GAPS játrová paštika

by Jana Dell-Plotnárková

Dneska mi Facebook ukázal, že je to přesně rok, co jsem oficiálně spustila tento blog. Jeho příprava mi zabrala dost práce, mnohem déle, než jsem původně čekala. A tak jsem ho spustila až když šla do předprodeje má (zatím) poslední kuchařka Cukrfree kuchařka pro malé i velké. Ten čas prostě hrozně letí. Během pár týdnů půjde do předprodeje již dlouho očekávaná GAPS kniha. Takže to vypadá, že najíždím na tempo jedna kniha ročně 🙂. Ale nebudeme předbíhat.

Co jsem ale nečekala, je že ve stejný den kdy můj blog slaví první narozeniny, přidám 100. recept. Hlavně tedy totálně neplánovaně. Kdo by to čekal, že za rok pro vás dám dohromady tolik receptů. Ono by jich tedy bylo mnohem víc, kdybych měla víc času. Ale myslím, že 100 je nádherné číslo a mám jich tady tolik nepublikovaných, že to brzo bude mnohem více. Máte se na co těšit.

Játrová paštika je takový základ GAPS diety, tedy ani ne tak játrová paštika jako játra samotná. Vnitřnosti všeobecně. Paštika je často ta nejpřijatelnější forma, jak játra konzumovat. Protože mnoho lidí prostě játra nemá rádo, nebo je dokonce nikdy neochutnalo. Co je na téhle paštice jiné, oproti ostatním receptům na paštiku je, že jsem ji tentokrát pekla. Ano pekla, čtete dobře. Neměla jsem čas ji dělat klasickým způsobem, tak jsem ji prostě hodila do trouby. Pokud ale troubu nemáte, recept bude fungovat i klasicky na sporáku, nechte prostě pomalu dusit, dokud nebudou játra měkká.

Tato paštika je vhodná již od druhé fáze úvodní diety, jen vynechte kmín. Když budete pomalu dusit na sporáku, můžete konzumovat od první fáze úvodní diety.

Když se vám nebude chtít mixovat, můžete klidně takto připravená játra jíst i samotná. Já než jsem stihla rozmixovat na paštiku, tak jsem s dětmi snad půlku snědly.

GAPS játrová paštika

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 5 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce sádla nebo ghí
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500-600 gramů hovězích nebo telecích jater
  • malá hrst čerstvé petrželové natě
  • sůl
  • ½ lžičky celého, případně mletého kmínu
  • 1 hrnek hovězího vývaru

Postup

Připravte si pečící misku, nebo hrnek, který může jít do trouby a má víčko.

Játra očistěte a nakrájejte na stejně velké kostky. Nakrájejte si také cibuli a česnek.

Do hrnce dejte tuk a nechte ho pomalu zahřát, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a nechte pár minut osmahnout. Poté přidejte nakrájená játra a kmín, promíchejte, aby se játra obalila v tuku a za občasného míchání nechte zatáhnout. Nesolte zatím.

Předehřejte si troubu na 120–130 °C.

Až budou játra zatáhnutá, podlijte je vývarem, osolte a přidejte nasekanou petrželovou nať. Promíchejte a dejte na přibližně 2 hodiny péct, přikryté pokličkou.

Poté nechte trochu vychladnout a dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou paštiku. Rozmixovanou paštiku dejte do skleniček a nechte vychladnout, skladujte v lednici.

Konzumujte se syrovou zeleninou, GAPS pečivem nebo jen tak lžičku přidejte do polévky nebo konzumujte samotné.

 

Mohlo by vás zajímat

5 komentářů

Pečená kachna se zelím a hruškou – Jana Dell-Plotnarkova 11 listopadu 2019 - 04:16

[…] chuť vařit. Ráno jsme s dětmi vyrazily na nákup a během dvou hodin jsem doma pak vykouzlila játrovou paštiku, jablečné pyré z kila a pul jablek, oběd jen rychlý a pak připravila tuhle kachnu na […]

Reply
Lucie 28 října 2021 - 15:59

Dobrý den,
jak dlouho vydrží paštika v lednici? Lze případně zavařit? Mám tu 2,5 kg hovězích jater a přivezli mi je už mražená, tak jsem si je nemohla naporcovat na menší kusy. A takové množství samozřejmě najednou nesníme. Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 28 října 2021 - 18:27

Pokud už byly játra jednou mražená a rozmrazená, rozhodně bych znovu nemrazila.
V lednici vydrží týden, pokud zalijete tukem a zavřete ještě horké do skleničky, tak i déle.

Reply
Lucie 28 října 2021 - 19:31

Jsou jen jednou zamražená, teď jsou v mrazáku 🙂 Děkuji za odpověď a myslíte tedy, že mohu i zavařit?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 prosince 2021 - 18:26

v lednici tak týden

Reply

Zanechte komentář