Makoví šneci

by Jana Dell-Plotnárková

Když jsem v roce 2014/15 připravovala kuchařku Snídaně trochu jinak, na titulní stranu jsem zvolila recept makových šneků. Mák miluju a mohla bych ho jíst klidně denně. Ten recept jsem zkoušela stále dokola, chtěl jsem mít jistotu, že se povede i vám, čtenářům. Dávala ochutnat každému kdo přišel a pak už k nám chodili určité návštěvy jen za cílem ochutnávky J Myslím, že recept měl nakonec velký úspěch. Jak šel čas, vytvářela jsem nové recepty a na tenhle tak nějak zapomněla. Ale nedávno na mě v jedné skupině vykoukl recept na skořicové šneky. A napadlo mě si znovu udělat ty makové. Recept z kuchařky už jsem si samozřejmě nepamatovala, hledat se mi ho nechtělo, a tak jsem experimentovala a ono se to povedlo. Povedlo se to tak, že už jsem je od té doby pekla dvakrát a podruhé rovnou z dvojité dávky. 

Zajímavé je, že jakmile je v receptu mák, chodí mi vždy velké množství dotazů a žádostí o recept, asi víc než na tu čokoládové recepty. Což je překvapivé. Evidentně nejsem jediná, kdo má rád mák. 

Jak je to s mákem na GAPS dietě? 

No není to nic, co milovníci máku chtějí slyšet. Mák je pro nemocné střevo velmi dráždivý, a tak je zařazován až hodně pozdě ke konci plné diety. Pro mnoho lidí je dráždivý téměř stále. A nejsou schopni ho zařadit, dokud není střevo úplně zahojené. To se týká hlavně lidí s dráždivým tračníkem, ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou atd. 

Jaký mák používám? Mák je velmi náchylný na žluknutí, nikdy tedy nekupuji mletý mák. V sezóně si nakoupím bio mák od ověřených farmářů a dám okamžitě do mrazáku. Když chci mák použít, tak si ho melu sama, na starém ručním mlýnku těsně před použitím, a rovnou po vyndání z mrazáku. 

Makoví šneci

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.8/5
( 5 voted )

Suroviny

  • Těsto
  • 1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou)
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • Náplň
  • 6 lžic celého máku nebo ½ hrnku mletého
  • 1 lžíce jablečného nebo hruškového pyré

Postup

Příprava je velmi jednoduchá. Do misky dejte namleté mandle nebo mandlovou mouku, chcete však použít tu, která není odtučněná a má konzistenci mletých mandlí.

Přidáte skořici, jedlou sodu a promíchejte. Poté přidejte kokosový olej, med, vanilkový extrakt a nakonec vajíčko.

Vše promíchejte, stačí nejprve lžicí a později rukou vypracujte  těsto. Z něj udělejte kouli a dejte ji na 15-20 minut do lednice ztuhnout, aby se s těstem lépe pracovalo.

Mezitím si předehřejte troubu na 160 °C., připravte si pečící misku a vymažte ji tukem.

Pokud používáte celý mák, připravte si mlýnek a namelte si mák, smíchejte ho s jablečným pyré, nechte stranou.   

Těsto vyndejte z lednice a vložte mezi dva pečící papíry. A pomalu vyválejte do tvaru čtverce, asi tak 0,5 cm tlustého.Sundejte vrchní papír. A nožem pomalu rozetřete makovou směs po celé ploše těsta.

Teď přichází to nejdůležitější, pomocí  pečícího papíru si nadzvedněte jednu stranu těsta a opatrně ji zatočte dovnitř, a pokračujte v rolování, dokud nebude celé těsto pěkně srolované. Těsto se může občas někde roztrhnout, ale to nevadí, rukama zadělejte a až budete mít rolku hotovou, lehce ji zmačkněte, aby držela. Konce, které nejsou pěkné odkrojte, ale nevyhazujte, dejte je také upéct. Ostrým nožem nakrájejte těsto asi na 1,5 až 2 cm široké kousky, položte je do připravené misky/plech a dejte péct na 12-15 minut.

Po dopečení nechte šneky vychladnout, než s nimi budete hýbat, teplé jsou totiž velmi křehké.

Z této porce uděláte asi 8-10 malých šneků. Takže pokud je vás víc, doporučuji recept rovnou zdvojnásobit.

Skladujte v lednici.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář