Bagely

by Jana Dell-Plotnárková

Když lidé začínají se změnou stravování, tak nejčastěji řeší, jak nahradit pečivo. Přece jen jsou chleba, rohlíky, housky a další druhy pečiva velice zakořeněné do klasické české stravy. No, a i když v kuchařkách a na blogu několik super receptů mám, občas dostanu chuť tvořit a pak vznikne něco jako tenhle recept.

Původně jsem šla péct chleba, protože jsem si koupila krásnou keramickou formu, jenže pak mě napadlo, udělat bagely, protože na ně žádný recept nikde nemám. Recept se mi povedl a bagely všem moc chutnají, jenže se mi nepovedlo je vyfotit, bylo už celkem šero, a i když fotky byly ok, nebylo to ono. Dala jsem se tedy po týdnu do pečení znovu, ale chybička se vloudila, a já jsem zapomněla dát do receptu sodu, takže mi bagely nevyběhly, a tak jsem musela péct do třetice.

No a teď se pečou, zatímco já píšu tenhle recept. Takže pokud to čtete, tak se na potřetí povedly, a dokonce i fotka.

Recept vystačí na 7-8 bagelů o velikosti 10 cm nebo jeden bochník chleba o velikosti 22×12 cm

Bagely

Vytisknout
Počet porcí: 7-8 bagelů Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.1/5
( 9 voted )

Suroviny

  • 2 ¼ hrnku mouky z dýňového semínka, lze nahradit mandlovou moukou.
  • ¼ hrnku mletého lněného semínka
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička celého kmínu, plus kmín na posypání
  • 5 vajec
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • olej na vymazání formy

Postup

Připravíme si formu na bagely nebo chleba, vymažeme olejem. Troubu zapneme na 175 stupňů.
Suché suroviny tedy dýňovou mouku, lněné semínko, sůl, jedlou sodu a kmín vložíme do mixéru a promícháme.
Poté přidáme vejce, olej, a ocet a znovu promícháme až nám vznikne hladké těsto.
To přendáme do připravené formy, pokud pečeme bagely, plníme je jen do 3/4, při pečení nabydou.
Dáme péct do předehřáté trouby. Bagely pečeme 20-25 minut, v případě chleba pečeme 35-40 minut.
Necháme vychladnout, než budete krájet. Poté skladujte v lednici.

18 komentářů
7

Mohlo by vás zajímat

18 komentářů

Profilový obrázek
Pav 25 září 2018 - 12:03

Jsou výtečné a krupave! Dala jsem 2hr dynove mouky a zbytek mandlove. Sice jsem mlela zelena dynova semínka tak je to trosku zelenejsi ovšem chuťově výtečné!! Díky

Reply
Profilový obrázek
Petra 16 října 2018 - 20:44

Jakou máte formu? Kde jste koupila?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 19 října 2018 - 04:14

Petro používám silikonovou formu a mám z amazonu.

Reply
Profilový obrázek
Daniela 25 ledna 2019 - 10:37

Dobrý den Jani,
jen dotaz v receptu je vložím do mixeru, to znamená příprava mixováním??
nebo klasicky v robotu jako klasické těsto? děkuji za odpověď.
děkuji Daniela

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 25 ledna 2019 - 23:13

Já používám tyčový mixér.

Reply
Profilový obrázek
Daniela 26 ledna 2019 - 19:06

Moc děkuji za odpověď 😀právě jsem dopekla v chlebové formě bez mixovani…. sice chleba nevyběhl, ale i tak naprosto luxusní záležitost 👍

Reply
GAPS QUICHE – Jana Dell-Plotnarkova 5 února 2019 - 22:46

[…] Vždycky přemýšlím, co bych vymyslela jinak, co jsem ještě neuvařila. No, a jak teď připravuji moje starší recepty na nový blog, zjišťuju, kolik už sem toho vlastně uvařila, ani si některé recepty nepamatuju. Moje úchylka v posledních měsících, je mouka z čerstvě namletých dýňových semínek, jak jste si mohli již všimnout u předchozích receptů jako jsou např Bagely. […]

Reply
Profilový obrázek
Lada 21 září 2019 - 21:04

Můžu se zeptat na lněné semínko na pečení? Lněný olej má nízký kouřový bod z důvodu omega-3-MK…Není pak problematické použití semínek z výživového hlediska, obzvlášť při pečení při vysokých teplotách v troubě? Díky za Váš názor!

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 25 září 2019 - 17:25

Ano ve velkém mnnožství se nedoppručuje používat lněné semínko ani jiná semínka, když na to přijde. Rozhodně to není na každodenní pečení a konzumaci. Bohužel na GAPS jsou veškeré mouky mimo a tak občasné pečení z ořechů a semínek je jediná možnost.

Reply
Profilový obrázek
Lada 21 září 2019 - 21:22

A ještě prosím – nemám ráda používání hrnků – nejsem si nikdy jistá, kolik čeho vlastně použít… jak velký hrnek jste použila v receptu? 🙂 Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 25 září 2019 - 17:22

Jeden hrnek je 240 ml. Tedy ty co používám ve všech mých receptech.

Reply
GAPS dýňový chleba – Jana Dell-Plotnarkova 29 listopadu 2019 - 05:15

[…] Jak už určitě víte, pečivo by nemělo tvořit více než malé procento stravy na plné GAPS dietě. Spolu s ořechy, semínky a ovocem ne více než 15 % celkového denního příjmu. Když jsem před teď už skoro 10 lety začala držet GAPS dietu, stejně jako každý jsem si nedovedla představit vzdát se pečiva. Pekla jsem doma poctivý kváskový chleba, a tak jsem hledala všemožné recepty na pečivo, něco, čím bych nahradila ten úžasný kváskový chleba. Každý můj povedený recept najdete tady na webu, a taky pokud sledujete mé příspěvky déle, už víte, že tomu kváskovému se žádné pečivo nevyrovná, ani z daleka nepřiblíží. Občas ale dostanu chuť něco upéct. Víc, než chleba je to taková chuťovka. Můj dosud nejoblíbenější recept je ten na bagely.  […]

Reply
Profilový obrázek
Tímea 4 března 2020 - 21:40

jedlá sóda je v Gaps zakázaná. Čím nahradím. Všimla som si vo viacerých Gaps receptoch. Ďakujem za odpoveď.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 8 března 2020 - 14:27

Jedla soda je zakázaná pouze v úvodní dietě, později se malé množství v pečení může používat. Mužete však klidně vynechat

Reply
Profilový obrázek
Kateřina Vrbová 25 června 2020 - 06:37

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jake lněné semínko jste použila? Zlaté nebo hnědé?? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 2 srpna 2020 - 16:42

Abych pravdu řekla tak už si nevzpomínám. Nicméně obě budou fungovat.

Reply
Profilový obrázek
Michaela Kocurová 7 prosince 2020 - 13:30

Dobrý den, namáčí se zde dýňová semínka před zpracováním prosím? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 8 prosince 2020 - 14:10

Ano i Dýňová semínka se namáčí. Zpracováním máte na mysli výrobu mouky, předpokládám. Tak je potřeba přijít celým proces, tedy namočit, usušit a pak teprve namlít. Z mokrých semínek mouku nepřipravíte.

Reply

Zanechte komentář