Jana Dell-Plotnarkova
  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde pečivo polévky Přílohy snidaně Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      GAPS

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      GAPS

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      GAPS

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

      Hlavní jídlo

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

      Ibezcukrutojde

      Dýňová quiche s mangoldem

      30 října 2019

      Ibezcukrutojde

      Pečená houbová polévka se zeleninou

      29 října 2019

      pečivo

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      pečivo

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      pečivo

      GAPS perník

      8 května 2019

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      polévky

      Pečená dýňová polévka

      9 listopadu 2019

      polévky

      Pečená houbová polévka se zeleninou

      29 října 2019

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      snidaně

      Dýňová quiche s mangoldem

      30 října 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Vánoce

      GAPS vaječný koňak

      19 prosince 2018

      Vánoce

      Důlky plněné čokoládou

      19 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      Recepty

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      Recepty

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Recepty

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace

Jana Dell-Plotnarkova

  • Domů
  • GAPS Dieta
    • Úvodní dieta
    • Plná dieta
    • GAPS miminko
    • Doporučené potraviny
    • Zakázané potraviny
  • Recepty
    • GAPS Hlavní jídlo Ibezcukrutojde pečivo polévky Přílohy snidaně Vánoce Velikonoce Vše
      GAPS

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      GAPS

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      GAPS

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      GAPS

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

      Hlavní jídlo

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

      Ibezcukrutojde

      Dýňová quiche s mangoldem

      30 října 2019

      Ibezcukrutojde

      Pečená houbová polévka se zeleninou

      29 října 2019

      pečivo

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      pečivo

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      pečivo

      GAPS perník

      8 května 2019

      polévky

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      polévky

      Pečená dýňová polévka

      9 listopadu 2019

      polévky

      Pečená houbová polévka se zeleninou

      29 října 2019

      Přílohy

      Pečená růžičková kapusta

      7 listopadu 2019

      snidaně

      Dýňová quiche s mangoldem

      30 října 2019

      Vánoce

      GAPS Bramborový salát

      22 prosince 2018

      Vánoce

      Citronové sušenky (bezvaječné)

      21 prosince 2018

      Vánoce

      GAPS vaječný koňak

      19 prosince 2018

      Vánoce

      Důlky plněné čokoládou

      19 prosince 2018

      Velikonoce

      Velikonoční beránek

      18 března 2018

      Velikonoce

      Velikonoční mazanec

      17 března 2018

      Recepty

      GAPS dýňový chleba

      29 listopadu 2019

      Recepty

      Makový chleba

      14 listopadu 2019

      Recepty

      Rajčatová polévka s červenou čočkou

      11 listopadu 2019

      Recepty

      Pečená kachna se zelím a hruškou

      11 listopadu 2019

  • Praktické rady
  • Eshop
  • O mně
  • Konzultace
0
GAPSPraktické rady

Šťáva z kysaného zelí

by Jana Dell-Plotnárková 8 dubna 2018
8 dubna 2018
Šťáva z kysaného zelí

Nejčastější otázku, kterou v úvodní dietě od lidí dostávám je: Kde seženu šťávu z kysaného zelí?
Ano když se dělá klasické kysané zelí, té šťávy tam opravdu moc není, a zelí jako takové se na začátku nekonzumuje.
Rozhodla jsem se tedy situaci vyřešit a začala jsem experimentovat a myslím, že se podařilo.
Takže, s velkou slávou, představuji můj nový recept na samotnou šťávu z kysaného zelí, vhodnou od 1 fáze úvodní diety.

Jediné, co sem ještě nevymyslela, co dělat s tím zelím, kterého celkem dost zbyde. Nerada vyhazuji jídlo, takže se u nás v rodině, jí pořád jen zelí.

Pár slov na začátek. Pokud máte problémy s histaminem, trpíte ekzémem nebo jinou kožní nemocí, která se projevuje svěděním, je nutno tuhle šťávu nechat fermentovat, stejně jako ostatní fermenty 12 týdnů. Každý čerstvý ferment má vysoký obsah histaminu, to je to, co hodně histaminiků odradí o GAPS diety, ale pokud si fermenty připravíte včas, není nutné se jich bát.

Jak jse již zmínila šťáva z kysaného zelí je zařazena jako jeden z prvních fermentů ( společně s řepným kvasem) již v první fázi úvodní diety. Tato šťáva je velmi potentní ferment a obsahuje  velké množství probiotických bakterií. Může tedy způsobit  silný a dramatický die off.

Doporučuje se tedy začínat ¼ lžičkou šťávy zamíchané do vývaru nebo teplé vody a sledovat reakce. U extrémně citlivých jedinců a u lidí se silnou histaminovou intolerancí je někdy nutné začínat po kapičkách, opět vmíchaných do vývaru nebo teplé vody. Nespěchejte s navyšováním šťávy, buďte trpělivý a sledujte reakce. Jsou lidé, kterým trvá dostat se na jednu lžičku Pamatujte si GAPS je běh na dlouhou trať, ne sprint.

Jak si tedy šťávu připravit:

Potřebujete skleněnou láhev, s uzavíratelným víčkem, tu pořádně umýt a nechat vyschnout.

Šťáva z kysaného zelí

Šťáva z kysaného zelí

jana Nejčastější otázku, kterou v úvodní dietě od lidí dostávám je: Kde seženu šťávu z kysaného zelí? Ano když se dělá klasické kysané zelí, té šťávy tam opravdu moc není, a… GAPS Šťáva z kysaného zelí European Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: - Doba vaření: - -
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 1 malé bílé zelí, nakrájené na kusy, stačí jen hrubě
  • 4-5 hrnků filtrované vody
  • 2 lžičky keltské soli, případně mořská nerafinovaná sůl, nebo himalájská

Postup

Do mixéru vložíme zelí, a necháme nasekat na drobné kousky. Poté zalijeme vodou a osolíme, znovu promixujeme. Takto připravené zelí i s tekutinou přendáme do skleněné lahve, očistíme hrdlo lahve papírovým ručníkem a uzavřeme. Necháme fermentovat minimálně 4 dny při pokojové teplotě. Poté se přes cedník a plátýnko směs přecedí, zelí se dá stranou, může se použít PRO NE GAPS potřeby, na salát a jinou konzumaci.

Šťávu nalijte do skelněné, uzavřené nádoby a skladujte v lednici.

Jaké benefity má pití fermentované šťávy ze zelí?

  • Obsahuje velké množství vitamínu C
  • Obsahuje tkz. vitamin U neboli Methylmethionone, který má mnoho léčivých vlastností
  • Podporuje trávení tuků a stimuluje produkci žluče
  • Je vysoce anti mikrobiální a proti kvasinkový
  • Obsahuje I3C, silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat játra a zrychluje zpracovávání estrogenu
  • V neposlední řadě obsahuje biliony zdraví prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů a minerálů, což z něj dělá opravdový SUPER FOOD.

Pro výrobu další dávky můžete do nového fermentu přidat 1/2 hrnku šťávy z předešlé fermentace. Fermentace tak bude rychlejší. Tento krok můžete klidně vynechat a vždy fermentovat od začátku.

gapsúvodní dieta
34 komentářů
9
FacebookTwitterGoogle +Pinterest

Mohlo by vás zajímat

GAPS dýňový chleba

Makový chleba

Rajčatová polévka s červenou čočkou

Pečená kachna se zelím a hruškou

Pečená dýňová polévka

Pečená růžičková kapusta

Dýňová quiche s mangoldem

Pečená houbová polévka se zeleninou

GAPS perník

GAPS játrová paštika

34 komentářů

Profilový obrázek
K 16 dubna 2018 - 20:55

Koukam, ze nechavam venku moc dlouho. Super recept na stavu z kysaneho zeli.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 16 dubna 2018 - 22:03

Díky.Šťáva se připravuje jinak než klasické zelí. Je nutné přizpůsobit danému prostředi a teplotě.

Reply
Profilový obrázek
Dalibor Pavlík 29 června 2018 - 15:53

Ahoj Jano,
chystám se, že připravím tvoji šťávu. Chci se tě jen zeptat na
přesnější instrukce. Konkrétně mě zajímá toto.

1. Jaký poměr soli a zelí doporučuješ? U kvašeného zelí používám
jeden gram soli na padesát gramů zelí.
2. Jak hodně zelí opravdu nakonec pomixuješ? Pokud dám zelí s vodou
do vysokorychlostního mixéru, bude z toho vysloveně kaše.
3. Mám teď doma cca 26 stupňů, nebo mám nechat kvasit ve sklepě? Tam
je teď cca 20 stupňů.

Při kvašení zelí vše vážím a měřím, osvědčilo se mi to. Tak se raději
dopředu ptám.

Každopádně moc děkuju za recept. Teď zelí pracně před každým jídlem
odšťavňuji, kvašená šťáva by byla bezva.

Dalibor

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 5 července 2018 - 10:23

Dalibore, mám vyzkoušný ten poměr co je v receptu. Piši tam 2 lžičky sole. není nutné vážit nebo měřit.
Ano v mixéru vznikne skoro kaše, pokud máš opravdu výkonný mixér, tak to rozmixuj jen lehce, já mám zelí na drobné kousíčky. A tak je to v pohodě.
Pokud je 26 stupnů, dej to někam do chladu. Jinak to bude kvasit zbytečně rychle. A je nutné hlídat, možná když bude chladněji, tak bude kvasit o den dva déle. Já mám recept osvědčený na Havaji, tam kvasím v kuchyni, a těch 26 tam minimálně mít budu.

Reply
Profilový obrázek
Dalibor Pavlík 5 července 2018 - 18:14

Jano, moc děkuju za odpověď. Na zítra mám objednaný nákup, hned přiobjednám jedno zelí. Asi zkusím variantu ve sklepě i při těch 26 stupních, alespoň se toho více dozvím.

Reply
Profilový obrázek
alena 29 července 2018 - 07:06

prosim a proc se zeli nesmi konzumovat?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 31 července 2018 - 19:23

Zeli se konzumovat může, můžete z něj připravit třeba gulaš nebo zelnou polévku. Ale pro GAPS pacienty není dostatečně fermentované, a může dělat problémy. Také tím, že bude už bez šťávy, je složité ho skladovat.

Reply
Profilový obrázek
Lenka 23 srpna 2018 - 17:48

Prosim zeli mam nechat kvasit v lednicce, kdyz v byte je moc teplo a nemam kde jinde? Je mozne uavrit do sklenice s kovovym vickem?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 25 srpna 2018 - 20:58

Kovové víčko nevadí, zelí by se ho stejně nemělo dotýkat. Když je velká teplota, zkuste na první 4 dny fermentace dát sklenici někam, kde bude chladněji. Klidně do ložnice, do sklepa, na schody, prostě najdete nejchladnější místo v domě/bytě.

Reply
Profilový obrázek
Elena 30 srpna 2018 - 12:34

Jano ten pohar na byt otvoreny ci zatvoreny, ked to kvasi. Ja som to dala do klasickedo ikea pohara s vickem a ked som to otvorila tak mi to buchlo a bola som ja aj cela kuchyna od zeli;)

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 5 září 2018 - 20:41

Zavřený, na GAPS se vždy fermentuje anaerobně. Ano někdy se může stát, že ferment bouchne, když je například vysoká teplota, fermenuje vše mnohem rychleji.V těchto případech je nutné ferment takzvaně odkrnkout, tedy během fermentace lehce odpustit vzduch, aby se lahev nenatlakovala a předešlo se tomu výbuchu. Taky zálěží na tvaru láhve, ta zde na fotce je kam jsem štávu přelila, ale fermentuji vždy v lahvi se širokým hrdlem. Pravděpodobnost bouchnutí klesá.

Reply
Profilový obrázek
Lenka 11 listopadu 2018 - 16:27

Dobry den,
ja kapustu odstavim a do stavy vysypem 1 tbl biokultu. V zatvorenej flasi to necham par dni pri izbovej teplote. Je to ine ako solena stava, ale myslim, ze ucel to splni. Co si o tom myslite?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 12 listopadu 2018 - 19:40

Leni už se to nedá nazývat laktofermentace. A z mého pohledu je lepší a učinější klasická forma fermentace. Takto si limitujete počet probiotickým kmenů na pouze ty, které jsou v biokultu.

Reply
Profilový obrázek
Jana 12 prosince 2018 - 22:03

Dobrý večer, někde jsem cetla, že tato šťáva se pije pokud jsem doma.😂 a jen 3’dny, pak vynechat a pi dalších 3 dnech oper opakovat

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 13 prosince 2018 - 01:57

Jani ted trochu nerozumím vaší otázce? Pokud máte na mysli kvůli přístupnosti na toaletu, tak není důvod. Je totiž nutné zavádet pomalinku, začít klidně kapičkou nebo půl lžičkou a postupně zvyšovat. Ideálně se pije pije před jídlem, aby nastartovala trvávení.

Reply
Profilový obrázek
Šárka 10 ledna 2019 - 21:56

Hezky vecer, muzu vedet, jake je dakovkovani? pisete zacit na kapicce nebo pul lzicce, ok a jak pokracovat dale? jake mnozstvi si denne muzu dat a jak dlouho se da stava uzivat? pořád? dekuji moc za info 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 11 ledna 2019 - 02:02

Šárko dávkování dle tolerance, každý ji má jinou. Ale když si dáte malého panáka před každám jídlem, to v případě, že jste na GAPS. Jinak stačí jednou denně malý nebo velký panák, tím dodáte tělu dostatek probiotik.

Reply
Profilový obrázek
Dana Olejárová 25 ledna 2019 - 13:40

Dobrý den. V úvodu pisete ze má šťáva fermentovat 12 týdnů. Při pokojové teplotě?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 25 ledna 2019 - 23:12

Pokud se fermemtuje 12 týdnů kvůli histaninu, tak se po 4-5 dnech dává již přecezená štáva do lednice.

Reply
Profilový obrázek
Simona Zaňková 4 května 2019 - 13:36

Dobrý den,Jano,stále nerozumím té 12titydenni fermentaci?Pokud jsem tedy alergiky,sliju stavu po 4 dnech a nechám stát v ledničce až 12 týdnů,než si můžu dát?
Děkuji za odpověď,Simona

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 11 května 2019 - 19:10

Delší fermentace se doporučuje u lidí se SILNOU histamínovou intolerancí. Ne každý alergik potřebuje zákonitě delší fermentaci.
Postup je tedy takový, že se po 4 dnech šťáva slije a nechá se v lednici 6-12 týdnů. U fermentů platí pravidlo čím starší ferment, tím méně histaminu.

Reply
Řepný kvas – Jana Dell-Plotnarkova 13 února 2019 - 03:28

[…] žaludeční šťávy a v GAPS dietě je doporučována právě z tohoto důvodu. Stejně jako šťáva z kysaného zelí je používán již od první fáze úvodní […]

Reply
Profilový obrázek
Lydie 12 června 2019 - 10:22

Dobry den, prosim o radu. V tomto obdobi uz je obtizne sehnat „stare“ zeli. Muze se vyuzit ny kvas i mlade zeli? Dekuji moc za odpoved.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 14 června 2019 - 06:54

Ke kvašení je možné určitě použít i nové zelí.

Reply
Profilový obrázek
Lucie 29 září 2019 - 17:44

Dobrý den,
mohu místo filtrováné vody použít převařenou? Děkuji 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 13 října 2019 - 21:36

raději použijte vodu minerální, převařená má ještě více chloru a to je pro fermenty nevhodné

Reply
Profilový obrázek
Petra 18 října 2019 - 09:02

Dobrý den, Jani, filtrovanou vodu nemám, mohu použít třeba magnezii? Nebo doporucujete jinou minerálku? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 18 října 2019 - 23:39

Minerálni voda není to nejlepší na fermentaci. Zkuste jen odtaátou kohoutkovou, ale ideální to není.

Reply
Profilový obrázek
Markéta 19 října 2019 - 15:13

DOBRÝ DEN,TLAČILI JSME ZELÍ A ZBYLA MI TA VYTLAČENÁ ŠTÁVA S TOHO ZELÍ MOHU POUŽÍT MÍSTO VODY?
DĚKUJI

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 20 října 2019 - 06:20

ano!

Reply
Profilový obrázek
Alena 21 října 2019 - 08:04

Dobrý den, mohla byste mi poradit s filtrem na vodu ? Nevím, jaký si mám pořídit. Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 27 října 2019 - 02:23

Já používám od firmy berkey. Což je velký systém, který není napojený na vodovod. Případně je super filtrovací konvice Oasa.

Reply
Profilový obrázek
Ondova 5 prosince 2019 - 14:08

Dobrý den, jak mám začít se šťávou u syna 3 roky. Žádné alergie nemá. Trpí zácpou. Mám dávat rovnou neredene? Jaké množství a kolikrát denně? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 5 prosince 2019 - 17:00

Samotná šťáva na zácpu nemusí stačit. Upravila jste stravu?
Jinak můžete začít 1/4 lžičko. apomalu zvyšovat. Dle tolerance. Vic bohužel nejsem schopna bez informací, naslepo poradit.

Reply

Zanechte komentář Zrušit odpověď

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Něco o mně

Něco o mně

JANA DELL-PLOTNÁRKOVÁ

Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí.

Nejčtenější příspěvky

  • Jak správně připravovat ořechy a semínka

    10 dubna 2018
  • Šťáva z kysaného zelí

    8 dubna 2018
  • Bagely

    6 dubna 2018
  • GAPS toastový chleba

    16 srpna 2018
  • GAPS pečený pudink

    24 října 2018

Rubriky

  • GAPS (100)
  • Hlavní jídlo (1)
  • Ibezcukrutojde (2)
  • pečivo (3)
  • polévky (3)
  • Praktické rady (5)
  • Přílohy (1)
  • Recepty (110)
  • snidaně (1)
  • Uncategorized (1)
  • Vánoce (16)
  • Velikonoce (2)

INSTAGRAM #IBEZCUKRUTOJDE

Sledujte @ibezcukrutojde

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek a už o nic nepřijdete.

Něco o mně

Jana Dell-Plotnárková
Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka. Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl. Úspěšná autorka GAPS a nízkosacharidových kuchařek a máma dvou skvělých low carb dětí. Více o mně

Eshop

  • GAPS terapeutický protokol
    Hodnocení 5.00 z 5
    450 Kč
  • GAPS Workshop - Brno 2019 3 000 Kč
  • GAPS Workshop - Praha 2019 3 000 Kč
  • Výzva 21 dní bez cukru - Říjen 2019
    Hodnocení 5.00 z 5
    249 Kč
Obchodní podmínky

Konzultace

Ne každý je schopen se do diety pustit na vlastní pěst. A pokud je to váš případ, moc ráda vám na této cestě podám pomocnou ruku. Mám zájem o konzultaci

Facebook

Gaps dieta
ibezcukrutojde
  • Facebook
  • Instagram

© 2017 - Jana Dell-Plotnárková. Všechna práva vyhrazena. Made with ♥ by AP Web Solutions.


Zpět nahoru