PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

by Jana Dell-Plotnárková

Dnešní počasí mi konečně trochu navodilo vánoční náladu, nějak jsem se do ní letos nemohla dostat. Tenhle celý rok byl pro mě velmi obtížný a upřímně se velmi těším, až bude konec. 

No ale sněhová nadílka udělala radost nejen dětem, a tak jsem večer zadělala na dva NOVÉ druhy cukroví ať je na webu z čeho vybírat. Ne že by na webu nebylo už tak dost receptů, ale je fajn jednou za čas zkusit něco nového, co říkáte? 

Vždycky si říkám, kolik mám času a najednou jsou Vánoce, nechápu jak ten čas rychle běží. Nám už teď v pátek začínají prázdniny, a tak se s dětmi těšíme, že si užijeme pohodu, ozdobíme stromeček a budeme chodit na procházky. A tajně doufáme, že sníh bude i na Vánoce. Já vím, že nebude, ale co naděje umírá poslední! 

Tak teď už k novému receptu. Chtěla jsem něco jednoduchého, co bude vhodné jak na GAPS (plné dietě samozřejmě) a něco trochu netradičního. Tak doufám, že se to povedlo. Chuťově jsem nadšená, lehké, nadýchané, akorát sladké, prostě mňam! 

Stejně jako u každého receptu z mletých ořechů, je důležité použít bud čerstvě namleté ořechy (v tomto případě mandle) nebo již koupenou mandlovou mouku – zde ale pozor. Na trhu najdete mandlovou mouku, která je odtučněná, je jemnější, konzistencí připomíná klasickou mouku – ta vám v ŽÁDNÉM z mých receptů nebude fungovat! Hledáte klasické mleté mandle, to je mandlová mouka. Mouka se v ČR dá většinou sehnat jen z loupaných mandlí, doma si však můžete namlít i mandle neloupané, výsledný produkt bude jen tmavší. Namlít můžete také třeba ořechy lískové nebo kěšú. Jediné, co nedoporučuji je použití vlašských ořechů, sušenky budou mít velmi výraznou, až nepříjemnou chuť. 

Na pečení není nutné ořechy aktivovat, protože je stejně budete péct na relativně vysoké teplotě. A pokud už jste se v GAPS dostali tak daleko, že můžete vánoční cukroví, zvládnete malé množství neaktivovaných ořechů.

Důležité je zde to MALÉ MNOŽSTVÍ, protože na GAPS se opravdu peče jen malinko a na chuť. 

Originální verze tohoto receptu je vhodná při plné dietě, pokud nejste na GAPS můžete místo nasekaných pistácií v receptu použít třeba čokoládové pecičky nebo případně udělat sušenky polo máčené v čokoládě místo pistáciového másla.  Pamatujte na GAPS čokoládu ne!

Kdy je vhodný čas na pečení? Tradičně se začíná v některých rodinách snad už v listopadu. Pamatujte si, že ořechové mouky mají tendenci chytat plíseň, a tak pečivo z nich vyrobené vydrží řadově několik dní. Skladovat by se mělo ideálně ve vzduchotěsných skleněných dózách, a nejlépe v lednici. Tam vydrží maximálně 3-5 dní. Pokud přece jen chcete upéct o něco dříve, doporučuji pečivo zamrazit a vyndat až těsně před Vánocemi

Pokud plánujete upéct sušenek více, doporučuji recept zdvojnásobit z této várky vznikne okolo 20–24 sušenek. U nás se peče vážně jen pár kousků, a tak nám to stačí. 

PISTÁCIOVÉ VÁNOČNÍ SUŠENKY

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 6 lžic másla v pokojové teplotě (asi 85 gramů)
  • špetka soli
  • 1 lžíce medu (pokud máte raději sladší, přidejte druhou lžíci)
  • ½ vanilkového extraktu
  • 1 vaječný bílek
  • 2 hrnky mletých mandlí nebo jiných ořechů (1 hrnek je 240 ml)
  • ¼ hrnku nadrobno nasekaných pistácií
  • Poleva
  • ¼ hrnku pistáciového másla
  • ¼ hrknu kakaového másla

Postup

Do vyšší nádoby vložte máslo, a přidejte med. Pomocí ručního mixéru s metličkami vyšlehejte do hladkého krému. Přidejte sůl a vanilkový extrakt, bílek a znovu promíchejte, dokud se hmota nespojí.

Do hlubší misky si připravte mleté ořechy, uprostřed vytvořte rukou důlek a přidejte směs másla a bílku. Poté vytvořte hladké těsto, nakonec do něj vmíchejte nasekané pistácie.

Těsto dějte na pečící papír a vytvořte z něj válec o průměru asi 3 cm. Takto připravené těsto dejte do lednice ztuhnout.

Já jsem těsto nechala v lednici přes noc, ale bude stačit i pár hodin.

Až budete připraveni péct, předehřejte troubu na 175 °C (horko vzduch) a nechte si v troubě nahřát i plech. Až bude trouba předehřátá, vyložte opatrně plech pečícím papírem a těsto nakrájejte na asi 0,5 cm tlustá kolečka, ty opatrně pokládejte na předehřátý plech. Dejte péct na 12-14 minut.

Nechte vychladnout a poté můžete zdobit.

Na zdobení si připravíte pistáciová krém tak, že ve vodné lázni rozehřejete pistáciové a kakaové máslo. Pokud se nebude chtít hmota spojit, použijte ruční mixér (až bude kakaové máslo rozpuštěné).

Vychladlé sušenky můžete v másle namáčet, nebo jimi sušenky polévat, pokapat, to už záleží na vás. Ozdobené sušenky dejte do chladna, aby poleva měla možnost ztuhnout.

Polevy vám celkem dost zbyde, můžete tedy udělat méně, jen zachovat poměr 1:1 v množství. Případně můžete jako já nalít do formiček na čokoládu a dát do mrazáku ztuhnout, je to výborné!

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář