup

Nejprve si oloupejte cuketu a jedno jablko, nahrubo nastrouhejte. Připravte si cedník a malou misku, nastrouhanou cuketu a jablko dejte do cedníku a ten položte přes misku. Rukama z cuket a jablka vymačkejte šťávu a poté nechte asi 30 minut odstát.

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o velikosti 20x10 cm.

Po 30 minutách ještě jednou cuketu a jablko vymačkejte a šťávu vylijte. Cuketu s jablkem dejte do misky a přidejte vejce, ořechové máslo a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta.

Ve větší misce smíchejte mleté ořechy, jedlou sodu a poté do ní vmíchejte mokrou část těsta.

Do již hotového těsta vmíchejte nasekané pekanové ořechy, pár si jich nechte stranou.

Oloupíte si druhé jablko, odstraňte jadřinec a nakrájejte na malé kostičky.

Těsto nalijte/přesuňte do připravené formy a navrch ozdobte zbytkem pekanových ořechů a na kostičky nakrájeným jablkem.

Dejte péct na 55 až 60 minut.

Než budete krájet, nechte vychladnout.

Skladuje v lednici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář