MASOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

by Jana Dell-Plotnárková

Masové kuličky jsou při každí výzvě obrovský hit. U nás doma jsou takovou rychlou klasikou. Dělám je na mnoho způsobů, samotné maso, oblíbené s červenou řepou, s játry a květákem ale i jen samotné masové. Někdy přidávám třeba bylinky, česnek, cibuli, někdy zase třeba žloutky. 

Masové kuličky jsou také naší volbou při cestách – autem i letadlem. Vydrží celkem dlouho chutné a čerstvé a jednoduše se jí. Když jsem s dětmi létala na léto z havaje do Čech, měla jsem sebou vždy masové kuličky! 

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou jsou celkem známá klasika. Jednu variaci receptů mám v kuchařce Cukrfree pro malé i velké. Ale tohle je v poslední době náš nový favorit. 

MASOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje (můžete použít i ghí, sádlo)
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 16-18 rajčat
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 2 hrnky (400 ml) kokosového mléka
  • 500 gramů mletého vepřového/kuřecího masa
  • 100 gramů čerstvého špenátu

Postup

Do hrnce dejte olivínový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, posypte sušeným oreganem a promíchejte. Nechce pomalu restovat a mezitím si nakrájejte rajčata na stejně velké kousky a jak budete krájet přidávejte je postupně do hrnce a občas promíchejte. Osolte a opepřete, podlijte vývarem a nechce pod pokličkou dusit asi 30-35 minut. Ke konci přidejte kokosové mléko a promíchejte.

Mezitím si z masa připravte stejně velké masové kuličky, osolte a opepřete, a nakonec přidejte do rajčatové omáčky, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte opět pod pokličkou pomalu probublávat dalších asi 30 minut.

Až budou masové kuličky hotové, vmíchejte do omáčky čerstvý špenát, promíchejte a nechte pod pokličkou změknout, stačí již mimo sporák.

Servírujte s květákovou rýží, chlebovou plackou nebo prostě samotné.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář