Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      GAPS

      Makoví šneci

      16 února 2021

      GAPS

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      GAPS

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Hlavní jídlo

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Krůtí maso se špenátem a rajčaty

      3 února 2021

      Hlavní jídlo

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      pečivo

      Čokoládový koláč s hruškami

      11 listopadu 2020

      pečivo

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      polévky

      Brokolicovo-květáková polévka

      25 ledna 2021

      polévky

      GAPS bramboračka

      4 listopadu 2020

      polévky

      Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

      25 března 2020

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Přílohy

      GAPS rajčatové pyré

      22 března 2019

      Sladkosti

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Sladkosti

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Sladkosti

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Sladkosti

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      snidaně

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Špagetová dýně s vejcem

      29 října 2020

      snidaně

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      Svačiny

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Svačiny

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Svačiny

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Svačiny

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Recepty

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Recepty

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Recepty

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      GAPS

      Makoví šneci

      16 února 2021

      GAPS

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      GAPS

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Hlavní jídlo

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Krůtí maso se špenátem a rajčaty

      3 února 2021

      Hlavní jídlo

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      pečivo

      Čokoládový koláč s hruškami

      11 listopadu 2020

      pečivo

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      polévky

      Brokolicovo-květáková polévka

      25 ledna 2021

      polévky

      GAPS bramboračka

      4 listopadu 2020

      polévky

      Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

      25 března 2020

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Přílohy

      GAPS rajčatové pyré

      22 března 2019

      Sladkosti

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Sladkosti

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Sladkosti

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Sladkosti

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      snidaně

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Špagetová dýně s vejcem

      29 října 2020

      snidaně

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      Svačiny

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Svačiny

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Svačiny

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Svačiny

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Recepty

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Recepty

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Recepty

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
0

GAPS miminko

by anita 10 dubna 2018

Toto je článek napsaný Dr. Natashou. Může se na první pohled zdát dost agresivní ve svém přístupu, jak zavádět příkrmy. A určitě si řeknete, že je to nesmysl. Já jsem tento způsob zavádění příkrmů použila u svého syna, použila jsem verzi bez mléčných produktů, na které měl velice silnou alergii, a postupovala jsem mnohem pomaleji, než je v článku popsáno. A efekt byl skvělý. Je to příklad, jak zavádět příkrmy u dětí, u kterých se objevují známky špatného mikrobiomu a mají velké zdravotní problémy. Každé miminko je jiné a nikdy není možné postupovat přesně dle návodu, nicméně, tento postup, s určitými úpravami, používám velice úspěšně u svých pacientů, včetně svého syna. Určitě stojí minimálně za inspiraci.

Jak vychovat zdravé miminko v GAPS rodině, abychom předešli problémům jako je dětský autismus, hyperaktivita a porucha pozornosti, dyslexie, dyspraxie, deprese, schizofrenie, bipolární porucha, obsesivní kompulsivní porucha, poruchy přijmu potravy, epilepsie a mnoho dalších.

Gratulujeme! Narodilo se vám miminko!

Nic není více důležité pro vaše miminko než mateřské mléko. Obzvlášť prvních pár dní po porodu, kdy je produkováno kolostrum.

Pokud máte problém s kojením, konzultujte laktační poradkyni a pokud se i tak nepodaří laktaci zpustit, zkuste najít mateřské mléko od dárce. Hledejte mléko od zdravých matek, s podobnou dietou té vaší. I když budete krmit vaše miminko umělým mateřským mlékem, zkuste alespoň občasnou dávku mateřského mléka. I ten trošek bude mít velice pozitivní vliv na zdraví vašeho kojence. ŽÁDNÉ UMĚLÉ MATEŘSKÉ MLĚKO SE NIKDY NEVYROVNÁ TOMU MATEŘSKÉMU. Ani se mu nepřiblíží.

Pokud opravdu není jiné možnosti a musíte krmit umělým mateřským mlékem, tak i když dáváte občas trochu toho mateřského, je nutnost již od prvopočátku přidávat probiotika do každé lahve.

MASTITIDA neboli zánět prsu

Mastitida je nedílná součást kojení, potká většinu žen alespoň jednou během kojení. Pokud se objeví mastitida, poslední věc, kterou matka musí udělat, je přestat kojit. Kojení je nutnost, pokračujte s přikládáním k postiženému prsu, vašemu miminku to neublíží a vám to pomůže.

Benefity pro matku: vyprázdnění prsa je nutné pro léčbu mastitidy, mléko nesmí zůstávat v prsu, jinak se bude váš stav zhoršovat.

Pro miminko: infekce ve vašem prsu je jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak posílit imunitní systém vašeho miminka. Miminka jsou narozená s nevyvinutým imunitním systémem, který se musí naučit řádně fungovat. Vystavením jeho systému běžným patogenům v jeho prostředí, se jeho systém učí s patogeny pracovat. Mastitida je velice bezpečný způsob, jak vystavit tělo miminka patogenním mikrobům a trénovat tak imunitní systém. Mléko z infikovaného prsu dodává tělu patogenní organismy společně s protilátkami a dalšími imunitními faktory, které učí imunitní systém vašeho miminka té správné reakci a odezvě.

Mastitida je často provázena vysokou teplotou, což je pro matku velice těžké, nicméně je to velice důležitý faktor.  Vysoká teplota umožní tělu rozpustit, změkčit blokády v mléčných žlázách prsu. A kojení je pak pomůže odstranit. Dobrý homeopat může také pomoci s touto nepříjemnou infekcí. Vrbový čaj může být nápomocný, pokud je teplota stále vysoká a nic nezabírá, je bezpečné si vzít Acylpyrin.

Lékař často předepisuje antibiotika, ale není jasné, zda jsou antibiotika opravdu nápomocná při léčbě mastitidy. Základem je otevření blokád v mléčné žláze, je tedy nutné pokračovat v kojení, protože to je nejlepší. Pokud dojde na antibiotika, pokračujte s kojením. Ano, vaše miminko dostane antibiotika přes mateřské mléko, ale společně s dalšími ochrannými imunitními faktory obsaženém v mateřském mléce. Po zaléčení mastitidy vaše mateřské mléko vyrovná zažívací systém vašeho miminka.

Začínáme s příkrmy

Pro kojence, kteří jsou krmeni umělým mlékem, je možné začít zavádět příkrmy již kolem 4 měsíce. U kojeného, až kolem 6 měsíce, pokud je váš kojenec extrémně hladový, můžete začít nabízet i dříve.

Příkrmy by se měly zavádět postupně, začínat jen od malého množství jednou denně. Zbytek by mělo tvořit mateřské mléko nebo mléko umělé s přidáním probiotika.

PRVNÍ TÝDEN

  •      Začnete slabým masovým vývarem. Ten připravíte tak, že povaříte maso na kosti, například celé kuře nebo půlku a to asi tak maximálně 3 hodiny i méně. Nepřidáváte nic, žádnou zeleninu, ani sůl. Jen maso a vodu. Můžete použít i rybu nebo její kostru, rybí odřezky, hlavu, ploutve. Po dovaření sceďte maso a zbyde vám čistý vývar. Jeho část může být zamražená. Nebo ji může konzumovat zbytek rodiny. Ideální příkrm je masový vývar, smíchaný se lžičkou domácího mléčného jogurtu. Nejprve nabídněte příkrm, prso až jako odměnu/ dokrmení, pokud miminko ochutná. Můžete nabízet po lžičkách nebo z pítka. Začněte jednou až dvěma lžičkami masového vývaru s přidáním ½ lžičky domácího jogurtu (smíchané dohromady). Postupně nabízejte před každým kojením. Když vaše miminko akceptuje tohle množství, postupně zvyšujte nabízené množství. V žádném případě nepoužívejte komerčně vyráběné vývary, bujóny, jsou velice vysoce technicky zpracované a plné škodlivých látek. Kuřecí vývar je velice jemný pro žaludek a trávicí trakt. Neodstraňujte z vývaru tuk, je pro vaše miminko velice důležitý. Nepoužívejte ani kupovaný jogurt. Použijte jen 24 hodin fermentovaný domácí jogurt, ideální je začít ovčím, nebo kozím mlékem.
  •      Nabízejte miminku lžičku nebo dvě čerstvě vymačkané zeleninové šťávy, ideálně mrkvovou s přidáním šťávy z čerstvého zelí, řapíkatého celeru nebo hlávkového salátu. Šťávu smíchejte s trochou vlažné filtrovaní vody a nabízejte mezi jídly. V žádném případě nedávejte komerčně vyrobené džusy ať už zeleninové či ovocné. Pouze šťávy čerstvé vymačkané doma. Tyto čerstvé šťávy je nutné konzumovat okamžitě.

DRUHÝ TÝDEN

  •      Pokračujte s tím, co již dáváte.
  •      Začněte připravovat zeleninové polévky z čerstvé, oloupané zeleniny, odstraňte také semínka. Zeleninu vařte v připravením masovém vývaru tak jako první týden. Používejte zeleninu s menším obsahem škrobů, tedy ne brambory, batáty, sladké brambory a pastinák. Vhodná zelenina je mrkev, všechny druhy dýně, pórek, cibule, česnek, brokolice, květák, oloupaná a vypeckovaná cuketa. Uvařte zeleninu, aby byla hodně měkká, nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Přidejte lžičku kvalitního tuku. Střídejte tyto druhy tuků: kokosový, olivový, ghí, máslo. Nebo 5 kapek oleje z tresčích jater. Střídejte všechny druhy tuků. Pyré by mělo být vlažné, asi tak na teplotu těla, můžete vyzkoušet na svém zápěstí a pak do něj vmíchejte 1 lžičku domácího jogurtu. Začněte opět po lžičkách a pomalu zvyšujte. Začněte více tekutým pyré, takovou polévkou, a postupně můžete vařit hustší kaše.

TŘETÍ TÝDEN

  •      Pokračujte s tím, co děláte.
  •      Začněte přidávat dlouze vařené maso. Tedy můžete použít maso z vývaru. Z něj uděláte pyré. A to přidáte do polévek/ kaší, které vaše mimiko již konzumuje.  Začněte malým kouskem kuřecího masa a postupně přidávejte více. Používejte maso z křídel, kuřete a tučnější části masa, nejen kuřecí prsa. Tučné maso je pro vaše miminko mnohem lépe stravitelné. Postupně představte jiné druhy masa, ideálně masa z okolí kloubů, kde je maso, které po uvaření, vytvoří rosolovitý vývar. Ten s vysokým obsahem želatiny. Nejlepší maso je právě to, co používáte k přípravě vývaru.
  •      Pokud je dítě krmené umělým mlékem, začněte postupně nahrazovat umělé mléko těmito zeleninovými polévkami. Pokud kojíte, pokračujte s kojením po každém příkrmu.
  •      Zvyšte množství domácího jogurtu na 1-2 lžičky s každým jídlem.
  •      Můžete začít nabízet velice zralé avokádo, začněte jednou lžičkou přidanou do zeleninového pyré. Pomalu zvyšujte množství.
  •      Pomalu zvyšujte množství domácí zeleninové šťávy, smíchané s vodou, přidejte hlavně šťávy ze zelí a hlávkového salátu, přidané do šťávy z mrkve.

ČTVRTÝ A PÁTÝ TÝDEN

  •      Pokračujte s tím, co děláte.
  •      Představte vaječný žloutek, ideálně syrový nebo jen lehce tepelně upravený a přidaný do zeleninového pyré/polévky. Začněte s ¼ žloutku denně. Sledujte případné reakce. Pokud se žádné neobjeví, pomalinku zvyšujte množství žloutku a postupně ho dávejte do každé porce polévky/ pyré.
  •      Pokud je všechno dosud zavedené jídlo dobře tolerováno, můžete zkusit pyré z vařeného jablka. Jablko oloupejte, odstraňte jadřinec a poduste je na troše vody, dokud nebudou měkká. Po uvaření přidejte máslo, kokosový olej nebo ghí a rozmixujte na pyré. Pyré skladujte v lednici nebo můžete zamrazit. Podávejte vašemu miminku ohřáté na pokojovou teplotu, nikdy ne studené. Opět začněte lžičkou a postupně můžete přidávat na množství. Sledujte případné reakce jako je například řídká stolice nebo dokonce průjem. K ohřevu nepoužívejte mikrovlnou troubu. Ohřívejte klasicky na plotně nebo ve vodní lázni.
  •      Začněte přidávat více kvalitního, nesoleného másla do jídla místo ghí.

ŠESTÝ A SEDMÝ TÝDEN

  •      Pokračujte s tím, co děláte.
  •      Navyšujte množství domácího jogurtu na 3 lžičky s každým jídlem. Můžete také začít přidávat do láhve s vodou a zeleninovou šťávou.
  •      Postupně přidávejte žloutky do polévek/ pyré, až budete na 2 celých žloutcích denně. Navyšujte množství masa, hlavně toho tučnějšího, rosolovitého, řádně uvařeného ve vodě.
  •      Přestaňte dávat umělé mléko. Pokud kojíte, pokračujte jako doposud.

OSMÝ A DEVÁTÝ TÝDEN

  •      Pokračujte s tím, co děláte.
  •      Vyrobte placičky z mandlového másla, cukety, dýně a vajec. Začněte jednou malinkou placičkou/ lívancem. Smažte lívance na dostatku tuku jako je ghí, kokosový olej, nebo sádle. Postupně zvyšujte množství.
  •      Zvyšujte množství čerstvých zeleninových šťáv, přidávejte do nich domácí jogurt a můžete přidat malé množství šťávy z jablka.
  •      Začněte s malým množstvím syrové zeleniny, nejprve představte hlávkový salát a oloupanou, salátovou okurku. Ty rozmixujte do zeleninových polévek/pyré. Začnete od malinkého množství a pokud je dobře tolerováno, postupně přidávejte. Poté co jsou tyto dva druhy zeleniny dobře tolerovány, můžete začít zkoušet další druhy syrové zeleniny jako je mrkev, řapíkatý celer, měkké části zelí atd., vše rozmixované do pyré a přidané do zeleninového pyré/ polévky.
  •      Představte šťávu z domácího kysaného zelí. Začněte malou lžičkou jednou denně přidanou do polévek/ pyré. Postupně zvyšujte množství na lžičku do každého jídla.

DESÁTÝ TÝDEN A DÁLE

  •      Pokračujte s tím, co děláte.
  •      Zkuste miminku nabídnout celé vejce, tedy včetně žloutku, upravené jako míchaná vajíčka nebo omeleta s dostatečným množstvím másla, kokosového oleje, ghí nebo nějakého živočišného tuku. Podávejte s avokádem a vařenou nebo syrovou zeleninou.
  •      Zkuste nabídnout syrové, zralé, oloupané jablko. Také můžete zkusit zralý banán, ideálně ten, co už má hnědé flíčky. Ovoce nabízejte dětem mezi jídly, nikdy ne s jídlem.
  •      Zkuste vyrobit domácí tvaroh. Ten vyrobíte tak, že misku s jogurtem postavíte do misky s horkou vodou a jogurt se vám oddělí na tvaroh a syrovátku Připravte si velkou mísu, dejte na ní cedník, ten vyložte plenou nebo jemnou kuchyňskou utěrkou. Nalijte do něj sražený jogurt, zavažte, pověste takto připravené někam, kde může syrovátka odkapávat do mísy a nechte kapat alespoň 8 hodin, nebo klidně přes noc. Poté uložte do skleněné nádobky do lednice. Přidejte tento domácí tvaroh do jídla vašeho miminka nebo nabízejte jako dezert s trochou kvalitního medu (od 1 roku). Pokud je tento domácí tvaroh dobře tolerován, můžete zkusit nabízet nepasterované mléko.
  •      Zkuste upéct GAPS chleba, dle receptu v knize nebo u mě na blogu a zkuste nabídnout malinký kousek.

Některá jídla budete muset zavádět později, než je popsáno zde v tomto návodu. Vše závisí na případných intolerancích, alergiích a citlivosti vašeho miminka. Nejlepším ukazatelem je stolice, pokud se objeví velice řídká, průjmovitá stolice nebo naopak zácpa, považujte to za znamení, že nově zavedené jídlo není ještě vhodné. Přestaňte toto jídlo nabízet a počkejte dalších několik týdnů a poté zkuste znovu. Další častou reakcí je kožní reakce nebo dokonce ekzém. Pokud se objeví opravdu silná reakce na domácí jogurt, zkuste tento jogurt překapat a posbírat syrovátku. Syrovátka z fermentovaného jogurtu má mnohem méně mléčných bílkovin a je často mnohem lépe tolerována. Začněte po kapičkách zkoušet syrovátku a pomaličku zvyšujte množství. Když je dobře tolerováno půl hrknu syrovátky, zkuste znovu, pomalu zavést jogurt.

Při zavádění příkrmů je důležité být v klidu a pohodě, vaše děti vás mají přečtené a ucítí vaši nervozitu. A mohou pak negativně reagovat.

Pokud vaše miminko odmítá určitý druh jídla, zkuste znovu za hodinu, další den nebo za pár dní. Zkuste toto jídlo nabídnout v době, kdy máte čas, nepospícháte a jste v pohodě a klidu. Od samého začátku přijměte ten úžasný nepořádek, který k tomu všemu patří. Pokud potřebujete, položte něco omyvatelného pod židličku, a nenechte se vystresovat kousky jídla létajícím vzduchem. Vždy mějte dvě lžičky, jednu dejte vašemu miminku a nechte až si s ní dělá co chce. Druhou použijte na krmení. Časem se každé miminko naučí samo používat lžičku. Užijte si toto tak krátké období v životě vašeho miminka.

A teď něco málo mimo stravování.

Kromě skvělé a čerstvé stravy potřebuje vaše miminko velké množství vaší pozornosti a lásky, denně procházky na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek. Nic jiného. Žádné očkování, lékařské testy, nadměrné množství návštěv u lékaře, pokud to není potřeba a hlavně žádnou chemii.

Co se týká očkování, prosím přečtěte si celou kapitolu věnovanou tomuto tématu v knize GUT AND PSYCHOLOGY SYNDROM. Miminka v GAPS rodinách musí být neočkované, až do té doby, než se jejich imunitní systém plně vyvine, a mají skvělé fyzické a komunikativní vlastnosti, to tedy znamená žádné očkování do 4-5 let. A i potom, když se rozhodnete očkovat, očkujte vždy bezpečně, dítě nesmí být oslabené po nemoci nebo být snad dokonce nemocné. Požádejte o příbalový leták vakcíny a chtějte jednotlivé složky vysvětlit. Zkuste se vyhnout kombinovaným vakcínám, zkuste najít jednotlivé vakcíny, pokud je to jen trochu možné.

Vyhnete se všem chemikáliím v produktech pro vaše děti. Včetně těch, co tvrdí že jsou přírodní nebo bio. Miminka nepotřebuj umývat mýdlem ani šamponem, čistá voda je maximálně dostačující. Mýdla i ta přírodní umývají z kůže vašeho miminka ochranné oleje a kůže může mít tendenci se vysoušet a je oslabená a více náchylná na patogeny. Použijte kokosový olej, olivový olej a můžete použít i domácí jogurt a kefír v oblasti plenek nebo na suchou kůži.

Ujistěte se, že váš dům je co nejvíce netoxický, používejte vodu a ocet na úklid, použijte ekologické prací prostředky. Umývejte nádobí, které používáte pro vaše miminko v ruce, a několikrát opláchněte vodou. První rok života vašeho miminka se zkuste vyvarovat rekonstrukci vašeho domu, bytu. Nekupujte nový nábytek, kuchyň. Nový nábytek a rekonstrukce přinese do domu velké množství toxických materiálů a mohou mít negativní vliv na vývoj vašeho miminka. Zkuste nebrat miminko na místa, kde je používáno hodně toxických materiálu, jako je například plavání v chlorovaném bazénu, obchodní domy a nemocnice. Nedovolte nikomu kouřit v blízkosti vašeho miminka a používat velké množství parfému.

Používejte přírodní materiály v ložnici vašeho minka a v jeho postýlce a kočárku. Použijte protektor na matraci, aby se do ní nedostala moč. Když se moč dostane do matrace, hlavně v případě moči po starším sourozenci, může reagovat s mikroby a chemickými složkami a uvolňovat toxické plyny.

V podstatě se snažte vyvarovat technicky vyrobeným chemikáliím, elektromagnetickému záření a jiným chemickým složkám.

♦♦♦

Použité zdroje:

CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.

Sdílejte
FacebookTwitterPinterestEmail

Něco o mně

Něco o mně

JANA DELL-PLOTNÁRKOVÁ

Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí.

Nejčtenější příspěvky

  • Jak správně připravovat ořechy a semínka

    10 dubna 2018
  • Šťáva z kysaného zelí

    8 dubna 2018
  • Řepný kvas

    13 února 2019
  • Bagely

    6 dubna 2018
  • GAPS toastový chleba

    16 srpna 2018

Rubriky

  • GAPS (119)
  • Hlavní jídlo (12)
  • Ibezcukrutojde (19)
  • Narozeninový dort (1)
  • pečivo (11)
  • polévky (6)
  • Praktické rady (6)
  • Přílohy (6)
  • Recepty (130)
  • Sladkosti (15)
  • snidaně (8)
  • Svačiny (10)
  • Uncategorized (1)
  • Vánoce (18)
  • Velikonoce (2)

INSTAGRAM #IBEZCUKRUTOJDE

Den číslo 8 #lockdownlife 

Krásný den všem ženám♥️. 
Dříve jsem měla pocit, ze MDŽ je komunistický svátek a v jednu dobu ho  dokonce bojkotovala. 
Jaké bylo moje překvapeni, když jsem zjistila, že se opravdu slaví i jinde ve světě a dost ve velkém 🙂 

Co vy slavite MDŽ? 

Já jsem letos dokonce dostala i tuhle krásnou kytku 🌺 

Tak si užijte krásný a doufám slunečný den💚. 
#mdž #denžen #jekrásnebyťženou #jarouzjezarohem #jaro #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova #gapspractitioner
Den číslo 4 #lockdownlife. Tak u nás na chví Den číslo 4 #lockdownlife. 

Tak u nás na chvíli vysvitlo slunce a teď se zatáhlo a chystá se na déšť. Počasí mi říká,že by mohlo sněžit. Ale tomu tady u nás tolik nevěřím:( 

Stala se nám doma taková nemilá věc. Došla čokoláda 🤷‍♀️🤪. 
Takže nezbývá než si vyrobit vlastní 🙂 

ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY

Na čokoládu:
½ hrnku kokosového olejem případně můžete použít kakaové máslo, obojí musí být tekuté
1 hrnek kvalitního nepraženého kakaa
Pokud máte potřebu osladit, můžete přidat med, já nedávám nic.
Na náplň:
¼ hrnku ořechového másla, můžete použít co máte rádi
¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
Postup

Připravte si formičky na led, nebo jiné silikonové formy, nejprve si připravte směs na čokoládu, do tekutého kokosového oleje nebo kakaového másla přidejte kakaový prášek a rozmixujte pomocí ručního mixéru do hladké čokolády. Půlku tekuté čokolády dejte stranou, a druhou nalijte na dno formiček, naplňte asi tak třetinu. Poté dejte do mrazáku na hodinu ztuhnout.

Poté si připravte náplň, ručním mixérem rozmixujte dohladka ořechové máslo a kokosový olej, a nalijte na ztuhlou čokoládovou vrstvu. Opět dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku.

Nakonec nalijte druhou část tekuté čokolády na již ztuhlé vrstvy. Můžete také nechat jen dvouvrstvé, je to jen na vás, jak s tímto základním receptem naložíte.

Skladujte v mrazáku
#cokolada #teduztozvladnu #domacicokolada #nenigaps #bezcukru #bezlepku #bezmouky #ibezcukrutojde #sladkyzivotbezcukru #sladkyzivot #sčokoládouježivotlepší #janadellplotnarkova #gapspractitioner
Den číslo 3 v #lockdownlife! Nevím jaké Den číslo 3 v #lockdownlife! 

Nevím jaké máte počasí u vás, ale tady u nás je už několik dni inverze. Takže nám to na náladě nepřidává. Ale zůstáváme pozotivni 🙂 

Protože je tu mnoho novych sledujících, tak je možná na čase se nováčkům trochu představit 🙂 

Kdo tedy jsem ? 
🌺Přímárně máma dvou úžasných dětí. Stelle bude za pár týdnú 13 a Lucovi 8. 
🌺 Výživě se věnuji již přes 15 let. Původně jsem zdravotní sestra a kromě výživy jsem vystudovala Tradiční čínskou medicínu ( zaměření na akupunkturu) , homeopatii a jsem certifikovaná NAET terapeutka. 
🌺Ve své práci se nejvíce věnuji GAPS dietě, dnes je to přesně 5 let od mé certifikace. #gapspractitioner 
🌺Napsala jsem 3 kuchařky. 
🌺Přeložila 3 odborné knihy 
🌺Už několik let dělám pravidelné výzvy #21dnibezcukru, kde jsem pomohla změnit životní styl více než tisícovce lidí. Další výzva bude v dubnu ! 
🌺Než jsem se začala věnovat výživě, učila jsem také jógu a pracovala jako osobní trenérka. Jako dítě jsem dělala závodně sportovní gymnastiku. 
🌺Své poslání vidím ve vzdělávání lidi oblasti zdravé výživy a životního stylu. 
🌺Díky #gaps jsem si před 11 lety vyléčila ulcerozni kolitidu. A svemu synovi těžký ekzem, poruchy senzorické integrace, a mnoho s tím společných potíží. 
🌺Už je to rok, co jsme se po 18 letech života v zahraničí ( Austrálie, Hong Kong, Jordánsko, Katar, Singapur a Maui ) vrátili na pár let do Čech 🙂 

To je ve zkratce asi tak všechno. Pokud máte otázky klidně se ptejte 🙂 
#lockdown #zvladmetospolu #něcoomně #kdojsem #codělám #gaps #gapslife #gapsmum #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova #varimetrochujinak #snidanetrochujinak #cukrfreepromaleivelke #gapsterapeutickyprotokol #nastrahyvegetarianstvi #periodrepairmanual #gapsrodina #gapsléčí
Den číslo 2 #lockdownlife !

Tak jaké pozitivní ( teď nemluvím o výsledcích #covid testů) zážitky zatím máte? 

Díky vašim skvělým radám máme nakoupené semínka na zahrádku. A hned jak vykoukne 🌞, tak připravíme ještě další záhony a taky nový vertikální záhon. Až to bude hotové, rada se pochlubím. 

Dnes jsem pro vás připravovala slíbované recepty a tak tady pro vás mám první dobrotu 🙂 

CUKETOVÝ CHLEBÍK S JABLKY

2 menší cukety
2 jablka (jedno do těsta jedno na ozdobu)
2,5 hrnku mletých mandlí
1 lžička jedlé sody
½ hrnku ořechového másla
2 vejce
¼ hrnku pekanových nebo vlašských ořechů
Postup

Nejprve si oloupejte cuketu a jedno jablko, nahrubo nastrouhejte. Připravte si cedník a malou misku, nastrouhanou cuketu a jablko dejte do cedníku a ten položte přes misku. Rukama z cuket a jablka vymačkejte šťávu a poté nechte asi 30 minut odstát.

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o velikosti 20x10 cm.

Po 30 minutách ještě jednou cuketu a jablko vymačkejte a šťávu vylijte. Cuketu s jablkem dejte do misky a přidejte vejce, ořechové máslo a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta.

Ve větší misce smíchejte mleté ořechy, jedlou sodu a poté do ní vmíchejte mokrou část těsta.

Do již hotového těsta vmíchejte nasekané pekanové ořechy, pár si jich nechte stranou.

Oloupíte si druhé jablko, odstraňte jadřinec a nakrájejte na malé kostičky.

Těsto nalijte/přesuňte do připravené formy a navrch ozdobte zbytkem pekanových ořechů a na kostičky nakrájeným jablkem.

Dejte péct na 55 až 60 minut.

Než budete krájet, nechte vychladnout.

Skladuje v lednici.

#gaps #gapspecivo #gapsdiet #gapspractitioner #bezlepku #bezmouky #bezmleka #bezcukru #ibezcukrutojde #cuketovychleb #paleo #wholefood #opravdovejidlo #lockdown #spolutozvladneme #janadellplotnarkova
Tak a jdeme na to! Den číslo 1 #lockdownlife začíná ! 

Posílám vám všem hodně štěstí, klidu a velkou dávku trpělivosti 🙏🌺♥️ Pamatujte si, že ve všem špatnelm se dá najít něco pozitivního. 
Pojďme si tady sdílet ty POZITIVNÍ zážitky, které nám tohle nepříjemné období přináší. 
Bude nám všem hned trochu lépe ! 
 
Já to řeším tak, že nekoukám na zprávy, nečtu články na internetu. To už ale dělám několik let, protože mi to nedělá dobře. Neznamená to, že “strkám hlavu do písku”. Jen žiju přítomností. Neplánuju. Starám se o sebe a svou rodinu. 

Na lock down jsme se “uklidili” na naší “chalupu” mimo Prahu. A budeme zde připravovat novou zahrádku na jaro. Pokud máte nějaké tipy, budu ráda. Jsme totální amatéři 🤷‍♀️✌️. 

Pojďme si to spolu udělat co nejlepší to jen jde! Musíme to zvládnout ♥️. 

Jaké máte plány vy? 
#lockdown #zvládnemeto #conámzbývá #countdown #mysletpozitivně #silamyslenky #gaps #gapspractitioner #janadellplotnarkova #ibezcukrutojde
Taky se vám někdy stane,že si napište př Taky se vám někdy stane,že si napište příspěvek a on se vymaže🙈. No tak to zkusím znovu 💪. 
I když se podle posledních pár receptů muže zdát, že pořad peču něco sladkého, tak tomu opravdu tak není. Jen se mi to teď nějak sešlo. 
Tyhle sušenky jsem dělala na začátku týdne, a protože jsem si je rovinu i zapsala ( což ne vždy dělám ) tak se o ně mužů i podělit. 
Jsou totiž bezvaječné, a takových receptů není nikdy dost. Nicméně tím, že jsou čokoládové tak nejsou samozřejmě GAPS. 
Pokud nemáte troubu nebo se vám nechce péct, můžete z těsta udělat kuličky, obalit je třeba v kokosu nebo drceném lyofilizovaném ovoci a dát ztuhnout to lednice. 

Tak krásný, snad slunečný víkend 🌺 

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY BEZ VAJEC

1 a ¼ hrnku mletých mandlí (se slupkou nebo i bez)
½ lžičky jedlé sody (můžete klidně vynechat)
špetka sole
2/3 hrnku nepraženého, neslazeného kakaa
¼ hrnku kokosového oleje
1 avokádo
1 lžička vanilkového extraktu
1/3 hrnku kokosového mléka
Postup

Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si plech, vymažte ho nebo vyložte pečícím papírem.

Do menší misky dejte suché suroviny – mleté mandle, jedlou sodu, kakao a sůl a promíchejte.

Do nádoby k ručnímu mixéru, nebo další misky dejte avokádo, kokosový olej, kokosové mléko, vanilkový extrakt a med. Rozmixujte do hladka a poté přidejte do misky k suchým surovinám a ručním mixérem opět rozmixujte do hladkého těsta.

Vzniklé těsto je celkem lepivé, ale to nevadí. Lžicí pokládejte na plech malé hrudky, které pak lehce vidličkou rozmáčkněte do tvaru sušenky. Nebo si sušenky vytvarujte rukama. Položte je na připravený plech a dejte péct na 10-12 minut.

Po dopečení nechte ÚPLNĚ vychladnout. Sušenky jsou teplé velmi křehké.

Skladujte v lednici. Nejlépe chutnají druhý den po vyndání z lednice.
#nenigaps #susenky #bezlepku #bezmouky #bezvajec #bezmleka #vegan #paleo #pegan #lowcarbrecepty #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova #gapspractitioner #čokoládovésušenky #navikend #neconazub
Minulý týden jsem vás ve stories lákala na nov Minulý týden jsem vás ve stories lákala na nový recept. A konečně jsem  měla čas ho přidat na blog. A jsem strašně zvědavá jak vám bude chutnat. Protože u nás to bylo dost návykové 🙂 a už jsem od té doby pekla dvakrát.  Takže pokud jste milovníci máku, tak rovnou zadělejte z dvojité dávky! 
MAKOVÍ ŠNECi
Těsto
1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou)
1 lžíce kokosové mouky
1 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
1 lžička jedlé sody
½ lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
Náplň
6 lžic celého máku nebo ½ hrnku mletého
1 lžíce jablečného nebo hruškového pyré
Postup
Příprava je velmi jednoduchá. Do misky dejte namleté mandle nebo mandlovou mouku, chcete však použít tu, která není odtučněná a má konzistenci mletých mandlí.
Přidáte skořici, jedlou sodu a promíchejte. Poté přidejte kokosový olej, med, vanilkový extrakt a nakonec vajíčko.
Vše promíchejte, stačí nejprve lžicí a později rukou vypracujte  těsto. Z něj udělejte kouli a dejte ji na 15-20 minut do lednice ztuhnout, aby se s těstem lépe pracovalo.
Mezitím si předehřejte troubu na 
160 °C., připravte si pečící misku a vymažte ji tukem.
Pokud používáte celý mák, připravte si mlýnek a namelte si mák, smíchejte ho s jablečným pyré, nechte stranou. 
Těsto vyndejte z lednice a vložte mezi dva pečící papíry. A pomalu vyválejte do tvaru čtverce, asi tak 0,5 cm tlustého.Sundejte vrchní papír. A nožem pomalu rozetřete makovou směs po celé ploše těsta.Teď přichází to nejdůležitější, pomocí  pečícího papíru si nadzvedněte jednu stranu těsta a opatrně ji zatočte dovnitř, a pokračujte v rolování, dokud nebude celé těsto pěkně srolované. Těsto se může občas někde roztrhnout, ale to nevadí, rukama zadělejte a až budete mít rolku hotovou, lehce ji zmačkněte, aby držela. Konce, které nejsou pěkné odkrojte, ale nevyhazujte, dejte je také upéct. Ostrým nožem nakrájejte těsto asi na 1,5 až 2 cm široké kousky, položte je do připravené misky/plech a dejte péct na 12-15 minut.Po dopečení nechte šneky vychladnout, než s nimi budete hýbat, teplé jsou totiž velmi křehké.
Z této porce uděláte asi 8-10 malých šneků. #gaps #gapspečeni #bezlepku #bezmouky #bezmleka #bezcukru #paleo
Krásného Valentýna♥️. My sice neslavime, Krásného Valentýna♥️. My sice neslavime, máme se rádi totiž stejně každý den:) 
Dnešek byl nádherný. Luca a manžel poprvé v životě na bruslích. Luca poprvé chytal ryby na dírkách v ledu💚. Slunce svítilo, počasí na jedničku, taková zima je prostě nádhera ♥️ 
Jak jste oslavili svátek svatého Valentýna vy? 
Zítra už se můžete těšit na tak očekávaný recept na makové šneky 🙂 tak začněte mlít mák💪. 
#svatyvalentyn #valentýn #svatekzamilovanych #laska #zima #zimnisporty #poprvenabruslich #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova
Dnešní půlnoci končí lednová ( historicky pr Dnešní půlnoci končí lednová ( historicky první a snad ne poslední ) výzva #21dnibezcukru. Od zítra se mohou do jídelníčku pomalinku vracet vynecháme potraviny, jako třeba čokoláda 🙂 a tak se můžete těšit třeba na tenhle úžasně jednoduchý čokoládový krém. Má několik variant a bude chutnat každému. Tedy každému, kdo má aspoň trochu rád čokoládu 🙂 
Chcete přidat recept i sem až budu dávat na blog ? 
#konecjetu #uzjetozanami #nenigaps #cokolada🍫 #cokoladovykrem #dezert #milujucokoladu #lowcarb #paleo #bezcukru #bezmouky #bezlepku #bezmleka #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova
Sledujte @ibezcukrutojde

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek a už o nic nepřijdete.

Něco o mně

Jana Dell-Plotnárková
Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí. Více o mně

Eshop

  • Nástrahy vegetariánství 260 Kč
  • GAPS terapeutický protokol
    Hodnocení 5.00 z 5
    450 Kč
  • Výzva 21 dní bez cukru - leden 2021
    Hodnocení 5.00 z 5
    350 Kč
  • Cukrfree kuchařka pro malé i velké 499 Kč
Obchodní podmínky

Konzultace

Ne každý je schopen se do diety pustit na vlastní pěst. A pokud je to váš případ, moc ráda vám na této cestě podám pomocnou ruku. Mám zájem o konzultaci

Facebook

Gaps dieta
ibezcukrutojde
  • Facebook
  • Instagram

© 2017 - Jana Dell-Plotnárková. Všechna práva vyhrazena. Made with ♥ by AP Web Solutions.


Zpět nahoru