Jak správně připravovat ořechy a semínka

by Jana Dell-Plotnárková

Ořechy jsou skvělým zdroje tuků, bílkovin a minerálů. Ořechy mohou mít pozitivní vliv na zdraví našeho kardiovaskulárního systému, mohou mít skvělý vyliv na hladinu cholesterolu, mohou být prospěšné v boji proti rakovině a mnoho dalších zdravotních benefitů. Hlavně jsou skvělou a rychlou svačinou na cestách, nebo se z nich dají péct úžasné deserty.

Je ale opravdu nutné je aktivovat, než je budete konzumovat? Odpověď je ABSOLUTNĚ ANO.
Ať už jste nebo nejste na GAPS dietě, tradiční příprava ořechů má opravdu smysl.

Proč je to tak důležité?

Ořechy a semínka, stejně tak jako luštěniny a obiloviny obsahují kyselinu fytovou, která má tendenci blokovat vstřebávání minerálů jako je například železo, vápník, zinek, mangan, tím, že se na tyto minerály naváže. Nadměrná konzumace kyseliny fytové pak může vést k následnému nedostatku minerálů v těle.

Každý druh ořechu obsahuje jiné množství kyseliny fytové. Mandle, para ořechy a sezamová semínka mají nejvíce. Namáčením a správnou přípravou ořechů a semínek se tato kyselina eliminuje a my jsme schopni z ořechů vstřebat všechny důležité minerály, aniž bychom zatížili naše trávení.

Ořechy také obsahují inhibitory enzymů, které přímo zabraňují tomu, aby se daly ořechy lehce strávit. A oslabují následně i další trávení. A nohou vést k zažívacím obtížím. Jako je nadýmání a plynatost.

Jak tedy ořechy aktivovat?

Postup je jednoduchý. Ořechy se namočí do vlažné vody, do které se přidává sůl. Tato kombinace neutralizuje inhibitory enzymů a zaručí tak lepší vstřebatelnost minerálů a vitamínů z ořechů a semínek. Dostatečně dlouhé namočení také eliminuje kyselinu fytovou a zaručuje tak lepší stravitelnost. Tento proces trvá kolem 7 až 24 hodin, dle druhu ořechu. Další výhodou je také to, že ořechy takhle připravené navíc chutnají mnohem lépe.

Častou otázkou je kolik soli?

Na 2 hrnky vody potřebujete asi 1 lžíci kvalitní, nerafinované soli. Pokud chcete mít následnou chuť ořechů slanou, můžete přidat soli více.

Jak už je výše zmiňováno, ořechy se namáčejí minimálně na 7 hodin, ale mohou se namáčet i 24 hodin a déle. V případě kešu ořechů, nechte namočené jen 7 hodin, mají při delším namáčení tendenci tvořit si sliz, který může následně ovlivnit chuť. Poté ořechy scedíme přes cedník a dáme do sušičky na 12-24 hodin. Záleží na množství ořechů a jak máte silnou sušičku. Pokud používáte troubu, dejte ořechy na plech a zapněte troubu na asi 50-60 stupňů a nechte ořechy péct přes noc. Než půjdete spát tak je promíchejte, aby se pekli rovnoměrně. Ořechy by měli být v závěrečné fázi suché a pěkně křupavé. Skladujte je ve skleněných, nádobách, v chladu a suchu. Vlašské ořechy je lepší skladovat v lednici, protože mají tendenci se kazit.

Ořechy se také dají konzumovat jen namočené, bez sušení, tím se ale výrazně zkracuje jejich trvanlivost (na asi 24 hodin) a také se musí skladovat jen v lednici. Jsou ale výborné rozmačkané na kaši a přidané s ovocem do jogurtu – výborná snídaně! Mokré ořechy jsou ideální jako svačina pro malé děti, nehrozí u nich tím pádem riziko zaskočení jako u suchých ořechů.

Stejný postup platí i pro semínka jako jsou dýňová nebo slunečnicová.

Nutno také podotknout, že s ořechy musíte být na začátku GAPS opatrní. Na GAPS dietě se nejprve přidávají ořechy v podobě ořechových másel, ve 3 fázi úvodní diety pro přípravu dýňových placiček. Později pak namleté na mouku při pečení GAPS chleba. Na této dietě jsou povoleny pouze ořechy upravené podle výše zmíněného návodu. Pak také aktivovaná ořechová másla, jak už burákové, mandlové, pekanové, kešu atd. A ořechové mouky, tedy u nás asi nejvíce známé mleté mandle. Můžete si, ale klidně doma udělat mouku z jiných ořechů. Namelete si je a do receptů použijete stejně jako mleté mandle. Se samotnými ořechy buďte ale opravdu opatrní. A začněte s nimi až budete mít jistotu, že váš organismus zvládá plnou dietu. Začněte po malých dávkách a nemixujte na začátku ořechy dohromady. Na každý druh ořechů může nastat jiná reakce. Pokud se po konzumaci ořechů nebo semínek v jakékoliv podobě objeví znovu průjem, nebo i zácpa, okamžitě je přestaňte konzumovat. A znovu zkuste třeba za měsíc. Ořechy totiž obsahují veliké množství vlákniny, stejně jako kokosová mouka a mohou podporovat zánětlivý proces ve střevech, pokud jsou do jídelníčku zařazeny moc brzo.

Pokud pociťujete, že i ořechy připravené výše zmíněnou metodou vám nedělají dobře, můžete je také zkusit nafermentovat pomocí syrovátky. Postup je podobný jako u klasického namáčení. Ořechy dáte do mísy a zalijete vodou, k tomu místo soli přidáte půl hrníčku syrovátky a necháte při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin. Pak scedíte a můžete konzumovat nebo použít do pečení, případně vysušit v sušičce nebo troubě.

Jestli ale máte nebo jste někdy měli na ořechy reakci anafylaktického původu, tedy se po nich dusíte, budete je muset z jídelníčku vynechat. Tato reakce nemá s vaším zažíváním nic společného a ani GAPS vám v těchto případech pravděpodobně nepomůže. 🙁

Mohlo by vás zajímat

Loading comments...