Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • Fermenty GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      Fermenty

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Fermenty

      Tibi vodní kefír

      19 října 2020

      Fermenty

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Fermenty

      Řepný kvas

      13 února 2019

      GAPS

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      GAPS

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      GAPS

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      GAPS

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Hlavní jídlo

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      Hlavní jídlo

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Hlavní jídlo

      Mleté maso s rajčaty

      30 října 2022

      Hlavní jídlo

      Zeleninová polévka „co dům dal“

      20 října 2022

      Ibezcukrutojde

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Ibezcukrutojde

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      Ibezcukrutojde

      Houbová paštika

      28 října 2021

      Ibezcukrutojde

      GAPS kuře na paprice

      26 října 2021

      Narozeninový dort

      Čokoládový narozeninový dort

      29 června 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový čokoládový chleba

      9 července 2021

      pečivo

      Mramorové muffiny

      25 března 2021

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      polévky

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      polévky

      Zeleninová polévka „co dům dal“

      20 října 2022

      polévky

      Celerový krém

      24 října 2021

      polévky

      Kapustová polévka s mletým masem

      7 května 2021

      Přílohy

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Sladkosti

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Sladkosti

      Pečené švestky s mákem

      14 září 2021

      Sladkosti

      Cuketový čokoládový chleba

      9 července 2021

      Sladkosti

      Čokoládový narozeninový dort

      29 června 2021

      snidaně

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      snidaně

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      snidaně

      Houbová paštika

      28 října 2021

      snidaně

      Celerový krém

      24 října 2021

      Svačiny

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Svačiny

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      Svačiny

      Houbová paštika

      28 října 2021

      Svačiny

      Pečené švestky s mákem

      14 září 2021

      Vánoce

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Recepty

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      Recepty

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Recepty

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
  • 0

Plná dieta

by anita 10 dubna 2018

Plná dieta je ta jednodušší, pro mnoho lidí přijatelnější, verze GAPS diety. Plná dieta je taková dlouhá, cílová rovinka. Když jste se dostali až sem, znamená to, že váš zdravotní stav by měl být stabilizovaný, cítíte se lépe a tolerujete většinu povolených potravin. Proč říkám většinu? I když ideální stav je tolerovat všechny povolené potraviny, musíme brát v potaz ty z vás, kteří mají pravé a anafylaktické alergie na jednotlivé druhy potravin. Nejčastěji to jsou ořechy, vejce nebo mléčné produkty. I tak se dá projít úvodní dietou bez zařazení těchto problematických potravin a úspěšně se dostat do diety plné. Dieta bude mít i tak na tyto alergie blahodárný vliv a i když je nedokáže plně vyléčit, může se zmenšit jejich závažnost.

Plná dieta se doporučuje držet v průměru 2 roky. To je takové hypnotické číslo spojované s GAPS dietou. Jak to tedy opravdu je?

Každý z nás je jedinečný a bude potřebovat jiný čas na hojení. Čím déle jste se s nemocí potýkali, než jste se do této diety pustili, tím déle bude trvat i vaše léčba.

Dr. Natasha, autorka diety, uvádí dva roky jako minimum. Po 2 letech je dobré si udělat shrnutí, podívat se, co se změnilo, co se vyléčilo, jak se cítíte a podle toho se rozhodnout co dál. Jste spokojeni s tím, jak se cítíte? Pokud máte pocit, že je vše tak, jak jste si představovali, můžete se pomalu začít připravovat na zařazení potravin, které se na GAPS nekonzumují. Pokud máte pocit, že tělo potřebuje více času na hojení, pokračujte v dietě.

V podstatě ale pokud jste na GAPS vydrželi 2 roky, nebude vám opravdu nic chybět. Plná dieta je srovnatelná s paleo nebo nizkosacharidovým stravováním a dá se takto stravovat velice jednoduše. Plná dieta se s malými úpravami může stát vaším životním stylem.

GAPS dieta vás naučí poslouchat bedlivě vaše tělo, vnímat reakce na jídlo ale i okolí. Vnímat samu sebe. To je velice důležitá vlastnost.

V případě, že se kdykoli během plné diety objeví střevní potíže, atˇuž je to následkem stresu, špatně volené skladby stravy nebo třeba střevní chřipkou, vraťte se na týden, dva do druhé fáze. Ta vám pomůže trávení rychleji napravit.

Často se lidé pustí nejprve do plné diety, a teprve poté se odhodlají na tu úvodní, i to je možné řešení. Můžete začít plnou dietou, hlavně v případě, že trpíte chronickou zácpou a pomalu se do první fáze diety dostat pozpátku, tedy ubírat až budete v první fázi. Nebo po určitém čase prostě do první fáze přejít. Možností je mnoho.

Jak by měla v praxi vypadat plná dieta

Je velice dobré začít den sklenicí filtrované vody. Můžete si do ní přidat plátek citrónu, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo lžičku jablečného octa (používejte pouze Bio nepasterovaný). Voda by měla být vlažná, nikdy ne ledová. Můžete také začít den čerstvou zeleninovo – ovocnou šťávou. Je to v podstatě ale jedno jakou šťávu si uděláte. Důležité je zachovat pravidlo minimálně 50 % terapeutické složky (mrkev, řapíkatý celer, zelí, špenát, petržel, kopr, bazalka, kopřiva, listy z červené řepy a malé množství červené řepy: té by ovšem nemělo být více než 5%). Zbylá část je potom něco chutného, to dodá terapeutickým ingrediencím potřebnou chuť (ananas, jablko, pomeranč, grep, hroznové víno, mango atd.) Džus můžete pít čistý nebo si ho můžete naředit vodou. I zde se ale pije jen malý šálek. Vždy přidejte pár kapek olivového oleje. Pokud preferujete šťávy jen zeleninové, můžete klidně ovoce vynechat.

Naše tělo každý den projde 24 hodinovým cyklem, kde se střídá období aktivní, období odpočinku, období výživy a očistná neboli regenerační fáze. Mezi čtvrtou a desátou hodinou ranní je naše tělo ve fázi očistné nebo dá se říct také detoxikační. Je tedy vhodné v této době našemu tělu pomoci tím, že budeme pít dostatek tekutin, ať už vody nebo bylinných čajů. Tato čistící fáze vysvětluje, proč mnoho lidí nemá hlad ihned po probuzení. Pokud v těchto hodinách budete konzumovat velké množství jídla, může to negativně ovlivnit regeneraci a detoxikaci vašeho organismu. Je proto lepší se nasnídat kolem desaáté hodiny ráno, po dokončení očisty. Většina lidí začne touto dobou pociťovat hlad. Pokud jde o děti, tak tam je to trochu jinak, jsou většinou hladové hned po probuzení. Záleží také na tom, jak brzy vstáváte. Pokud máte opravdu hlad, dejte si šálek lahodného vývaru.

Na GAPS se snažíte zbavit zaběhlých zvyků, které klasifikují jídlo jako snídani, oběd a večeři. Jezte, když máte hlad, dle chuti, jen dbejte na to, abyste v jídelníčku měli dostatek vývarů, masa, zeleniny, vajec a mléčných výrobků, pokud je tolerujete.

Co může být snídaně

Vejce na mnoho způsobů, záleží, jak je máte rádi. Servírujte s domácími karbanátky, zeleninou (vařenou a syrovou) salátem, avokádem nebo masem. Žloutek je nejlepší téměř syrový, bílek uvařený. Nezapomeňte přelít přes zeleninu a vajíčka čerstvý olivový olej jako dresink. Karbanátky by měli být vyrobené jen z masa, okořeněné solí a pepřem, popřípadě nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a čerstvými bylinkami. Případně se strouhanou zeleninou. Pokud pořád ještě trpíte průjmem, vyvarujte se zatím syrové zeleniny, ořechů a semínek. Nezapomeňte na šálek teplého vývaru.

Avokádo a maso, rybu, zeleninu syrovou i vařenou, citrón a olivový olej. A zase šálek vývaru.

Domácí polévka s domácí kysanou smetanou a masem.

Lívance z mletých ořechů. Ty jsou úžasné s máslem a medem, nebo i nesladké, místo pečiva. Můžete také udělat výborné ovocné pyré – rozemelete jahody nebo borůvky (mražené nebo čerstvé). S lívanci chutná výborně! K tomu čaj z čerstvého zázvoru nebo máty.

Domácí muffiny, buchty, ořechové chleby atd.

Co k obědu

Domácí polévky a dušené maso a zeleninu s domácí kysanou smetanou a domácím kysaným zelím.

Avokádo s masem, rybou a vařenou nebo syrovou zeleninou. Použijte olivový olej a citrón jako dresink. Servírujte s domácím vývarem.

Použijte fantazii, záleží, co máte rádi. Kombinace masa a zeleniny a probiotického jídla v jakékoliv podobě je k obědu ideální.

Co na večeři

Každý z výše zmíněných pokrmů je možno použít i na večeři.

Více receptů a nápadů najdete postupně v receptech.

Na svačiny mezi jídlem, pokud potřebujete svačit, můžete jíst ovoce, řádně připravené ořechy a domácí pečené dobroty. Pokud máte chuť na něco malého, než půjdete spát, ideální je hrníček kefíru, jogurtu nebo kysané smetany.

Nebojte se experimentovat. Já jsem po roce na GAPS uvařila docela dost českých jídel. Používala jsem jen GAPS povolené suroviny a vždy to mělo úspěch. Snažte se to moc nekomplikovat. Zůstaňte u jednoduchých jídel a během pár týdnů si najdete pár receptů, které budete schopni vykouzlit během chvíle.

Každý talíř hlavního jídla by měl obsahovat: tuky, probiotické jídlo, maso, zeleninu (vařenou i syrovou) a vývar na zapití.

Dobrou chuť

♦♦♦

Použité zdroje:

CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.

Sdílejte FacebookTwitterPinterestEmail

Něco o mně

Něco o mně

JANA DELL-PLOTNÁRKOVÁ

Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí.

Nejčtenější příspěvky

  • Jak správně připravovat ořechy a semínka

    10 dubna 2018
  • Šťáva z kysaného zelí

    8 dubna 2018
  • Řepný kvas

    13 února 2019
  • Bagely

    6 dubna 2018
  • Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

    25 března 2020

Rubriky

  • Fermenty (5)
  • GAPS (132)
  • Hlavní jídlo (21)
  • Ibezcukrutojde (28)
  • Narozeninový dort (2)
  • pečivo (13)
  • polévky (10)
  • Praktické rady (6)
  • Přílohy (7)
  • Recepty (150)
  • Sladkosti (21)
  • snidaně (13)
  • Svačiny (14)
  • Uncategorized (1)
  • Vánoce (19)
  • Velikonoce (2)

INSTAGRAM #IBEZCUKRUTOJDE

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek a už o nic nepřijdete.

Něco o mně

Jana Dell-Plotnárková
Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí. Více o mně

Eshop

  • Jak si zlepšit menstruační cyklus
    Hodnocení 5.00 z 5
    350 Kč
  • Nástrahy vegetariánství
    Hodnocení 5.00 z 5
    260 Kč
  • GAPS terapeutický protokol
    Hodnocení 5.00 z 5
    450 Kč
  • Výzva 21 dní bez cukru - leden 2023
    Hodnocení 4.93 z 5
    449 Kč
Obchodní podmínky

Konzultace

Ne každý je schopen se do diety pustit na vlastní pěst. A pokud je to váš případ, moc ráda vám na této cestě podám pomocnou ruku. Mám zájem o konzultaci

Facebook

Facebook
Facebook
  • Facebook
  • Instagram

© 2017 - Jana Dell-Plotnárková. Všechna práva vyhrazena. Made with ♥ by AP Web Solutions.


Zpět nahoru
Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • Fermenty GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      Fermenty

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Fermenty

      Tibi vodní kefír

      19 října 2020

      Fermenty

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Fermenty

      Řepný kvas

      13 února 2019

      GAPS

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      GAPS

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      GAPS

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      GAPS

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Hlavní jídlo

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      Hlavní jídlo

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Hlavní jídlo

      Mleté maso s rajčaty

      30 října 2022

      Hlavní jídlo

      Zeleninová polévka „co dům dal“

      20 října 2022

      Ibezcukrutojde

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Ibezcukrutojde

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      Ibezcukrutojde

      Houbová paštika

      28 října 2021

      Ibezcukrutojde

      GAPS kuře na paprice

      26 října 2021

      Narozeninový dort

      Čokoládový narozeninový dort

      29 června 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový čokoládový chleba

      9 července 2021

      pečivo

      Mramorové muffiny

      25 března 2021

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      polévky

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      polévky

      Zeleninová polévka „co dům dal“

      20 října 2022

      polévky

      Celerový krém

      24 října 2021

      polévky

      Kapustová polévka s mletým masem

      7 května 2021

      Přílohy

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Sladkosti

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Sladkosti

      Pečené švestky s mákem

      14 září 2021

      Sladkosti

      Cuketový čokoládový chleba

      9 července 2021

      Sladkosti

      Čokoládový narozeninový dort

      29 června 2021

      snidaně

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      snidaně

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      snidaně

      Houbová paštika

      28 října 2021

      snidaně

      Celerový krém

      24 října 2021

      Svačiny

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Svačiny

      Snídaňové smoothie

      18 srpna 2022

      Svačiny

      Houbová paštika

      28 října 2021

      Svačiny

      Pečené švestky s mákem

      14 září 2021

      Vánoce

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Zeleninový kvas

      30 ledna 2023

      Recepty

      Papriková polévka

      26 ledna 2023

      Recepty

      GAPS Kuřecí salát

      22 ledna 2023

      Recepty

      PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

      13 prosince 2022

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace

Shopping Cart

Close

Žádné produkty v košíku.

Close