Mrkvová kaše

by Jana Dell-Plotnárková

Tenhle recept byl asi jedním z prvních receptů, které jsem po přechodu na GAPS vymyslela, no, jestli se dá říct vymyslela. I když v té době nebylo o nějakém paleo a low carb ani památky, na toto téma neexistovali žádné weby ani instagram. A tak jsme opravdu musela hodně experimentovat. 

Recept byl také jeden z prvních receptů, který jsme připravila pro starý a již několik let neaktualizovaný web Živá Kultura. Takže prosím informace, které na něm najdete nemusí být vždy pravdivé. Raději si vše ověřujte na tady u mě. 

Nicméně tento recept dělám asi pořád stejně, a ve stejném stylu můžete udělat i jiné kaše, třeba květákovou, tuřínovou a jiné. 

Kaše, když vynecháte prvotní osmažení cibulky je vhodná již od druhé fáze úvodní diety, jen dejte zeleninu vařit přímo do vývaru a rozvařte, poté rozmixujte a je to. Je to skvělá změna od neustálých polévek v úvodní fázi. 

Mrkvová kaše

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 1 lžíce tuku (sádlo, ghí, kokosový olej)
  • ½ cibule nadrobno nakrájené
  • 12 středních mrkví
  • 1 cuketa
  • 3 hrnky vývaru
  • sůl, pepř
  • 1 lžička kmínu

Postup

Do hrnce dejte tuk a nechte na sporáku pomalu rozehřát, přidejte cibuli. Mezitím si oloupejte mrkev a cuketu a nakrájejte na drobné, stejně velké kousky. Přidejte do hrnce a promíchejte, osolte, opepřete a přidejte kmín. Já dávám do kaše kmín celý, můžete však použít i mletý, nebo úplně vynechat.

Následně mrkev podlijte vývarem a zakryjte pokličkou a nechte pomalu vařit, dokud nebude mrkev dokonale měkká.

Až bude mrkev měkká, nechte lehce vychladnout a poté rozmixujte do hladké kaše.

Servírujte s máslem, nebo můžete přimíchat do teplé kaše i lžící domácí kysané smetany, případně zkusit i koksové mléko.

Kaše vařená ve vývaru je však velmi krémová a není potřeba do ní přidávat mléko, jako do klasické bramborové kaše.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář