Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

by Jana Dell-Plotnárková

Ve své praxi dostávám asi nejvíce otázek na to, jak správně připravit vývar. Zdánlivě tak jednoduchá věc se pro mnoho lidí zdá neuvěřitelně komplikovaná. Není se co divit. Zaručených návodů je na internetu a v kuchařkách nespočet, a to může být opravdu matoucí.

Pojďme si tedy objasnit, jak připravit různé druhy vývarů hlavně, když je řeč o GAPS dietě. 

Nejprve pár základních informací.

V knize „GAPS terapeutický protokol“ Dr. Natasha vysloveně nerozlišuje masový a kostní vývar, a proto je mnoho lidí i po přečtení knihy zmateno. 

Co je tedy vývar?

Vývar je tradiční nápoj nebo pokrm chcete-li, který je po staletí považován za lék. Naše babičky používaly kuřecí vývar k léčbě nachlazení a jiných mnohem vážnějších nemocí. Proč? Protože vývar obsahuje velké množství minerálů (vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra). Obsahuje také elektrolyty (z vyvařené zeleniny), bílkovinytukyaminokyseliny(prolin, glycin, glutamin, arginin), a to vše v té pro naše tělo nejlépe stravitelné formě. 

No nezní to jako zázrak? Zní, a to jsem ještě nezmínila ve vývaru obsaženou želatinu, která nejen podporuje zdraví našich kloubů, ale také má velmi blahodárný a léčivý vliv na náš zažívací systém. 

Želatina, obsažená ve vývaru má pozitivní vliv na správnou kyselost žaludku, což následně znamená, že podporuje další trávení. Želatina obsahuje mnoho aminokyselin, jako je glycin, arginin, prolin. Aminokyseliny (glycin) poté pomáhají například podporovat sekreci žluči, což opět pozitivně ovlivňuje další trávení.

To je také hlavní důvod, proč se na GAPS doporučuje popíjet vývar s každým jídlem, ideálně si před jídlem dát malý šálek vývaru, protože pomůže nastartovat vaše trávení. 

Další velmi léčivá složka obsažená ve vývaru je kolagen. Ten nejenže léčí naše střevo (kolagen hraje velmi zásadní roli v zacelení a hojení propustného střeva), ale má velmi pozitivní vliv i na kůži, vlasy, klouby a zuby. 

V posledních letech se na internetu doporučuje převážně silný, dlouho tažený (až 72 hodin) kostní vývar. Je doporučován k léčbě propustného střeva a celkově považován za lék na vše. Jenže takový silný vývar může být pro GAPS člověka doslova smrtelný! Proč? Protože takový vývar obsahuje obrovské množství minerálů, histaminu a také přirozeně se vyskytujících glutamátů. A to je kombinace, která může způsobit velmi silnou a také velmi nepříjemnou reakci. Každý člověk je samozřejmě jiný a je spousta lidí, kteří jsou takový vývar schopni tolerovat. Pokud však léčíte ekzém, lupénku a jiné kožní nemoci a především máte-li od lékaře potvrzenou histaminovou intoleranci, musíte se takovému vývaru obloukem vyhnout!

Je několik způsobů, jak si připravit lahodný vývar. Je také několik druhů vývaru a každý je vhodný v jiné fázi GAPS diety a pro jiné lidi. Na vývar se dají použít různé druhy masa (vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, krůtí, králičí, divočinu, kachní, husí atd.) a důležité je nezapomínat také na rybí vývary. Je tedy dobré střídat druhy masa na přípravu vývaru, protože každé maso nabízí unikátní a jiné složení živin. Pestrost je základ. 

Masový vývar

Když se v souvislosti s GAPS dietou mluví o masovém vývaru, mluví se o tom nejslabším, nejméně dráždivém, a tedy nejlépe stravitelném vývaru. Tento vývar je také to, co se doporučuje velké většině lidí v úvodních fázích GAPS diety. Když se tedy připravujete na úvodní dietu, zapomeňte na kostní vývary a soustřeďte se na ty masové. Kostní vývary se doporučují přidávat až kolem páté fáze úvodní diety.

Na základní masový vývar potřebujete maso – i když se tento vývar nazývá masový, neznamená to, že ho budete připravovat pouze z masa. Potřebujete maso na kosti, včetně kloubů, kůže atd. Ideální je tedy celé kuře, kuřecí stehna, křidélka, vepřová žebra, hovězí oháňka, husí krky atd., tedy ne pouze maso, ale současně ne pouze kosti. 

Druhou surovinou je voda.

Do velkého hrnce dáte maso, klidně i odřezky z masa a zalijete vodou. Přesný poměr není nijak důležitý, pokud používáte celé kuře, budete mít vývaru velký hrnec. Pokud používáte pár kuřecích křidélek, tak stačí 1-1,5 litru vody. Používejte vždy selský rozum. Pokud bude váš první vývar velmi vodový, přidejte příště více masa.

Masový vývar se doporučuje vařit minimálně 30 minut (to v případě, že trpíte velmi silnou histaminovou intolerancí nebo máte jiné silné nepříjemné reakce na vývar) až 6 hodin. Ano, i po 6 hodinách je to stále slabý masový vývar. Pokud si nejste jisti, začněte dvouhodinovým vývarem (v případě kuřecího masa je to dostatek) a pokud ten tolerujete bez problémů, můžete nechat vařit déle. V případě vepřového, hovězího a jehněčího masa budete potřebovat vařit alespoň 3–4 hodiny. 

Masový vývar můžete vařit na kamnech, klasický v hrnci tak, že ho přivedete k varu, poté stáhnete na nižší teplotu, aby vývar stále pomalu probublával, ale nevyvařoval se. Poté zakryjete pokličkou a necháte vařit. 

Pokud chcete použít pomalý hrnec, což je samozřejmě možné, tedy v případě, že nemáte silnou histaminovou intoleranci, tak ekvivalent 2 hodin vaření na plotně je asi 6 hodin vaření v pomalém hrnci. 

Pokud tedy snášíte vývar v pohodě, můžete si pomalý hrnec zapnout, než půjdete spát, a ráno máte skvělý, masový vývar. 

Jeden malý typ, do pomalého hrnce můžete úplně klidně dát na vývar vařit i maso, které je zmrzlé, není potřeba nejprve rozmrazit. 

Tak masový vývar máte uvařený, co teď?

Vývar slijete, maso dáte stranou, je totiž stále chutné. Stačí ho osolit a můžete si maso dávat k jídlu, do salátů nebo vrátit zpět do vývaru a konzumovat v polévce. Dětem nebo i těm vybíravým dospělým můžete maso rozmixovat do krémové polévky se zeleninou. Nezapomeňte, že nejvýživnější kousky z masa jsou klouby, kůže, chrupavky. Proto je nevyhazujte, ale určitě použijte. Pokud se vám tato myšlenka příčí, můžete je rozmixovat například do játrové paštiky nebo do již zmiňované krémové polévky.

Vzniklý vývar nechte vychladnout, poté skladujte ve skleněné nádobě v lednici, případně v mrazáku. Používejte ho místo vody na přípravu polévek, guláše, „stew“, casserole, popíjejte mezi jídly jako teplý nápoj. Nezapomeňte osolit kvalitní nerafinovanou solí dle chuti. 

Kostní vývar

Kostní vývar je v rámci GAPS diety používán až později. Je mnohem složitější na trávení a pro mnohé lidi velmi problematický. Problematický je hlavně u lidí s velkými zažívacími potížemi, lidí s alergiemi, kožními problémy včetně ekzému a nejvíce problematický je asi u lidí s histaminovou intolerancí. U extrémně citlivých jedinců může dělat velmi silné a nepříjemné reakce, je tedy potřeba s jeho zavaděním počkat až bude střevo trochu zahojené. I poté začínat velmi pomalu a sledovat případné reakce. Někdy může trvat i déle než rok, něž jsou lidé schopni kostní vývar bez problémů tolerovat.

Kostní vývar se připravuje opět z vody a tentokrát místo masa použijete kosti. Ty na sobě samozřejmě mohou, ale nemusí, mít zbytky masa. Můžete použít například morkové kosti, kloubní kosti, kostru od kuřete, kachny, husy atd. Můžete také použít kosti, které vám zbydou po upečení kuřete, kachny, husy, žebírek atd. Žádná kost by neměla přijít na zmar. Pokud nemáte kostí po upečení dostatek, schovejte si je. Pokud kosti nebyly předtím mražené, zamrazte je a až jich budete mít více, použijte je. Vývar z již pečených kostí je chuťově jiný než z těch syrových, pro mnoho lidí dokonce mnohem chutnější. 

Do kostního vývaru se doporučuje přidat lžíce kvalitního octa. Ten pomáhá z kostí vytáhnout živiny. Pokud ocet nepřidáte, nic se nestane, i tak bude vývar výživný.

Kostní vývar se vaří nejméně 3 hodiny, může se však vařit 5 až 72 hodin. Kostní vývar je velmi cenově efektivní, protože kosti můžete používat opakovaně, v podstatě, dokud se kosti nerozpadnou. 

Do kostního vývaru můžete také přidat kořenovou zeleninu, byliny, koření atd. Můžete však vařit i bez nich. Se solením je to stejné jako u vývaru masového, pokud jste zvyklí solit již v začátku, tak klidně osolte. Důležité je však osolit až hotový produkt z vývaru připravený. 

Po dovaření opět vývar scedíte, ideálně přes plátýnko, abyste ho zbavili nečistot, a necháte vychladnout. Poté skladujte ve sklenicích v lednici, případně zamrazte. 

Stejně jako masový vývar se ten kostní poté používá k přípravě polévek a jiných pokrmů místo vody. Pokud chcete vývar používat jako nápoj, je určitě lepší popíjet jemný masový vývar než ten kostní.

Rybí vývar

Rybí vývar je velmi podstatnou součástí GAPS diety, ale je to také nejvíce opomínaný vývar. Pro mnoho lidí bývá nepříjemné rybí vývar vařit nejen kvůli zápachu, ale také pro svou výraznou chuť. Je to ale neuvěřitelně výživný pokrm a doporučuje se alespoň jednou týdně do jídelníčku zařadit.

Na jeho přípravu vám stačí rybí kostra, hlava, odřezky, ploutve. Nedělejte rybí vývar z jen z masa bez kostí. Rybí maso si nechce na jiné pokrmy, je škoda ho používat na vývary. V rybárně poproste o odřezky, hlavy atd. a budete mít velmi levný a chutný vývar. 

Kosti a ploutve vložte do hrnku, přidejte vodu, případně koření, cibuli a kořenovou zeleninu a přiveďte k varu. Nechte pomalu vařit asi hodinu, až hodinu a půl, poté sceďte a osolte. Oberte maso z kostí a můžete ho konzumovat samotné nebo vrátit do vývaru. 

Pro většinu lidí je rybí vývar na samotné popíjení velmi odpudivý. Ideální je tedy připravit si z něj zeleninovou polévku. Můžete si do ní přidat maso, které oberete z těch kostí, ze kterých jste vývar vařili a dále zeleninu dle chuti. 

Nejčastější otázky ohledně vývaru

Jaké maso je na vývar nejlepší? 

Pro naše zdraví je nejlepší připravovat vývar z různých druhů masa. Každý druh masa totiž nabízí jiné složení živin, a proto je základem rozmanitost. Pokud chcete využít maximálních benefitů masových a kostních vývarů, střídejte různé druhy masa, ať už kuřecí, hovězí, jehněčí, králičí, kachní, husí, zvěřinu, vepřový atd. Žádný z nich není tedy zdravější než ten druhý.

Může se vývar vařit jen z vnitřností? Může, ale je to škoda. Vnitřnosti můžete ke konci vaření přidat jak do masového, tak kostního vývaru, stačí na 30 minut tak, aby zůstaly chutné, a poté je konzumovat. Do vývaru můžete použít veškeré dostupné vnitřnosti. 

Kdy používat masový a kdy kostní vývar?

Na GAPS dietě se nejprve začíná slabým masovým vývarem, u mnohých lidí se jedná i jen o 30minutový vývar, protože déle vařený nejsou schopni tolerovat. Poté se přidávají silnější masové vývary, tedy prodlužuje se doba jejich vaření. A nakonec se přidává kostní vývar. Každý člověk je jiný a najdou se i takoví, kteří jsou od začátku diety schopni bez problémů konzumovat kostní vývar. Poté je možné střídat v kombinaci oba. Kostní používat například na přípravu pokrmů a masový na popíjení mezi jídly. Pokud však začínáte úvodní dietou, je vhodné kostní vývary na pár týdnů i tak vysadit. A pomalu se k nim vrátit později. 

Jaké množství vývaru konzumovat?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Každý člověk je jiný a každý má jinou toleranci a potřebu. Minimální množství vývaru na plné i úvodní dietě je šálek s každým jídlem nebo stejné množství vývaru použité v pokrmech. To může ale nějakou chvíli trvat, než se na takové množství dostanete. Mnoho lidí musí s vývarem začínat velmi pomalu. Mnoho lidí má v počátku velké problémy konzumovat samotný vývar jako nápoj, je tedy doporučováno používat vývar na přípravu pokrmů jako jsou například polévky a po malých porcích si zvykat na jeho konzumaci jako nápoje. Vývar je esenciální součást GAPS diety a bez jeho konzumace nikdy nebudete držet dietu stoprocentně. Takže pokud s konzumací vývaru nemáte problém, množství se žádné meze nekladou. To platí opravdu v tom případě, že ho dobře tolerujete. 

Pokud s vývary začínáte, a nikdy předtím jste je nekonzumovali nebo konzumovali velmi sporadicky, pak je důležité začínat vývarem masovým, a to velmi malým množstvím, a postupně navyšovat. I vývar může způsobovat nepříjemný die-off efekt. Sledujete tedy reakce a množství navyšuje pomalu. U malých dětí začínejte po lžičkách a také pomalu navyšujte.

Co je na přípravu nejlepší pomalý hrnec nebo klasický hrnec? Proč je nevhodný tlakový hrnec?

Tlakový hrnec je nevhodný právě kvůli vysokému tlaku, ničí se tím živiny, a to je to poslední, co chceme. Chceme zachovat maximální množství živin ve vývaru. Ano pro mnoho lidí je to jednodušší používat tlakový hrnec, ale pokud jste na GAPS, je to nevhodná forma vaření. Použijte raději pomalý hrnec, který je stejně nenáročný jako ten tlakový, a nevyžaduje konstantní kontrolu.

Co je tedy lepší pomalý hrnec nebo klasické vaření na sporáku? Ani jedno! Obojí je stejně kvalitní, jen záleží, co vám vyhovuje lépe. Používání pomalého hrnce je vhodné již v úvodní dietě s přihlédnutím k aktuálnímu stavu člověka. Pokud trpíte histaminovou intolerancí, je lepší vařit pouze krátce v hrnci. 

Vývar také můžete péct v troubě, potřebujete nádobu s víkem, a funguje to velmi podobně jako pomalý hrnec. Pečený vývar je velmi chutný a vhodný od druhé fáze úvodní diety. Vývar se nejčastěji peče na 100–140 stupňů po dobu minimálně 2 hodin. Můžete ale klidně péct i 6-8 hodin. Čím nižší teplota, tím delší čas pečení. 

Jak správně vývar skladovat a jak dlouho v lednici vydrží?

Vývar je nejlepší skladovat ve skle, ať už v lednici nebo v mrazáku. Vývar, pokud má na sobě přirozenou tukovou vrstvu, vydrží v lednici i několik týdnů. V úvodní dietě je však dobré konzumovat vývar co nejčerstvější, ideálně vařit nový každý den. Pokud máte problémy s histaminem, tak platí stejné pravidlo, pouze čerstvý vývar. Pokud jste na plné dietě, po odeznění zažívacích potíží, si můžete vývar v lednici skladovat i několik dní. 

Pokud si uvaříte vývaru hodně, je lepší si ho v malých porcích zamrazit. 

Jaký ocet přidávat do kostních vývarů? Přidává se ocet i do těch masových? 

Do masových vývarů se ocet NIKDY nepřidává. Protože se vývar vaří jen krátce, není tam ocet jednoduše potřeba.

Do těch kostních se doporučuje přidat již na začátku vaření, stačí polévková lžíce na jeden velký hrnec. Ocet vytáhne z kostí živiny a nemusíte se bát, nijak neovlivní chuť vývaru, nebude totiž ve vývaru ani cítit. Ideální je použít kvalitní jablečný ocet, nicméně Dr. Natasha používá i jiné kvalitní octy. Já osobně bych se vyhnula technickým octům. Kvalita je jako u všeho ostatního na GAPS základ. 

Kolik masa nebo kostí do vývaru použít? 

Kolik masa použít na vývar je velmi složité určit. Každý má rád vývar jinak silný a je tedy potřeba vyzkoušet dle vašich preferencí. Přesný návod vám nikdo nedá. Čím více masa ve vodě, tím bude vývar výraznější na chuti. Neznamená to, že bude nijak výživnější. Opravdu je to otázka praxe a po pár pokusech vaření budete mít přesně v oku, kolik masa a kolik vody. 

Je nutné, aby byl po vychladnutí vývar želatinový? 

Není! Z některých druhů masa nebo kostí prostě želatinový vývar neuvaříte, i kdybyste se sebevíc snažili. Naopak jsou určité druhy masa, jako jsou například kuřecí pařáty, kde máte větší pravděpodobnost toho, že bude po vychladnutí vývar želatinový. I zde záleží na poměru vody a množství masa. V podstatě je to tak, že čím více masa a méně vody, tím větší šance na želatinový vývar. 

Ať už je vývar po vychladnutí želatinový nebo ne, pořád je velmi výživný. 

Jak je to se solením vývaru?

Velmi častá otázka, která se neustále opakuje. Dr. Natasha v knize ve svém receptu přidává sůl hned při vaření. Kniha je psaná v roce 2004 a i když byla aktualizována, obsahuje pár věcí, které se od té doby změnily. Jedna z nich je doporučení na solení. V žádném případě to není chyba, když do vývaru před jeho vařením přidáte trochu soli, nicméně není potřeba ho solit vůbec nebo stačí opravdu použít jen špetku. Důležitější je dostatečně osolit polévku, kterou z vývaru připravujete nebo vývar, než ho budete popíjet. 

Mohu do vývaru přidávat zeleninu tak, jak to dělala moje maminka?

Pokud procházíte úvodní dietou, tak je nutné připravovat jen čistý, slabý, masový vývar. Tak, jak je popsán výše. Když se posunete a jste schopni tolerovat kostní vývar, tak se do něj může přidávat kořenová zelenina nebo jen slupky, cibule nebo její slupky a koření, jako je nové koření, celý pepř a jiné, na které jste zvyklí. Určitě každý z vás má svůj osvědčený recept. To platí v případě, že vám žádná zelenina, koření nebo byliny nedělají problémy. Pokud jste citlivější, bude lepší i kostní vývar připravit pouze z kostí a vody. Čím méně surovin, tím větší pravděpodobnost reakcí. Raději přidávejte do vývaru kořenovou zeleninu a jiné věci po jednom, ať jste si jisti, že na ně nereagujete. 

Pokud nejste na GAPS, můžete klidně vařit vývar tak, jak jste zvyklí.

Může se konzumovat zelenina uvařená ve vývaru? 

Pokud vaříte masový vývar, není opravdu potřeba zeleninu přidávat. Pro nejlepší snášenlivost je ideální použít opravdu jen vodu a maso. Pokud jste si jisti, že vám zelenina opravdu nedělá žádné problémy, můžete po nějakém čase přidat kořenovou zeleninu i do masového vývaru, a protože je tato zelenina velmi krátce vařená, můžete ji po přecezení vývaru i konzumovat, tedy navrátit zpět do polévky nebo ji jen tak nakrájet a dát si ji jako přílohu. Pokud budete však vývar vařit více než 6 hodin na plotně, případně 14 hodin v pomalém hrnci, bude už zelenina doslova mrtvá a je lepší ji vyhodit a ve vývaru si krátce povařit novou. 

Pokud vaříte dlouho tažený kostní vývar a na posledních 30 minut si do něj přidáte čerstvou zeleninu, pak ji můžete klidně konzumovat. 

Jaké vývary jsou vhodné pro děti a od jakého věku?

Vývary mohou být jedním z prvních příkrmů. Tedy již od 4-6 měsíce. A to zejména v případě, kdy nastane nějaký problém s kojením nebo je dítě naopak nekojené. 

Malým dětem nabízíme vždy nejprve slabé masové vývary, nikdy nezačínáme silnými kostními vývary. Ty se zařazují až mnohem později. Mohou být pro děti velmi špatně stravitelné a jejich nevyzrálý zažívací systém na ně může reagovat negativně.

Pokud začínáte s příkrmy, začněte po lžičkách a postupně navyšujte. U větších dětí můžete z vývaru uvařit krémové polévky, ale i tam se je snažte raději naučit na samotný vývar, je to skvělá svačina. Pokud dětem vývar chutná, mohou vypít nebo sníst, kolik chtějí. 

Je potřeba z vývaru stahovat tuk nebo ne?

Pokud je vývar opravdu mastný, můžete jednoduše posbírat přebytečný tuk. Ten pak určitě nevyhazujte, ale dejte si ho do skleničky a skladujte v lednici. Pro mnoho lidí je tento krok nutný hlavně v počátku diety, protože jim nefunguje trávení tuků. Tím, že tuk stáhnete, si můžete postupně regulovat množství tuku v potravě. Po čase můžete tento tuk cíleně do vývaru po lžičkách vracet, takže přesně víte, kolik tuku konzumujete a kolik vám děla/nedělá dobře. Posbíraný tuk z polévky se pak může po troškách vracet do polévek dle potřeby a tolerance nebo si na něm můžete udělat například míchaná vajíčka, zkrátka ho lze použít jako každý jiný tuk na vaření. 

Vývary a histamin

Histaminová intolerance je jedna z nejčastějších diagnóz. Po přečtení seznamu potravin, které se s touto diagnózou mohou a nemohou konzumovat, je většina lidí přesvědčena, že GAPS dieta (a speciálně vývary a fermenty jsou něčím), co nikdy nebudou schopni konzumovat. Opak je ale pravdou. 

Lidé s histaminovou intolerancí nejen, že vývary jíst mohou, ale konzumovat by je měli. Jaké? Vždy by měli začínat těmi velmi slabými a masovými. Zde záleží, jak silná reakce na histamin je. Mnoho lidí tuto diagnózu dostane a nikdy předtím neměli žádné viditelné reakce, takoví lidé mohou klidně konzumovat i 2 hodiny vařený vývar a nemusí řešit nijak speciálně další opatření. U těchto lidí pomůže GAPS dieta histaminovou intoleranci vyřešit, chce to jen čas.

Zde se pokusím naznačit, jak by se měl vývar připravovat u lidí s velmi silnou histaminovou intolerancí.

  • Maso by mělo být čerstvé nebo okamžitě zamražené.
  • Vývar se bude vařit jen 30 až 2 hodiny maximálně dle tolerance. Čím déle vývar vaříte, tím více histaminu ve vývaru bude. Až na výjimky, tedy opravdu extrémně citlivé jedince, je velká většina lidí schopna tolerovat 30 až 60 minutový vývar. 
  • Vývar se bude okamžitě konzumovat nebo se okamžitě schladí a zamrazí.
  • Vývar se nebude skladovat v lednici a nebude se opakovaně ohřívat.
  • Člověk bude sledovat, jaké množství vývaru, bez nepříjemných reakcí,
  • snese.
  • Nepoužívejte (alespoň v začátku) na přípravu vývaru pomalý hrnec, vařte klasicky v hrnci na sporáku.
  • Nenechte pomalu vychladnout, vždy je potřeba RAPIDNĚ (hrnec dejte do umyvadla s ledem kde každých pár minut promíchejte) schladit a zamrazit, pokud nebudete vývar okamžitě konzumovat. Hladina histaminu stoupá, když necháte vývar pomalu chladnout
  • I přes všeobecné přesvědčení, můžete vroucí vývar nalít do termosky a vzít si sebou do práce, hladina histaminu zůstane stejná i několik hodin. Histamin stoupa při 30-50 stupních 
  • Opravdu jen malinké procento lidí s histaminovou intoleranci musí dodržovat taková přísná opatření. Pro většinu lidí je základ připravit si čerstvý vývar každý den nebo si ohřát malou porci ze zmrzlého vývaru.

Je nutné používat filtrovanou vodu?

Pokud jste na GAPS, filtr na vodu by měl být nezbytnou součástí vaší domácnosti. Takže ano, je potřebné vývar připravovat z filtrované vody. 

Vývary a DNA

Často dostávám dotazy ohledně vývaru v případě, že trpíte DNOU. I v takovém případě můžete konzumovat vývary. Ale je nutné opravdu dbát na kvalitu masa. Je důležité, aby maso na přípravu vývarů bylo z volného chovu, od zvířat pasných na trávě a takových, které jsou na slunci. Je také důležité vyhýbat se silným kostním vývarům a konzumovat jen slabé, masové vývary, které budou mít naopak léčebný dopad. S vývary začínejte velmi pomalu, postupně množství navyšujte, každý má jinou toleranci množství. Sledujte případné reakce.

Můžu během vývaru odebírat a následně dolévat vodu? 

Pokud se jedná o GAPS pacienta, je tento způsob přípravy vývarů vhodný až jako úplně poslední. Po určitém čase na GAPS, když už nemáte žádné zažívací potíže, ani kožní problémy nebo jiné projevy spojené s histaminem, je možné konzumovat takzvaný kontinuální vývar. 

Nejlépe se vaří v pomalém hrnci, ale můžete klidně použít i klasický hrnec na sporáku. Vývar, ať už masový nebo kostní, připravíte tak, jak jste zvyklí, a po dovaření odeberete vývar na vaření nebo na uskladnění do lednice. Hrnec dolijete čerstvou vroucí vodou a pokračujete ve vaření. V pomalém hrnci můžete takto vařit klidně i 5 dní, poté vývar slijete, veškeré maso, zeleninu a byliny vyhodíte, protože již nejsou vhodné ke konzumaci. Po 5 letech na GAPS je to můj nejčastější způsob, jak vývar připravuji, ale první dva roky to nebylo možné, právě kvůli synovým reakcím na histamin a dalším alergiím. Takže kontinuální vývar si připravte opravdu až jako poslední krok, když už jste téměř zdraví. 

Mohlo by vás zajímat

Loading comments...