Už od dětství miluju mák. Úplně nejvíc jsem milovala nudle s mákem a pak taky šišky s mákem.
No a když jsme vloni připravovaly naší kuchařku Vaříme trochu jinak, tak jako jeden z prvních receptů co jsem upekla a vyfotila byla úžasná maková buchta se švestkami. A víte co? Ona nakonec v té kuchařce není. Prostě se v tom množství receptů zdála jako moc obyčejná 🙁 Což ale v žádném případě není, uvidíte.
Už dlouho se chystám ji znovu upéct a vyfotit, ale tady na Havaji se švestky jen tak nedají koupit. Až minulý týden jsem je konečně objevila. A tak jsem buchtu upekla a chutnala stejně báječně jako předtím. No a já si říkala jak jí vyfotím a ono nic, my jsme ji tak rychle snědli, že nakonec vidíte originální fotku. To kdybych tušila mohla jsem se o recept podělit už dávno. No ale zase si říkám, že lepší pozdě než nikdy.
Tak ať vám chutná tak jako nám 🙂
Suroviny
- 1 hrnek mouky z lískových ořechů
- ¼ hrníčku kokosové mouky
- ¼ hrníčku mletého, neslazeného máku
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ hrníčku +1 lžičku kokosového oleje, ghee nebo másla v tekuté podobě
- 2 lžíce medu (můžete vynechat)
- 3 celá vejce
- 2 bílky
- špetku soli
- 15 švestek
Postup
Připravte si pečící misku (ovál 25 x 15 cm), vyložte ji pečícím papírem a ten pomažte trochu tukem.
Rozpulte si švestky na půl a vypeckujte. Položte je na pečící papír, vnitřní stranou, tam kde byla pecka dolů. Skládejte je blízko sebe, aby bylo pokryto celé dno pečící misky.
V jedné misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku z lískových ořechů, kokosovou mouku, mák, sůl a jedlou sodu. Ve druhé misce vyšlehejte 3 celá vejce, olej, med. Vmíchejte do suchých surovin, dokud nezvnikne hladké těsto.
Ručním mixérem vyšlehejte 2 bilky, potřebujete pevný sníh, ten opatrně vmíchejte do těsta, bez mixéru, jen vařečkou, až bude celé těsto opět hladké.
Těsto nalijte rovnoměrně na švestky v pečící misce, uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, na 45 minut.
10 komentářů
Dobrý den, recept vypadá báječně. Zeptám se, daly by se švstky nahradit i jiným ovocem? Třeba blumy? Ptám se jen z toho důvodu, že bych jí upekla nejraději hned, ale se švetkami je to v dubnu horší 😀
Uplně bez problémů ano, ovoce vyberte dle vaší chuti. Já prostě miluju kombinaci máku a švestek. Ale mám vyzkoušeno i s jahodami, a jablky.
Buchtu se chystám už dlouho upéct, ale moje otázka zní: lze nahradit mouku z lískových ořechů jinou ořechovou moukou? Na lískové oříšky mám mírnou alergii.
Díky za odpověď 🙂
Určitě můžete nahradit. Místo lískových oříšků použijte klidně mlété mandle, nebo i jiné ořechy. jediné co se stane, to lehce ovlivní chuť. Jinak to bude fungovat skvěle. Mandle mám i vyzkoušené a jsou super.
Tak tahle buchta je naprosto geniální! Med vůbec nebyl třeba a všem doma i v práci moc chutnala.
Děkuju, ano med je nepoyřebný, ale někdo má hold raději sladké. Já peču taky bez.
Dobrý den, kolik je v receptu tedy kokosového másla 1/2 hrnku a jedna lžička? Děkuji
Kokosové máslo není v receptu žádné. Otázka je tedy předpokládám k množství tuku. tak je to 1/2 hrnku a ta uvedená lžička je na vymazání formy.
Kolik se teto uzasne buchty muze snist? Je luxusni!
No základ je nesníst to na posezení:-))