Maková buchta

by Jana Dell-Plotnárková

Už od dětství miluju mák. Úplně nejvíc jsem milovala nudle s mákem a pak taky šišky s mákem.

No a když jsme vloni připravovaly naší kuchařku Vaříme trochu jinak, tak jako jeden z prvních receptů co jsem upekla a vyfotila byla úžasná maková buchta se švestkami. A víte co? Ona nakonec v té kuchařce není. Prostě se v tom množství receptů zdála jako moc obyčejná 🙁 Což ale v žádném případě není, uvidíte.

Už dlouho se chystám ji znovu upéct a vyfotit, ale tady na Havaji se švestky jen tak nedají koupit. Až minulý týden jsem je konečně objevila. A tak jsem buchtu upekla a chutnala stejně báječně jako předtím. No a já si říkala jak jí vyfotím a ono nic, my jsme ji tak rychle snědli, že nakonec vidíte originální fotku. To kdybych tušila mohla jsem se o recept podělit už dávno. No ale zase si říkám, že lepší pozdě než nikdy.

Tak ať vám chutná tak jako nám 🙂

 

Maková buchta

Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 1 hrnek mouky z lískových ořechů
  • ¼ hrníčku kokosové mouky
  • ¼ hrníčku mletého, neslazeného máku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrníčku +1 lžičku kokosového oleje, ghee nebo másla v tekuté podobě
  • 2 lžíce medu (můžete vynechat)
  • 3 celá vejce
  • 2 bílky
  • špetku soli
  • 15 švestek

Postup

Připravte si pečící misku (ovál 25 x 15 cm), vyložte ji pečícím papírem a ten pomažte trochu tukem.

Rozpulte si švestky na půl a vypeckujte. Položte je na pečící papír, vnitřní stranou, tam kde byla pecka dolů. Skládejte je blízko sebe, aby bylo pokryto celé dno pečící  misky.

V jedné misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku z lískových ořechů, kokosovou mouku, mák, sůl a jedlou sodu. Ve druhé misce vyšlehejte 3 celá vejce, olej, med. Vmíchejte do suchých surovin, dokud nezvnikne hladké těsto.

Ručním mixérem vyšlehejte 2 bilky, potřebujete pevný sníh, ten opatrně vmíchejte do těsta, bez mixéru, jen vařečkou, až bude celé těsto opět hladké.

Těsto nalijte rovnoměrně na švestky v pečící misce, uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, na 45 minut.

Mohlo by vás zajímat

10 komentářů

Petra 25 dubna 2018 - 12:11

Dobrý den, recept vypadá báječně. Zeptám se, daly by se švstky nahradit i jiným ovocem? Třeba blumy? Ptám se jen z toho důvodu, že bych jí upekla nejraději hned, ale se švetkami je to v dubnu horší 😀

Reply
Jana Dell-Plotnárková 26 dubna 2018 - 07:30

Uplně bez problémů ano, ovoce vyberte dle vaší chuti. Já prostě miluju kombinaci máku a švestek. Ale mám vyzkoušeno i s jahodami, a jablky.

Reply
Michaela 27 dubna 2018 - 19:24

Buchtu se chystám už dlouho upéct, ale moje otázka zní: lze nahradit mouku z lískových ořechů jinou ořechovou moukou? Na lískové oříšky mám mírnou alergii.
Díky za odpověď 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 27 dubna 2018 - 21:58

Určitě můžete nahradit. Místo lískových oříšků použijte klidně mlété mandle, nebo i jiné ořechy. jediné co se stane, to lehce ovlivní chuť. Jinak to bude fungovat skvěle. Mandle mám i vyzkoušené a jsou super.

Reply
Pavlína Malcová 4 září 2018 - 20:03

Tak tahle buchta je naprosto geniální! Med vůbec nebyl třeba a všem doma i v práci moc chutnala.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 září 2018 - 20:37

Děkuju, ano med je nepoyřebný, ale někdo má hold raději sladké. Já peču taky bez.

Reply
Nina 29 března 2020 - 16:31

Dobrý den, kolik je v receptu tedy kokosového másla 1/2 hrnku a jedna lžička? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 30 března 2020 - 13:30

Kokosové máslo není v receptu žádné. Otázka je tedy předpokládám k množství tuku. tak je to 1/2 hrnku a ta uvedená lžička je na vymazání formy.

Reply
Paula 6 listopadu 2018 - 11:50

Kolik se teto uzasne buchty muze snist? Je luxusni!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2018 - 04:01

No základ je nesníst to na posezení:-))

Reply

Zanechte komentář