Pečené švestky s mákem

by Jana Dell-Plotnárková

Švestky jsou nejoblíbenější ovoce našeho Lucy. Celé léto se ptá, kdy už konečně budou. Letos jich bylo opravdu hodně, ale taky neuvěřitelně červivé, tak bylo nutné vybírat.

Jeden podobný recept už na webu mám, ale jednoduchých, tradičních GAPS receptů na dezert není nikdy dost. Recept není nic složitého a rozhodně už vůbec ne nic inovativního. Prostě jednoduše pečené ovoce. Ale z praxe vím, že právě ty nejjednodušší recepty se vám líbí nejvíc. 

Můžete použít klidně jen samotné švestky, nebo zkusit i třeba meruňky, broskve, blumy. Prostě co zrovna máte doma. Ale u nás doma je prostě favorit kombinace švestek a máku. To je prostě top! Tomu se nedá odolat. Mohla bych to jíst denně. 

V tomhle receptu jsem ale neměla doma dost švestek, a tak jsem přihodila jablka a hrušky. Samozřejmě oloupané, protože to je na GAPS vždy lepší, pokud na GAPS nejste, můžete klidně použít i jablka a hrušky neoloupané. 

Mák je samozřejmě na GAPS povolen až na plné dietě, a až po odeznění veškerých zažívacích potíží. V žádném případě nepoužívejte, pokud máte sklony k průjmům, nebo akutní zánět střev. Pokud ještě mák netolerujete, udělejte recept klidně bez něj, i tak to bude dobrota. Bez máku je recept vhodný již od 5-6 fáze úvodní diety. 

Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek stejně jako my, připomínám ještě tenhle úžasný recept. 

Pečené švestky s mákem

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 10-15 švestek
  • 1 velké jablko
  • 1 hruška
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 50 gramů másla nebo ghí, případně lze použít i sádlo
  • ½ hrnku mletého máku

Postup

Připravte si pečící misku, vymažte ji lehce tukem. Předehřejte troubu na 160°C.

Švestky vypeckujte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, dejte do připravené pečící misky. Jablko a hrušku oloupejte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do pečící misky, posypte skořicí, promíchejte a na vrch položte na plátky nakrájeného másla nebo použijte lžičku a rovnoměrně rozprostřete po povrchu ovoce ghí.

Dejte péct do trouby na 35 až 40 minut, dokud nebude ovoce tak akorát měkké.

Po dopečení posypte mákem. Můžete servírovat s domácí kysanou smetanou, nebo pokud nejste na GAPS tak šlehanou smetanou.  

Tato porce je velmi malá, je vhodná tak na 1-2 porce. Recept tedy můžete klidně zdvojnásobit.

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Lucie S. 15 dubna 2023 - 19:03

Miluju tenhle recept i švestky. Mám zásoby švestek v mrazáku, takže děláme pravidelně. Jednoduchý a skvělý pokrm. Díky. Fandím Vám

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 dubna 2023 - 18:03

Já mák a švestky můžu pořád!

Reply

Zanechte komentář