Fermentovaná salsa

by Jana Dell-Plotnárková

Fermentování tak nějak patří k našemu životu. Již dávno před GAPS jsem se naučila fermentovat domácí zelí a jinou zeleninu. Z praxe, ale vím, že fermentace je také to, s čím mají lidé na GAPS často problémy. Myslím problémy s výrobou. Nejčastěji se jim nedaří připravit řepný kvas, to je prostě taková alchymie.

Postupně přidám více receptů na fermenty, i ty složitější, až je to zde vše pod „jednou střechou“.

Dnes pro vás mám jeden skvělý, začátečnický recept na salsu. Hodí se skvěle jako doplněk k masu, v létě třeba při grilování. Není to klasický ferment, který vydrží dlouho, je to taková rychlovka, co se do týdne musí sníst. A protože je to fakt dobré, možná ani týden nevydrží.

Fermentovaná salsa

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.0/5
( 4 voted )

Suroviny

  • 4 rajčata
  • 1 menší cibule
  • 4-6 stroužků česneku (můžete vynechat)
  • 3 hrsti nasekaného koriandru
  • šťáva z jedné limety
  • 2 lžičky nerafinované keltské nebo himalájské soli

Postup

Připravte si sklenici, asi tak 1 litr velkou. Vymyjte horkou vodou a vysušte.

Rajčata omyjte a nakrájejte na drobné, přibližně stejně velké kousky. Dejte stranou do mísy. Oloupejte česnek a cibuli a nasekejte nadrobno, přidejte k rajčatům, poté přidejte nasekaný koriandr a vše pořádně promíchejte.

Nakonec posypte solí a znovu promíchejte.

Pokud máte rádi pálivé, můžete přidat i chilli papričky. U nás doma je kvůli synovi, který je na ne alergický nemohu používat.

Takto připravenou salsu dejte do láhve a lžicí umačkejte, až bude salsa ponořená ve vlastní šťávě.

Zavřete a nechte 48 v pokojové teplotě fermentovat, poté uložte do lednice.

Salsa v lednici vydrží 7-10 dní.

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Eva 20 dubna 2021 - 20:51

Šel by něčím nahradit koriandr prosím?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 května 2021 - 09:32

Ano klidně petržel, nebo jiná zelená bylina

Reply

Zanechte komentář