Mleté maso s rajčaty

by Jana Dell-Plotnárková

Podzim je tady, teda dalo by se téměř říct, že zima je tady. Dnešní dva stupně na teploměru moc teplotám v září neodpovídají. Ale snad se ještě dočkáme krásného podzimu, nebo třeba i babího léta.

Jako každý podzim pomalu připravuji výzvu 21 dní bez cukru a s výzvou i nové recepty. V poslední době nemám na focení a psaní receptů moc času, ale tenhle mám už i nafocený, a tak je škoda ho na web nepřidat. Patří do škatulky – jednoduché –, a tak se musím podělit.

Vznikl tak jako většina mých receptů, tak trochu co dům dal. Měla jsem doma jednu přerostlou cuketu a na zahrádce obrovské množství kadeřávku. Znáte to každoroční období, kdy vám všichni nabízejí cukety. Všichni pěstují cukety a nikdo je nejí. Jedna věc, kterou jsem vlastně nikdy nepochopila, proč lidé nechávají ty cukety tak přerůst. Mám mnohem raději takové ty malé, nebo střední. Ty metrové a tříkilové cukety mi prostě nechutnají. Ale když už mi ji někdo dá, tak ji samozřejmě sníme. Přece jen jídlo se nevyhazuje, že jo?!

Stejně jako většinu mých receptů si i tento můžete upravit. Mleté maso můžete použít klidně vepřové (to jsem použila já), ale recept bude super i s masem krůtím nebo kuřecím. Na dochucení můžete přidat trochu kurkumy, nebo třeba sušeného oregana. V tomto receptu jsem použila olivový olej, protože jídlo není dělané při vysoké teplotě, ale pomalu dušené. Můžete však vyměnit za ghí nebo vepřové sádlo. Pokud nemáte kadeřávek, použijte klidné špenát (klasický nebo baby) případně mangold. K cibuli na začátku receptu můžete také přidat nasekaný česnek. Pokud chcete udělat jídlo bezmasé, vynechte v začátku maso, a nakonec do směsi vmíchejte vajíčka, budete mít takové moderní lečo. Jak vidíte, jeden recept a tolik možných variant. Pak, že je to vaření složité!

Mleté maso s rajčaty

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2-3 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 1 střední cibule
  • 500 gramů mletého masa
  • 1 větší cuketa
  • 8-10 rajčat
  • 8 stonků kadeřávku
  • sůl, pepř
  • petrželová nať na ozdobu

Postup

Připravte si pánev, raději hlubší a nalijte na ni tuk, nechte pomalu zahřát. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, přidejte na rozehřátý tuk. Nechte pomalu restovat, poté přidejte mleté maso, osolte vařečkou rozprostřete po celé pánvi a za občasného míchání nechte orestovat.
Mezitím si oloupejte cuketu, nakrájejte na stejně velké kusy, nechte stranou. Rajčata také nakrájejte na stejně velké kousky a spolu s cuketou následně přidejte k orestovanému masu. Osolte, opepřete a promíchejte. Nechte pomalu dusit, občas zamíchejte, dokud nebude cuketa měkká a rajčata téměř rozvařená na omáčku.
Připravte si kadeřávek, omyjte a vykrojte z něj košťály, listy nasekejte na nudle a přidejte na pánev. Promíchejte a nechte dalších 5-10 minut dusit, aby kadeřávek změkl. Ochutnejte a pokud je potřeba dosolte a přidejte pepř. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, můžete v průběhu vaření podlít troškou vývaru.
Servírujte ozdobené čerstvou natí, já jsem použila petržel

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář