Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      GAPS

      Makoví šneci

      16 února 2021

      GAPS

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      GAPS

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Hlavní jídlo

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Krůtí maso se špenátem a rajčaty

      3 února 2021

      Hlavní jídlo

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      pečivo

      Čokoládový koláč s hruškami

      11 listopadu 2020

      pečivo

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      polévky

      Brokolicovo-květáková polévka

      25 ledna 2021

      polévky

      GAPS bramboračka

      4 listopadu 2020

      polévky

      Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

      25 března 2020

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Přílohy

      GAPS rajčatové pyré

      22 března 2019

      Sladkosti

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Sladkosti

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Sladkosti

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Sladkosti

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      snidaně

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Špagetová dýně s vejcem

      29 října 2020

      snidaně

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      Svačiny

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Svačiny

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Svačiny

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Svačiny

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Recepty

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Recepty

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Recepty

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde Narozeninový dort pečivo polévky Přílohy Sladkosti snidaně Svačiny Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      GAPS

      Makoví šneci

      16 února 2021

      GAPS

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      GAPS

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Hlavní jídlo

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Hlavní jídlo

      Krůtí maso se špenátem a rajčaty

      3 února 2021

      Hlavní jídlo

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

      Ibezcukrutojde

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Narozeninový dort

      Banánový dort s čokoládovou polevou

      2 května 2019

      pečivo

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      pečivo

      Makoví šneci

      16 února 2021

      pečivo

      Čokoládový koláč s hruškami

      11 listopadu 2020

      pečivo

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      polévky

      Brokolicovo-květáková polévka

      25 ledna 2021

      polévky

      GAPS bramboračka

      4 listopadu 2020

      polévky

      Vývar a vše co o něm potřebujete vědět

      25 března 2020

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Přílohy

      Mrkvová kaše

      3 února 2021

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      Přílohy

      Fermentovaná salsa

      29 března 2019

      Přílohy

      GAPS rajčatové pyré

      22 března 2019

      Sladkosti

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Sladkosti

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Sladkosti

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Sladkosti

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      snidaně

      Pečená jablka s borůvkami

      3 února 2021

      snidaně

      Špagetová dýně s vejcem

      29 října 2020

      snidaně

      GAPS makové muffiny se švestkou

      17 září 2020

      Svačiny

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Svačiny

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Svačiny

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Svačiny

      Lososové karbanátky

      6 února 2021

      Vánoce

      Makové koláčky s domácími povidly

      16 prosince 2019

      Vánoce

      Vánoční spirálky dvakrát jinak

      13 prosince 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      Cuketový chlebík s jablky

      2 března 2021

      Recepty

      Čokoládové sušenky bez vajec

      19 února 2021

      Recepty

      Makoví šneci

      16 února 2021

      Recepty

      Vepřové maso s rajčaty a špenátem

      8 února 2021

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
0

Plná dieta

by anita 10 dubna 2018

Plná dieta je ta jednodušší, pro mnoho lidí přijatelnější, verze GAPS diety. Plná dieta je taková dlouhá, cílová rovinka. Když jste se dostali až sem, znamená to, že váš zdravotní stav by měl být stabilizovaný, cítíte se lépe a tolerujete většinu povolených potravin. Proč říkám většinu? I když ideální stav je tolerovat všechny povolené potraviny, musíme brát v potaz ty z vás, kteří mají pravé a anafylaktické alergie na jednotlivé druhy potravin. Nejčastěji to jsou ořechy, vejce nebo mléčné produkty. I tak se dá projít úvodní dietou bez zařazení těchto problematických potravin a úspěšně se dostat do diety plné. Dieta bude mít i tak na tyto alergie blahodárný vliv a i když je nedokáže plně vyléčit, může se zmenšit jejich závažnost.

Plná dieta se doporučuje držet v průměru 2 roky. To je takové hypnotické číslo spojované s GAPS dietou. Jak to tedy opravdu je?

Každý z nás je jedinečný a bude potřebovat jiný čas na hojení. Čím déle jste se s nemocí potýkali, než jste se do této diety pustili, tím déle bude trvat i vaše léčba.

Dr. Natasha, autorka diety, uvádí dva roky jako minimum. Po 2 letech je dobré si udělat shrnutí, podívat se, co se změnilo, co se vyléčilo, jak se cítíte a podle toho se rozhodnout co dál. Jste spokojeni s tím, jak se cítíte? Pokud máte pocit, že je vše tak, jak jste si představovali, můžete se pomalu začít připravovat na zařazení potravin, které se na GAPS nekonzumují. Pokud máte pocit, že tělo potřebuje více času na hojení, pokračujte v dietě.

V podstatě ale pokud jste na GAPS vydrželi 2 roky, nebude vám opravdu nic chybět. Plná dieta je srovnatelná s paleo nebo nizkosacharidovým stravováním a dá se takto stravovat velice jednoduše. Plná dieta se s malými úpravami může stát vaším životním stylem.

GAPS dieta vás naučí poslouchat bedlivě vaše tělo, vnímat reakce na jídlo ale i okolí. Vnímat samu sebe. To je velice důležitá vlastnost.

V případě, že se kdykoli během plné diety objeví střevní potíže, atˇuž je to následkem stresu, špatně volené skladby stravy nebo třeba střevní chřipkou, vraťte se na týden, dva do druhé fáze. Ta vám pomůže trávení rychleji napravit.

Často se lidé pustí nejprve do plné diety, a teprve poté se odhodlají na tu úvodní, i to je možné řešení. Můžete začít plnou dietou, hlavně v případě, že trpíte chronickou zácpou a pomalu se do první fáze diety dostat pozpátku, tedy ubírat až budete v první fázi. Nebo po určitém čase prostě do první fáze přejít. Možností je mnoho.

Jak by měla v praxi vypadat plná dieta

Je velice dobré začít den sklenicí filtrované vody. Můžete si do ní přidat plátek citrónu, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo lžičku jablečného octa (používejte pouze Bio nepasterovaný). Voda by měla být vlažná, nikdy ne ledová. Můžete také začít den čerstvou zeleninovo – ovocnou šťávou. Je to v podstatě ale jedno jakou šťávu si uděláte. Důležité je zachovat pravidlo minimálně 50 % terapeutické složky (mrkev, řapíkatý celer, zelí, špenát, petržel, kopr, bazalka, kopřiva, listy z červené řepy a malé množství červené řepy: té by ovšem nemělo být více než 5%). Zbylá část je potom něco chutného, to dodá terapeutickým ingrediencím potřebnou chuť (ananas, jablko, pomeranč, grep, hroznové víno, mango atd.) Džus můžete pít čistý nebo si ho můžete naředit vodou. I zde se ale pije jen malý šálek. Vždy přidejte pár kapek olivového oleje. Pokud preferujete šťávy jen zeleninové, můžete klidně ovoce vynechat.

Naše tělo každý den projde 24 hodinovým cyklem, kde se střídá období aktivní, období odpočinku, období výživy a očistná neboli regenerační fáze. Mezi čtvrtou a desátou hodinou ranní je naše tělo ve fázi očistné nebo dá se říct také detoxikační. Je tedy vhodné v této době našemu tělu pomoci tím, že budeme pít dostatek tekutin, ať už vody nebo bylinných čajů. Tato čistící fáze vysvětluje, proč mnoho lidí nemá hlad ihned po probuzení. Pokud v těchto hodinách budete konzumovat velké množství jídla, může to negativně ovlivnit regeneraci a detoxikaci vašeho organismu. Je proto lepší se nasnídat kolem desaáté hodiny ráno, po dokončení očisty. Většina lidí začne touto dobou pociťovat hlad. Pokud jde o děti, tak tam je to trochu jinak, jsou většinou hladové hned po probuzení. Záleží také na tom, jak brzy vstáváte. Pokud máte opravdu hlad, dejte si šálek lahodného vývaru.

Na GAPS se snažíte zbavit zaběhlých zvyků, které klasifikují jídlo jako snídani, oběd a večeři. Jezte, když máte hlad, dle chuti, jen dbejte na to, abyste v jídelníčku měli dostatek vývarů, masa, zeleniny, vajec a mléčných výrobků, pokud je tolerujete.

Co může být snídaně

Vejce na mnoho způsobů, záleží, jak je máte rádi. Servírujte s domácími karbanátky, zeleninou (vařenou a syrovou) salátem, avokádem nebo masem. Žloutek je nejlepší téměř syrový, bílek uvařený. Nezapomeňte přelít přes zeleninu a vajíčka čerstvý olivový olej jako dresink. Karbanátky by měli být vyrobené jen z masa, okořeněné solí a pepřem, popřípadě nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a čerstvými bylinkami. Případně se strouhanou zeleninou. Pokud pořád ještě trpíte průjmem, vyvarujte se zatím syrové zeleniny, ořechů a semínek. Nezapomeňte na šálek teplého vývaru.

Avokádo a maso, rybu, zeleninu syrovou i vařenou, citrón a olivový olej. A zase šálek vývaru.

Domácí polévka s domácí kysanou smetanou a masem.

Lívance z mletých ořechů. Ty jsou úžasné s máslem a medem, nebo i nesladké, místo pečiva. Můžete také udělat výborné ovocné pyré – rozemelete jahody nebo borůvky (mražené nebo čerstvé). S lívanci chutná výborně! K tomu čaj z čerstvého zázvoru nebo máty.

Domácí muffiny, buchty, ořechové chleby atd.

Co k obědu

Domácí polévky a dušené maso a zeleninu s domácí kysanou smetanou a domácím kysaným zelím.

Avokádo s masem, rybou a vařenou nebo syrovou zeleninou. Použijte olivový olej a citrón jako dresink. Servírujte s domácím vývarem.

Použijte fantazii, záleží, co máte rádi. Kombinace masa a zeleniny a probiotického jídla v jakékoliv podobě je k obědu ideální.

Co na večeři

Každý z výše zmíněných pokrmů je možno použít i na večeři.

Více receptů a nápadů najdete postupně v receptech.

Na svačiny mezi jídlem, pokud potřebujete svačit, můžete jíst ovoce, řádně připravené ořechy a domácí pečené dobroty. Pokud máte chuť na něco malého, než půjdete spát, ideální je hrníček kefíru, jogurtu nebo kysané smetany.

Nebojte se experimentovat. Já jsem po roce na GAPS uvařila docela dost českých jídel. Používala jsem jen GAPS povolené suroviny a vždy to mělo úspěch. Snažte se to moc nekomplikovat. Zůstaňte u jednoduchých jídel a během pár týdnů si najdete pár receptů, které budete schopni vykouzlit během chvíle.

Každý talíř hlavního jídla by měl obsahovat: tuky, probiotické jídlo, maso, zeleninu (vařenou i syrovou) a vývar na zapití.

Dobrou chuť

♦♦♦

Použité zdroje:

CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.

Sdílejte
FacebookTwitterPinterestEmail

Něco o mně

Něco o mně

JANA DELL-PLOTNÁRKOVÁ

Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí.

Nejčtenější příspěvky

  • Jak správně připravovat ořechy a semínka

    10 dubna 2018
  • Šťáva z kysaného zelí

    8 dubna 2018
  • Řepný kvas

    13 února 2019
  • Bagely

    6 dubna 2018
  • GAPS toastový chleba

    16 srpna 2018

Rubriky

  • GAPS (119)
  • Hlavní jídlo (12)
  • Ibezcukrutojde (19)
  • Narozeninový dort (1)
  • pečivo (11)
  • polévky (6)
  • Praktické rady (6)
  • Přílohy (6)
  • Recepty (130)
  • Sladkosti (15)
  • snidaně (8)
  • Svačiny (10)
  • Uncategorized (1)
  • Vánoce (18)
  • Velikonoce (2)

INSTAGRAM #IBEZCUKRUTOJDE

Den číslo 4 #lockdownlife. Tak u nás na chví Den číslo 4 #lockdownlife. 

Tak u nás na chvíli vysvitlo slunce a teď se zatáhlo a chystá se na déšť. Počasí mi říká,že by mohlo sněžit. Ale tomu tady u nás tolik nevěřím:( 

Stala se nám doma taková nemilá věc. Došla čokoláda 🤷‍♀️🤪. 
Takže nezbývá než si vyrobit vlastní 🙂 

ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY

Na čokoládu:
½ hrnku kokosového olejem případně můžete použít kakaové máslo, obojí musí být tekuté
1 hrnek kvalitního nepraženého kakaa
Pokud máte potřebu osladit, můžete přidat med, já nedávám nic.
Na náplň:
¼ hrnku ořechového másla, můžete použít co máte rádi
¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
Postup

Připravte si formičky na led, nebo jiné silikonové formy, nejprve si připravte směs na čokoládu, do tekutého kokosového oleje nebo kakaového másla přidejte kakaový prášek a rozmixujte pomocí ručního mixéru do hladké čokolády. Půlku tekuté čokolády dejte stranou, a druhou nalijte na dno formiček, naplňte asi tak třetinu. Poté dejte do mrazáku na hodinu ztuhnout.

Poté si připravte náplň, ručním mixérem rozmixujte dohladka ořechové máslo a kokosový olej, a nalijte na ztuhlou čokoládovou vrstvu. Opět dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku.

Nakonec nalijte druhou část tekuté čokolády na již ztuhlé vrstvy. Můžete také nechat jen dvouvrstvé, je to jen na vás, jak s tímto základním receptem naložíte.

Skladujte v mrazáku
#cokolada #teduztozvladnu #domacicokolada #nenigaps #bezcukru #bezlepku #bezmouky #ibezcukrutojde #sladkyzivotbezcukru #sladkyzivot #sčokoládouježivotlepší #janadellplotnarkova #gapspractitioner
Den číslo 3 v #lockdownlife! Nevím jaké Den číslo 3 v #lockdownlife! 

Nevím jaké máte počasí u vás, ale tady u nás je už několik dni inverze. Takže nám to na náladě nepřidává. Ale zůstáváme pozotivni 🙂 

Protože je tu mnoho novych sledujících, tak je možná na čase se nováčkům trochu představit 🙂 

Kdo tedy jsem ? 
🌺Přímárně máma dvou úžasných dětí. Stelle bude za pár týdnú 13 a Lucovi 8. 
🌺 Výživě se věnuji již přes 15 let. Původně jsem zdravotní sestra a kromě výživy jsem vystudovala Tradiční čínskou medicínu ( zaměření na akupunkturu) , homeopatii a jsem certifikovaná NAET terapeutka. 
🌺Ve své práci se nejvíce věnuji GAPS dietě, dnes je to přesně 5 let od mé certifikace. #gapspractitioner 
🌺Napsala jsem 3 kuchařky. 
🌺Přeložila 3 odborné knihy 
🌺Už několik let dělám pravidelné výzvy #21dnibezcukru, kde jsem pomohla změnit životní styl více než tisícovce lidí. Další výzva bude v dubnu ! 
🌺Než jsem se začala věnovat výživě, učila jsem také jógu a pracovala jako osobní trenérka. Jako dítě jsem dělala závodně sportovní gymnastiku. 
🌺Své poslání vidím ve vzdělávání lidi oblasti zdravé výživy a životního stylu. 
🌺Díky #gaps jsem si před 11 lety vyléčila ulcerozni kolitidu. A svemu synovi těžký ekzem, poruchy senzorické integrace, a mnoho s tím společných potíží. 
🌺Už je to rok, co jsme se po 18 letech života v zahraničí ( Austrálie, Hong Kong, Jordánsko, Katar, Singapur a Maui ) vrátili na pár let do Čech 🙂 

To je ve zkratce asi tak všechno. Pokud máte otázky klidně se ptejte 🙂 
#lockdown #zvladmetospolu #něcoomně #kdojsem #codělám #gaps #gapslife #gapsmum #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova #varimetrochujinak #snidanetrochujinak #cukrfreepromaleivelke #gapsterapeutickyprotokol #nastrahyvegetarianstvi #periodrepairmanual #gapsrodina #gapsléčí
Den číslo 2 #lockdownlife !

Tak jaké pozitivní ( teď nemluvím o výsledcích #covid testů) zážitky zatím máte? 

Díky vašim skvělým radám máme nakoupené semínka na zahrádku. A hned jak vykoukne 🌞, tak připravíme ještě další záhony a taky nový vertikální záhon. Až to bude hotové, rada se pochlubím. 

Dnes jsem pro vás připravovala slíbované recepty a tak tady pro vás mám první dobrotu 🙂 

CUKETOVÝ CHLEBÍK S JABLKY

2 menší cukety
2 jablka (jedno do těsta jedno na ozdobu)
2,5 hrnku mletých mandlí
1 lžička jedlé sody
½ hrnku ořechového másla
2 vejce
¼ hrnku pekanových nebo vlašských ořechů
Postup

Nejprve si oloupejte cuketu a jedno jablko, nahrubo nastrouhejte. Připravte si cedník a malou misku, nastrouhanou cuketu a jablko dejte do cedníku a ten položte přes misku. Rukama z cuket a jablka vymačkejte šťávu a poté nechte asi 30 minut odstát.

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o velikosti 20x10 cm.

Po 30 minutách ještě jednou cuketu a jablko vymačkejte a šťávu vylijte. Cuketu s jablkem dejte do misky a přidejte vejce, ořechové máslo a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta.

Ve větší misce smíchejte mleté ořechy, jedlou sodu a poté do ní vmíchejte mokrou část těsta.

Do již hotového těsta vmíchejte nasekané pekanové ořechy, pár si jich nechte stranou.

Oloupíte si druhé jablko, odstraňte jadřinec a nakrájejte na malé kostičky.

Těsto nalijte/přesuňte do připravené formy a navrch ozdobte zbytkem pekanových ořechů a na kostičky nakrájeným jablkem.

Dejte péct na 55 až 60 minut.

Než budete krájet, nechte vychladnout.

Skladuje v lednici.

#gaps #gapspecivo #gapsdiet #gapspractitioner #bezlepku #bezmouky #bezmleka #bezcukru #ibezcukrutojde #cuketovychleb #paleo #wholefood #opravdovejidlo #lockdown #spolutozvladneme #janadellplotnarkova
Tak a jdeme na to! Den číslo 1 #lockdownlife začíná ! 

Posílám vám všem hodně štěstí, klidu a velkou dávku trpělivosti 🙏🌺♥️ Pamatujte si, že ve všem špatnelm se dá najít něco pozitivního. 
Pojďme si tady sdílet ty POZITIVNÍ zážitky, které nám tohle nepříjemné období přináší. 
Bude nám všem hned trochu lépe ! 
 
Já to řeším tak, že nekoukám na zprávy, nečtu články na internetu. To už ale dělám několik let, protože mi to nedělá dobře. Neznamená to, že “strkám hlavu do písku”. Jen žiju přítomností. Neplánuju. Starám se o sebe a svou rodinu. 

Na lock down jsme se “uklidili” na naší “chalupu” mimo Prahu. A budeme zde připravovat novou zahrádku na jaro. Pokud máte nějaké tipy, budu ráda. Jsme totální amatéři 🤷‍♀️✌️. 

Pojďme si to spolu udělat co nejlepší to jen jde! Musíme to zvládnout ♥️. 

Jaké máte plány vy? 
#lockdown #zvládnemeto #conámzbývá #countdown #mysletpozitivně #silamyslenky #gaps #gapspractitioner #janadellplotnarkova #ibezcukrutojde
Taky se vám někdy stane,že si napište př Taky se vám někdy stane,že si napište příspěvek a on se vymaže🙈. No tak to zkusím znovu 💪. 
I když se podle posledních pár receptů muže zdát, že pořad peču něco sladkého, tak tomu opravdu tak není. Jen se mi to teď nějak sešlo. 
Tyhle sušenky jsem dělala na začátku týdne, a protože jsem si je rovinu i zapsala ( což ne vždy dělám ) tak se o ně mužů i podělit. 
Jsou totiž bezvaječné, a takových receptů není nikdy dost. Nicméně tím, že jsou čokoládové tak nejsou samozřejmě GAPS. 
Pokud nemáte troubu nebo se vám nechce péct, můžete z těsta udělat kuličky, obalit je třeba v kokosu nebo drceném lyofilizovaném ovoci a dát ztuhnout to lednice. 

Tak krásný, snad slunečný víkend 🌺 

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY BEZ VAJEC

1 a ¼ hrnku mletých mandlí (se slupkou nebo i bez)
½ lžičky jedlé sody (můžete klidně vynechat)
špetka sole
2/3 hrnku nepraženého, neslazeného kakaa
¼ hrnku kokosového oleje
1 avokádo
1 lžička vanilkového extraktu
1/3 hrnku kokosového mléka
Postup

Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si plech, vymažte ho nebo vyložte pečícím papírem.

Do menší misky dejte suché suroviny – mleté mandle, jedlou sodu, kakao a sůl a promíchejte.

Do nádoby k ručnímu mixéru, nebo další misky dejte avokádo, kokosový olej, kokosové mléko, vanilkový extrakt a med. Rozmixujte do hladka a poté přidejte do misky k suchým surovinám a ručním mixérem opět rozmixujte do hladkého těsta.

Vzniklé těsto je celkem lepivé, ale to nevadí. Lžicí pokládejte na plech malé hrudky, které pak lehce vidličkou rozmáčkněte do tvaru sušenky. Nebo si sušenky vytvarujte rukama. Položte je na připravený plech a dejte péct na 10-12 minut.

Po dopečení nechte ÚPLNĚ vychladnout. Sušenky jsou teplé velmi křehké.

Skladujte v lednici. Nejlépe chutnají druhý den po vyndání z lednice.
#nenigaps #susenky #bezlepku #bezmouky #bezvajec #bezmleka #vegan #paleo #pegan #lowcarbrecepty #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova #gapspractitioner #čokoládovésušenky #navikend #neconazub
Minulý týden jsem vás ve stories lákala na nov Minulý týden jsem vás ve stories lákala na nový recept. A konečně jsem  měla čas ho přidat na blog. A jsem strašně zvědavá jak vám bude chutnat. Protože u nás to bylo dost návykové 🙂 a už jsem od té doby pekla dvakrát.  Takže pokud jste milovníci máku, tak rovnou zadělejte z dvojité dávky! 
MAKOVÍ ŠNECi
Těsto
1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou)
1 lžíce kokosové mouky
1 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
1 lžička jedlé sody
½ lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
Náplň
6 lžic celého máku nebo ½ hrnku mletého
1 lžíce jablečného nebo hruškového pyré
Postup
Příprava je velmi jednoduchá. Do misky dejte namleté mandle nebo mandlovou mouku, chcete však použít tu, která není odtučněná a má konzistenci mletých mandlí.
Přidáte skořici, jedlou sodu a promíchejte. Poté přidejte kokosový olej, med, vanilkový extrakt a nakonec vajíčko.
Vše promíchejte, stačí nejprve lžicí a později rukou vypracujte  těsto. Z něj udělejte kouli a dejte ji na 15-20 minut do lednice ztuhnout, aby se s těstem lépe pracovalo.
Mezitím si předehřejte troubu na 
160 °C., připravte si pečící misku a vymažte ji tukem.
Pokud používáte celý mák, připravte si mlýnek a namelte si mák, smíchejte ho s jablečným pyré, nechte stranou. 
Těsto vyndejte z lednice a vložte mezi dva pečící papíry. A pomalu vyválejte do tvaru čtverce, asi tak 0,5 cm tlustého.Sundejte vrchní papír. A nožem pomalu rozetřete makovou směs po celé ploše těsta.Teď přichází to nejdůležitější, pomocí  pečícího papíru si nadzvedněte jednu stranu těsta a opatrně ji zatočte dovnitř, a pokračujte v rolování, dokud nebude celé těsto pěkně srolované. Těsto se může občas někde roztrhnout, ale to nevadí, rukama zadělejte a až budete mít rolku hotovou, lehce ji zmačkněte, aby držela. Konce, které nejsou pěkné odkrojte, ale nevyhazujte, dejte je také upéct. Ostrým nožem nakrájejte těsto asi na 1,5 až 2 cm široké kousky, položte je do připravené misky/plech a dejte péct na 12-15 minut.Po dopečení nechte šneky vychladnout, než s nimi budete hýbat, teplé jsou totiž velmi křehké.
Z této porce uděláte asi 8-10 malých šneků. #gaps #gapspečeni #bezlepku #bezmouky #bezmleka #bezcukru #paleo
Krásného Valentýna♥️. My sice neslavime, Krásného Valentýna♥️. My sice neslavime, máme se rádi totiž stejně každý den:) 
Dnešek byl nádherný. Luca a manžel poprvé v životě na bruslích. Luca poprvé chytal ryby na dírkách v ledu💚. Slunce svítilo, počasí na jedničku, taková zima je prostě nádhera ♥️ 
Jak jste oslavili svátek svatého Valentýna vy? 
Zítra už se můžete těšit na tak očekávaný recept na makové šneky 🙂 tak začněte mlít mák💪. 
#svatyvalentyn #valentýn #svatekzamilovanych #laska #zima #zimnisporty #poprvenabruslich #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova
Dnešní půlnoci končí lednová ( historicky pr Dnešní půlnoci končí lednová ( historicky první a snad ne poslední ) výzva #21dnibezcukru. Od zítra se mohou do jídelníčku pomalinku vracet vynecháme potraviny, jako třeba čokoláda 🙂 a tak se můžete těšit třeba na tenhle úžasně jednoduchý čokoládový krém. Má několik variant a bude chutnat každému. Tedy každému, kdo má aspoň trochu rád čokoládu 🙂 
Chcete přidat recept i sem až budu dávat na blog ? 
#konecjetu #uzjetozanami #nenigaps #cokolada🍫 #cokoladovykrem #dezert #milujucokoladu #lowcarb #paleo #bezcukru #bezmouky #bezlepku #bezmleka #ibezcukrutojde #janadellplotnarkova
Teď na mě vyskočila vzpomínka a je to přesně Teď na mě vyskočila vzpomínka a je to přesně rok, co jsme se rozloučili s našim životem na Maui a vydali se na cestu do Čech. 
Poslední západ slunce na Maui. 
Poslední rodinná fotka na Maui. 
První rodinná fotka v Praze. 
Trochu rozdíl a to vše během 24 hodin😬. 
Už teď se těším až se na Maui jednou vrátíme ♥️. 
Do té doby 🌺ALOHA🌺 a MAHALO🌺. #uzjetorok #fsmaui #fsprague #praha🇨🇿
Sledujte @ibezcukrutojde

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek a už o nic nepřijdete.

Něco o mně

Jana Dell-Plotnárková
Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí. Více o mně

Eshop

  • Nástrahy vegetariánství 260 Kč
  • GAPS terapeutický protokol
    Hodnocení 5.00 z 5
    450 Kč
  • Výzva 21 dní bez cukru - leden 2021
    Hodnocení 5.00 z 5
    350 Kč
  • Cukrfree kuchařka pro malé i velké 499 Kč
Obchodní podmínky

Konzultace

Ne každý je schopen se do diety pustit na vlastní pěst. A pokud je to váš případ, moc ráda vám na této cestě podám pomocnou ruku. Mám zájem o konzultaci

Facebook

Gaps dieta
ibezcukrutojde
  • Facebook
  • Instagram

© 2017 - Jana Dell-Plotnárková. Všechna práva vyhrazena. Made with ♥ by AP Web Solutions.


Zpět nahoru