Moje nejoblíbenější bábovka, když jsem byla malá, byla mramorová. Už v 9 letech jsem ji uměla sama upéct a recept jsem znala nazpaměť. Ten tradiční recept jsem použila na mramorovou bábovku v kuchařce Snídaně trochu jinak.
Nejraději jsem měla samozřejmě tu čokoládovou část, a tak jsem ji vždy jedla jako první.
Tady na blogu mám už několik receptů na banánový chleba, tenhle peču asi nejčasněji, pak občas tenhle čokoládový a tento snídaňový jsem už pěkně dlouho nepekla.
Už pár dní tady na mě v misce s ovocem koukalo několik přezrálých banánů, takové s hnědými tečkami, jak se na GAPS jedí. Ale u nás se moc banánů nesní. Tak jsem dnes musela už něco s nimi udělat a rozhodně je nechtěla vyhodit.
Řekla jsem si, že z nich upeču a trochu si pohraju s tím původním receptem na banánový chleba. Taky se mi nechtělo péct chleba, a tak jsem použila formu na muffiny.
Oproti chlebu je taky super, že se výrazně zkrátí doba pečení. Z původního receptu jsem vynechala kokosový olej, většina ořechových másel má v sobě tuku dost a tak, těsto funguje i bez něj.
Tak jdeme na to.
Z těsta upečete 12 muffinů.
Předehřejte si troubu na 175–180 °C (pekla jsem na horko vzduch) a připravte si formu na muffiny. Vymažte ji tukem. Do misky dejte oloupané banány, můžete je rozlámat nebo nakrájet na menší kousky. Přidejte vejce, jedlou sodu, vanilku, ořechové máslo a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Samozřejmě můžete použít i klasický mixér. Nakonec do těsta přidejte kokosovou mouku a opět znovu rozmixujte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné přidejte vrchovatou lžíci kakaa a pořádně promíchejte. Světlé těsto rozdělte do připravené formy na 12 muffinů a poté na něj přidejte to kakaové. Párátkem nebo špejlí nakonec udělejte v těstě kolečko, aby se těsta lehce propojila. Dejte péct na 25-30 minut. Nechte vychladnout, než budete z formy vyndávat, jinak se může těsto trhat. Vychladlé muffiny skladujete v lednici.Suroviny
Postup