Makové koláčky s domácími povidly

by Jana Dell-Plotnárková

Kdo mě už chvíli sleduje ví, že miluju mák. Všechno, kde je mák. No a nedávno jsem pekla makový chlebík a měla jsem tady už jsem zbytek máku, a potřebovala jsem ho zpracovat. 

Minulý týden jsem po dlouhé době procházela instagram a najednou na mě vykoukla fotka makového cukroví. No hned jsem začala přemýšlet, jak bych ho upekla. Na recept se nemělo cenu dívat, byl z klasických surovin. No a pak jsem pár dní na to pekla spirálky, a to těsto bylo hrozně fajn, krásně se s ním pracovalo a napadlo mě ho upravit na makové. 

No a nápad to byl geniální! Já vím není hezké se chválit, a ještě k tomu veřejně, ale pokud milujete mák stejně jako já, tak mi určitě dáte za pravdu. 

Marmelády doma nepoužíváme, občas udělám domácí, kterou jsem vymyslela do Cukrfree kuchařky pro malé i velké, ale většinou jen trochu. No, a tak jsem přemýšlela čím naplnit tyhle koláčky. Protože jsem je chtěla slepit jako linecké. No a jaké ovoce se nejlépe hodí k máku? Přece švestky, že jo!!!! Stejně jako v téhle buchtě, kterou už mám na webu hodně dlouho. Ale taky je maková se švestkami. 

Takže jsem musela udělat rychlá povidla. Trochu netradiční, ze sušených švestek, ale i tak super.

Do Vánoc už zbývá jen málo, tak snad stihnete upéct ještě tyhle koláčky. Nezapomeňte je po upečení nechte vychladnout, pak slepit a nechte v lednici aspoň 24 hodin uležet, aby změkly a krásně se propojila chuť máku a povidel.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky mletých mandlí, použila jsem mleté mandle se slupkou
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • 3 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce tekutého kokosového oleje nebo ghí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce

Postup

Než budete péct, ideálně večer předtím si namočte sušené švestky (asi 20 kusů) do vroucí vody. Dejte je do misky a zalijte vodou, tak aby byly ponořené a nechte v pokojové teplotě zakryté talířkem.

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si plech, který vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

Do misky dejte mleté mandle, kokosovou mouku a mák, promíchejte.

Poté přidejte vejce, med, kokosový olej a vanilkový extrakt a vypracujte těsto. V začátku se může zdát, že je těsto drobivé ale po chvíli se všechny suroviny krásně spojí a budete mít vláčné těsto.

Vzniklé těsto dejte mezi dva pečící papíry a vyválejte na asi ¼ až ½ cm tlusté těsto. Začněte vykrajovat a vykrojené tvary pokládejte na plech.

Dejte péct na 8 minut.

Mezitím si připravte povidla. Slijte vodu a namořené švestky dejte do mixéru a rozmixujte, To je celé! Dejte do lednice vychladit.

Až budou koláčky vychladlé slepte je a skladujte v lednici.

 

Mohlo by vás zajímat

8 komentářů

Jana Kolková 16 prosince 2019 - 14:21

Ve vypisu ingredienci Vam chybi vejce. Ja to delala bez a nedrzelo mi to a az jsem ho tam dala z vlastni vule tak pak jsem cetla v textu ze tam vejce je. Jinak testo vypada luxusne a chutna syrove uzasne tak jsem zvedava po upeceni. Tesim se.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 prosince 2019 - 17:42

Už jsem ho dopsala. Děkuju! Moc se omlouvám!

Reply
Jana Kolková 16 prosince 2019 - 20:13

Vubec nic se nestalo. Jen mi bylo divne, ze by mi recept od Vas nevysel dle predstav. Vzdy vse perfektni. To tim ze jsem michala nez jsem precetla cely postup 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 10 ledna 2020 - 19:52

Dekuju, někdy jsem trochu zrychlená a stane se.

Reply
Lenka 7 dubna 2020 - 19:56

Ja teda vcera vecer soptila, protoze mi to vubec nedrzeloa rozpadalo se, i kdyz vazke bylo dost. Musim priznat, ze moje pekarske a cukrarske ego dostalo zabrat. Nakonec jsem z toho udelala kulicky a cast natlacila do formicky na laskonky, protoze uvalet placku a vykrojit mui teda neslo ani zdaleka. Nejaky napad, jak to_ Vysvetluju si to jen tim, ze proste neni v teste zadny lepek, ale jine vysvetleni nemam

Reply
Jana Dell-Plotnárková 15 dubna 2020 - 10:28

Problem zní jako moc mouky, potom je těsto drolené. Případně mě napadá špatná mouka. Pokud se použije odtučněná mandlová mouka, recept nebude fungovat.

Reply
Klára 13 prosince 2021 - 12:50

Dobrý den,
mohu místo mandlí použít např vlašské ořechy? děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 prosince 2021 - 18:20

Můžete, ale chuť bude výrazně jiná, protože vlašské ořechy mohou být po pečení hořké.

Reply

Zanechte komentář