Houbová paštika

by Jana Dell-Plotnárková

Každou výzvu 21 dní bez cukru připravuji několik nových receptů, a nakonec je ani nestihnu publikovat. No, a právě probíhá již poslední letošní výzva, letos byly totiž výjimečně výzvy čtyři. Tak tady mám tolik nových receptů, co jsem při předchozích výzvách nestihla přidat.

Tahle skvělá paštika je jedna z nich. A leží mi tady už od ledna. To snad ani není možné!

Jednu paštiku už na webu mám, je velmi oblíbená a já sama ji dělám dost často.

Ve výzvách nebo i při GAPS dietě lidé často mají problém začít jíst játra. Paštika je jedna z cest, jak s játry začít. Je jasné, že pokud vám játra nechutnají, je lepší začít třeba těmi kuřecími (třeba právě tímto receptem) a neudělat si paštiku jen z jater. Místo jater můžete třeba použít půlku masa, ideální je maso tučnější jako je třeba bůček a jak si budete na chuť jater zvykat, pomalu zvyšovat poměr až bude paštika jen z jater.

Tahle je oproti té předchozí chuťově úplně jiná, a to díky houbám a kuřecím játrům. Játra můžete však použít i jiná. Já, když ji dělám, tak ji často ani nestihnu rozmixovat a játra s houbami sníme jako hlavní jídlo. Ideální je třeba s květákovou rýží. 

A proč jsou játra tak důležitá? 

Játra jsou takový přirozený multivitamin. Je to super potravina nabitá živinami a k tomu je velmi lehce stravitelná. 

Játra obsahují hodně zinku, což je v současné době viróz celkem potřeba k posílení imunitního systému, ale jejich konzumace má dobrý vliv i na zdraví vlasů a kůže. Dále jsou skvělým zdrojem železa v lehce využitelné formě, a z mého pohledu jsou nejlepším lékem anémie (chudokrevnosti). Játra také obsahují pravý vitamín A a tak potřebný vitamín D, všechny vitamíny skupiny B. Nejčastěji se o játrech mluví díky obsahu vitaminu B12, kterého má mnoho lidí velký nedostatek a je zásadní například pro tvorbu červených krvinek a důležitý při anémii. 

Pokud játra opravdu nejste schopni konzumovat, je možné používat je jako doplněk mrazem sušené v kapslích. Najdete je například na Terrapotheka.

Ale když to začnete zkoušet pomalu, věřím, že se játra naučíte mít rádi tak jako já. Jako dítě jsem je totiž nesnášela. 

Houbová paštika

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 4 voted )

Suroviny

  • 1 lžíce sádla (klidně kachního)
  • ½ cibule (můžete dát i celou)
  • 3 stroužky česneku
  • 12 žampionů
  • 600 gramů kuřecích jater
  • kmín (celý nebo mletý)
  • bobkův list dle chuti (dala jsem asi 3-4 listy)
  • 1 hrnek vývaru
  • sůl, pepř

Postup

Připravte si játra, očistěte je a nakrájejte na stejně velké kousky. Oloupejte cibuli, česnek a nakrájejte najemno.

Do kastrůlku dejte sádlo, zahřejte a přidejte cibuli a česnek, celý kmín a bobkův list. Nechce pár minut za občasného míchání restovat, potom přidejte nakrájená játra, promíchejte s tukem a kořením a nechte opět pomalu restovat, ať se zatáhnou.

Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky, a poté je přidejte do kastrůlku s játry. Opět promíchejte a nechte pár minut restovat, protože lehce pustí vodu. Nakonec podlijte hrnkem vývaru a osolte a opepřete a zakryté pokličkou nechce pomalu dusit 60 až 90 minut.

Takto připravené můžete konzumovat, jak jsem již zmiňovala třeba s květákovou rýží, anebo rozmixovat na hladkou paštiku.

Paštiku pak nechte vychladnout a dejte do skleničky, skladujte v lednici.

Podávejte namazané na paprice, okurce, nebo s mrkví, řapíkatým celerem nebo klidně jen tak na lžičku. Samozřejmě můžete namazat na jeden z chlebů na mém webu.

 

  

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář