GAPS Kuřecí salát

by Jana Dell-Plotnárková

Základem GAPS stravy, jak už určitě všichni víte jsou vývary.  Když se připravuje krátký masový vývar z kuřecího masa, zbyde po jeho dovaření maso. Často se ptáte, co s tímto masem dělat. Maso se může jednoduše vrátit zpět do vývaru, nebo jen tak samotné sníst. 

Nebo si z něj můžete připravit tento úžasně jednoduchý salát.

V receptu je mrkev a řapíkatý celer. Nicméně, tento recept lze upravovat podle toho co zrovna máte doma za zeleninu. Použít můžete třeba i strouhaný celer místo mrkve, přidat vařený hrášek, fungovat bude i pečený květák. Pokud vám syrová zelenina dělá problém, můžete použít zeleninu vařenou/pečenou a nakrájet na drobné kousky. 

Majonéza je v GAPS povolená pouze domácí, já nejčastěji dělám z avokádového oleje. Ale věděli jste, že ji můžete připravit i z vepřového sádla? Recept najdete tady.

Pokud nechcete z nějakého důvodu použít majonézu, můžete salát zamíchat s avokádovou zálivkou z tohoto receptu.

Prostě další recept, který se nabízí několik variant, jak ho připravit, a tak nebudete neustále jíst to samé dokola. Plus zpracujete maso z vývaru (můžete samozřejmě použít i kuře pečené) a během pár minut připravíte výživné jídlo za pár korun.

GAPS Kuřecí salát

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 1 kuřecí stehno vařené nebo pečené
  • 2 střední mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • ½ cibule (můžete vynechat)
  • Hrst čerstvého koriandru nebo petržele
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

Postup

Připravte si středně velkou misku na salát. Z kuřecího masa odstraňte kůži, kosti a maso nakrájejte na drobné kousky, dejte do připravené misky. Použít můžete určitě i jiné čísti kuřecího masa.

Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle, přidejte do misky. Řapíkatý celer nakrájejte na drobné kousky a přidejte do misky. Osolte, opepřete a promíchejte. Pokud budete používat cibuli, tak zkuste červenou, vypadá a chutná v salátu lépe. Pokud ale nemáte zažívání ještě v pořádku, a syrová cibule vám nedělá dobře, tak ji klidně vynechte, salát chutná skvěle i bez ní.

Přidejte majonézu a znovu promíchejte, nakonec do salátu vmíchejte čerstvé byliny, které budou jemně nasekané. Můžete je do salátu vmíchat nebo ho natí jen lehce posypat.

Salát je skvělý i na cesty, pokud ho budete mít v termosce, je skvělým obědem nebo svačinou do práce nebo do školy.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář