Celerový krém

by Jana Dell-Plotnárková

Polévek není na GAPS ani při výzvách 21.dní bez cukru nikdy dost. Polévky vařím téměř denně, a ne vždy je pro vás zapisuji nebo fotím, Což je škoda, ale je to prostě v reálném životě nemožné. Abych pro vás mohla polévku nafotit musím ji připravit dopoledne, a zapisovat si u toho přesné množství, měřit čas vaření a mít čas to vyfotit. No, a to je ten hlavní problém. Nejčastěji vařím polévky k večeři, a to už není dobré světlo, no, a i když si recept zapíšu, tak ho stejně dvakrát málokdy uvařím stejně.

Tady se mi to ale podařilo. Celer má pořád takovou divnou reputaci. Mnoho lidí ho nemá rádo. Teď díky low carb zažívá tak trochu comeback, ale i tak to prostě není nejoblíbenější zelenina. 

Stejně je na tom i petržel tyhle dvě zeleniny se maximálně používají do vývaru, ale už se s nimi prostě moc nevaří. 

Jenže to je ohromná škoda, nemyslíte? 

Petržel i celer jsou v zimních měsících velmi jednoduše dostupné.

Celer obsahuje celkem dost vitamínů (vitamín C, B1, B2, B6 a kyselinu listovou) minerálů (vápník, draslík, hořčík a fosfor, železo, sodík) a také aminokyseliny. Celer má protizánětlivé účinky, je velmi jemný k zažívacímu traktu a může díky svým protizánětlivým schopnostem pomáhat i v léčně zánětlivých procesů. Obsahuje mnoho antioxidantů. Má pozitivní vliv na zdraví cév, snižuje hladinu cholesterolu, má pozitivní vliv na při zácpě.

Petržel je velmi jemná pro vaše trávení, nenadýmá, pomáhá při žaludečních potížích a nevolnostech. Je skvělým zdrojem vlákniny a draslíku. Obsahuje také fosfor, vápník, kyselinu listovou, vitamín C a betakaroten. Petržel má díky vysokému obsahu silic také močopudné schopnosti, silice mohou být také nápomocné při potížích s nepravidelnou menstruací. 

Jak petržel, tak celer jsou také považovány za afrodisiakum.

Navíc když se dobře připraví také úžasně chutnají.

Celerový krém

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce sádla nebo ghí
  • 1 cibule
  • 4 petržele
  • 2 menší celery
  • 1 malý květák
  • 6-8 hrnků vývaru (já jsem použila kachní)
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 hrnek namočených kešú ořechů

Postup

Než budete polévku vařit, je nejlepší si nejprve na asi 6 hodin případně přes noc namočit ořechy. Návod, jak na to najdete zde. Ale je to velmi jednoduché, stačí dát ořechy do misky a přidat trochu kvalitní, nerafinované sole a zalít vodou.

Polévka bude fungovat i bez ořechů, ale s nimi bude chuť mnohem lepší.

Do kastrolu dejte sádlo nebo ghí pomalu zahřívejte. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte a dejte na tuk pomalu osmahnout. Nechcete, aby cibule hodně zhnědla, takže opravdu jen restovat při velmi nízké teplotě.

Celer a petržel oloupejte a nakrájejte na malé kousky, přidejte na orestovanou cibuli, promíchejte a nechte dál pomalu restovat. Květák rozeberte na drobné růžičky a přidejte do kastrolu, osolte, opepřete a přidejte lžičku kurkumy a promíchejte. Chcete, aby se zelenina obalila v tuku, a potom ji podlijte vývarem.

Pozvolna přiveďte k varu a nechte přiklopené pomalu vařit asi 30-35 minut, dokud nebude zelenina dokonale měkká.

Poté nechte chvíli odstát, aby polévka lehce vychladla. Namočené kešú slijte a propláchnete vodou, přidejte do polévky a ručním mixérem (můžete samozřejmě použít i mixér klasický) rozmixujte polévku dohladka.

Servírujte s čerstvými bylinkami, nebo nechce pár kešú a posypte jimi hotovou polévku na talíři.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář