Pečená kachna se zelím a hruškou

by Jana Dell-Plotnárková

Celý víkend koukám, jak všichni pečou svatomartinskou husu a Instagram i Facebook se naplnil jedním receptem za druhým. No tak jsem si řekla, že nám ji upeču k večeři, přece jen manžel je Martin. A i když svátky nějak moc neřešíme a neslavíme, tedy myslím jmeniny, tak husou nepohrdneme. Jenže světě div se tady na Maui husu nikde neseženu, tak jsem se musela spokojit s kachnou. Jenže ani tu neměli, tedy jako celou kachnu, a tak jsem musela plány ještě víc změnit a upéct jen kachní stehna. 

Od rána jsem dnes po týdenní dovelené měla chuť vařit. Ráno jsme s dětmi vyrazily na nákup a během dvou hodin jsem doma pak vykouzlila játrovou paštiku, jablečné pyré z kila a pul jablek, oběd jen rychlý a pak připravila tuhle kachnu na večeři. Asi jsem po té dovolené, kdy jsem nemohla vařit potřebovala nějak dohnat ten ztracený čas. 

Kysané zelí se mi zrovna kvasí a mám jen zbyteček, tak jsem přemýšlela, jak kachnu připravím. Normálně ji jen jednoduše peču, ale měla jsem tady dvě hlávky zelí, jedno bílé a jedno červené, a tak jsem to udělala trochu jinak. A myslím, že se povedlo. Velmi jednoduchá směs chutí, křupavá kůžička a minimální čas strávený v kuchyni!

Pečená kachna se zelím a hruškou

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • ½ hlávky bílého zelí
  • ½ hlávky červeného zelí
  • 2 hrušky
  • 4 kachní stehna s kůží
  • sůl, pepř
  • 1lžička celého kmínu
  • 4 naběračky vývaru

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pekáč nebo pečící misku s víčkem.

Zelí očistěte a odstraňte košťál, nakrájejte na tenké plátky, vložte do připraveného pekáče.

Zelí promíchejte, aby se smíchalo bílé a červené a osolte, opepřete a přidejte kmín.

Oloupejte hrušky, odstraňte jadřinec a nakrájejte je na stejně velké kostky, a přijdete je do pekáče na povrch zelí.

Na takto připravenou zeleninu s hruškou položte kachní stehna, osolte je a případně posypte ještě kmínem, pokud máte rádi a podlijte vývarem.

Zakryjte pokličkou a dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Poté zvedněte teplotu trouby na 200 °C a odryté dejte na dalších 30-40 minut péct. Pokud tedy máte rádi křupavou kůži tak jako my.

Servírujte s pečenou dýní, bramborem (pokud nejste na GAPS) anebo jen samotné.

Pokud budete recept používat pro více lidí, nebo péct celou kachnu, můžete klidně použít celou hlávku zelí od každé barvy.  Případně můžete do zelí přidat nadrobno nasekanou cibuli a česnek.

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář