Letos se nějak nemůžu dostat k té vánoční náladě. Asi to bude tím, že je stále velké teplo. Normálně už je na Maui v prosinci chladněji, často i prší a prostě to počasí alespoň z okna připomíná zimu. Člověk si může obléct džíny, občas i dlouhý rukáv, ale letos jsme pořád ještě v šortkách.
O víkendu mě děti přemluvily a začali jsme péct. Pekli jsme bezvaječné linecké, a děti vykrajovaly a válely úplně samy. Taky to tedy podle toho vypadalo, neměla jsem nic, co by šlo slepit. Prostě každá sušenka byla jiná. Ale hlavní je že měly legraci a užily si to. Stejně to byl jen takový trénink, protože více budeme péct tento víkend. Poslední den školy děti tradičně nosí učitelkám cukroví. A ten už se blíží, ve středu jdou naposledy. Už se těším až budou prázdniny a nebudeme muset každé ráno pospíchat do školy. Miluju prázdniny!
Zítra nám taky Ježíšek přinese stromeček. Tedy já to jako nevím, tak to nikomu neprozraďte! Tady v USA mají všichni stromeček už kolem 1 prosince. My se snažíme vydržet co nejdéle, ale těsně před Vánocemi už není možné stromeček sehnat, tak ho máme většinou kolem 15. prosince. Dcera i když je jí už skoro 12 stále na Ježíška věří, letos mám ale podezření, že už to ví, nebo minimálně tuší. Vánoce však miluje a jak ji znám, tak jen kvůli mladšímu Lucovi bude držet basu a neprozradí tajemství. Ale mluví o tom každý den a každý den doufá, že už bude stromeček doma až přijdou ze školy. Zítra už se konečně dočká.
No nebudu to protahovat. Pojďme se podívat na ten recept.
Mám z něj obrovskou radost, protože je strašně verzatilní. Ze stejného těsta jsem upekla hned několik druhů cukroví.
- Spirálky čokoládovo-vanilkové
- Vykrajované vanilkové sušenky
- Vykrajované čokoládové sušenky
- Spirály ze dvou druhů ořechů, tedy pro ty z vás, kteří nemohou čokoládu, tak jsem udělala jedno těsto z loupaných mandlí a jedno z neloupaných, a i když není rozdíl tak výrazný jako u těch čokoládových spirál, i tak je to stále dobrota
- O víkendu chci ještě upéct makovou verzi!
Těsto je velmi vláčné a pěkně se s ním pracuje. Pokud jste na low carb a nechcete použít med, je nutné do těsta přidat navíc jedno vejce, jinak se vám bude drobit a nepůjde vyválet.
A nezapomínejte, jeden hrnek je 240 ml!
Základní recept je na verzi s kakaem. Pokud nebudete používat, udělejte si dvě těsta, jedno z loupaných mandlí a druhé z neloupaných.
Do misky dejte všechny suché suroviny kromě kakaového prášku, promíchejte a přidejte vejce, med, kokosový olej a vanilkový extrakt a v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Můžete zkusit i ruční šlehač, a těsto půjde v podstatě vypracovat i lžící a rukama. Rozdělte těsto na dvě půlky a do jedné z nich vmíchejte 2 lžíce kakaového prášku. Připravte si pečící papír a z připraveného těsta vyválejte dva stejně velké pláty které na sebe opatrně položte. Sundejte vrchní papír a pomocí toho spodního opatrně a velmi pěvně začnete těsto rolovat, jako byste rolovali noviny. Pomozte si pečícím papírem, až se vám těsto nelepí na ruce. Až bude celé těsto srolované, zabalte ho do papíru a nechte v lednici asi 30 minut ztuhnout. Poté si předehřejte troubu na 175 °C, připravte si plech a vymažte ho tukem nebo vyložte pečícím papírem. Až bude těsto vychladlé, opatrně odstraňte pečící papír a pomocí ostrého nože odkrojte asi 1 cm od konce, tam není spirála pravidelná. Zbytek těsta nakrájejte asi ½ cm široká kolečka a pokládejte je na připravený plech. Dejte péct na 8 až 10 minut. Zbylé těsto z okrajů můžete vyválet a vykrájet z něj linecké sušenky, budou krásně dvojbarevné. Skladujte v lednici. Suroviny
Postup
2 komentářů
Dobrý den, jaký neslazený kakaový prášek máte na mysli podle GAPS? A kde ho koupím? Děkuji za odpověď
Používám nepražené, neslazené kakao o bio nebo. Jak často píšu u receptů, kakao není GAPS legální, ale mnoho lidí ho později po určitém zahojení používá.