RAJČATOVÁ POLÉVKA

by Jana Dell-Plotnárková

Tak je tu jaro a s ním i další výzva 21 dní bez cukru. No a já opět pracuji na nových receptech, vymýšlím, co dalšího a nového, chutného vám během výzvy mohu nabídnout. Někdy si říkám, že snad už nic nového vymyslet nemůžu, ale opak je pravdou. Tento recept jsem vařila během lednové výzvy, ale nestihla nakonec přidat (taková moje klasika) a tak na něj přišla řada teď! 

Jednu rajčatovou polévku už na webu mám, ta je však pečená v troubě, a tak je potřeba přidat i jednu klasicky vařenou. Podobný recept mám myslím i v mé kuchařce Cukrfree pro malé i velké. A tak je možná dobré zmínit, že kuchařka je téměř všude vyprodaná a její do tisk se v tuto chvíli, vzhledem k situaci v tiskárnách neplánuje. Pokud ji tedy nemáte a chcete, pár online obchodů ji ještě skladem má. Ale pospěšte si, zbývá doslova pár kousků. 

Tak třeba se odhodlám a vydám jednu kuchařku sama. Nápadů se mi v hlavě hodí celkem dost. 

Ale nebudeme předbíhat, pojďme se podívat na tento nový recept. 

Rajčata i špenát jsou v GAPS až jedna z pozdějších surovin. V úvodní dietě se rajčata zařazovat nedoporučují, mohou být velmi problematické, a tak si je raději nechte až do plné diety, nebo ke konci té úvodní.

V tomto receptu jsem použila kachní vývar, měla jsem ho zrovna doma, ale můžete použít i kuřecí, vepřový prostě takový, jaký máte zrovna po ruce. 

Pokud netolerujete kokosové mléko, můžete ho vynechat, polévka bude chuťově trochu jiná, ale i tak velmi dobrá. Případně místo kosového mléka můžete na talíři přidat lžíci nebo dvě domácího kefíru, jogurtu nebo kysané smetany.

Pokud nejste na GAPS a tolerujete mléčné můžete kokosové mléko nahradit čerstvou smetanou. 

Rajčatová Polévka

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 velká lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 10 rajčat
  • 2 cukety
  • 2 střední červené řepy
  • 8 hrnků kachního vývaru
  • 100 gramů čerstvého špenátu
  • 2 hrnky kokosového mléka
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá nať na ozdobu

Postup

Do středního hrnce dejte rozehřát sádlo (můžete použít samozřejmě i ghí nebo olivový olej) a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nechce lehce osmahnout.

Nakrájejte si rajčata a přidejte do hrnce, promíchejte. Cuketu a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na drobné kostky a přidejte k rajčatům, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a podlijte vývarem a nechte pod pokličkou pomalu vařit, dokud nebudou rajčata a cuketa hezky rozvařené a červená řepa měkká.

To bude trvat přibližně 30-40 minut.

Nakonec přidejte kokosové mléko (pokud budete používat) a čerstvý špenát, promíchejte a nechte asi 10 deset minut povařit.

Polévku můžete servírovat s čerstvou natí a lžicí domácí kysané smetany. Případně pokud preferujete hladkou krémovou polévku, můžete ji po dovaření rozmixovat. Obojí funguje skvěle!

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář