Zeleninová polévka „co dům dal“

by Jana Dell-Plotnárková

Podzimní výzva 2022 se blíží a tak připravuji zase nějaké nové recepty. Receptů na polévky mám na webu nespočet, ale dobrých receptů prostě není nikdy dost. U nás se polévky její dopravu i v létě, ale chápu, že pro většinu populace to není úplně běžné. Počasí se ale v poslední době ochladilo, a tak už teplá polévka potěší víc lidí.

Polévka není dobrá jen na zahřátí, ale všichni víme že vývar i léčí a tak se tahle – a všechny ostatní – polévky hodí i při současné chřipkové sezóně. Recept určitě není nijak speciální, zeleninovou polévku umíte uvařit všichni skvělou, ale z praxe vím, že mnoho lidí ocení různé nápady, co všechno jde v polévce zkombinovat. Protože i když se to některým z nás může zdát jednoduché, jen tak popustit uzdu fantazii a prostě použít co doma máme. Ne každý je v kuchyni tak odvážný, a tak se snažím na svém webu sepisovat i ty jednoduché recepty. 

A tohle je jeden z nich. Ráno jsem se vydala na lokální trh a nakoupila úžasnou zeleninu, původně jsem měla v plánu uvařit něco úplně jiného. Ale pak jsem dostala chuť na polévku, což není zase tak neobvyklé a měla doma vývar, který už potřeboval zpracovat. No a o hodinu později byla polévka na světě! 

Zeleninová polévka „co dům dal“

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce vepřového sádla nebo ghí
  • 1 střední cibule (použila jsem červenou)
  • 3 kedlubny
  • 2 pórky
  • 1 květák
  • sůl, pepř
  • 1lžíce sušené kurkumy
  • 3 cm čerstvé kurkumy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3-5 kusů bobkového listu
  • 2 hrnky sušených hub
  • 8 hrnků kuřecího vývaru
  • čerstvá zeleninová nať na ozdobu

Postup

Nejprve si připravíme zeleninu, kedlubny oloupeme a nakrájíme na menší kostky, květák rozebereme na drobné kousky, cibuli po oloupání nakrájíme nadrobno. Do většího hrnce dáme sádlo a pomalu rozehřejeme, poté přidáme nakrájenou cibuli, posypeme sušenou kurkumou a promícháme. Necháme pár minut restovat a poté přidáme kedlubnu a květák, promícháme a necháme pomalu restovat.
Mezitím očistíme pórek a nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a opět promícháme, osolíme a opepříme. Přidáme bobkový list.
Oloupeme si kurkumu a zázvor, nakrájíme na drobounké kousky, vmícháme do hrnce a následně zalijeme vývarem. Promícháme, pokud je potřeba přidáme sůl a pepř a přivedeme k varu. Mezitím si v misce připravíme houby, zalijeme je horkou vodou, aby změkly a až bude polévka vroucí, slijeme z nich vodu a houby přidáme do polévky, stáhneme teplotu a necháme pod pokličkou vařit přibližně 30-40 minut, dokud nebude zelenina dostatečně měkká.
Servírujte s čerstvou zeleninovou natí.
Na přípravu můžete použít i houby čerstvé, nebo je můžete klidně vynechat. Místo kedlubny můžete použít například tuřín nebo celer. Místo květáku můžete použít brokolici. Případně do polévky přidat třeba čerstvý kadeřávek.
Opravdu se nemusíte bát použít různé druhy zeleniny, protože výsledek bude vždycky super.
 
 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář