Mramorové muffiny

by Jana Dell-Plotnárková

Moje nejoblíbenější bábovka, když jsem byla malá, byla mramorová. Už v 9 letech jsem ji uměla sama upéct a recept jsem znala nazpaměť. Ten tradiční recept jsem použila na mramorovou bábovku v kuchařce Snídaně trochu jinak

Nejraději jsem měla samozřejmě tu čokoládovou část, a tak jsem ji vždy jedla jako první.

Tady na blogu mám už několik receptů na banánový chleba, tenhle peču asi nejčasněji, pak občas tenhle čokoládový a tento snídaňový jsem už pěkně dlouho nepekla. 

Už pár dní tady na mě v misce s ovocem koukalo několik přezrálých banánů, takové s hnědými tečkami, jak se na GAPS jedí. Ale u nás se moc banánů nesní. Tak jsem dnes musela už něco s nimi udělat a rozhodně je nechtěla vyhodit. 

Řekla jsem si, že z nich upeču a trochu si pohraju s tím původním receptem na banánový chleba. Taky se mi nechtělo péct chleba, a tak jsem použila formu na muffiny.

Oproti chlebu je taky super, že se výrazně zkrátí doba pečení. Z původního receptu jsem vynechala kokosový olej, většina ořechových másel má v sobě tuku dost a tak, těsto funguje i bez něj. 

Tak jdeme na to.

Z těsta upečete 12 muffinů.

Mramorové muffiny

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 4 hodně zralé banány
  • 4 celá vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku ořechového másla
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce nepraženého, neslazeného kakaa
  • tuk na vymazání formy

Postup

Předehřejte si troubu na 175–180 °C (pekla jsem na horko vzduch) a připravte si formu na muffiny. Vymažte ji tukem.

Do misky dejte oloupané banány, můžete je rozlámat nebo nakrájet na menší kousky. Přidejte vejce, jedlou sodu, vanilku, ořechové máslo a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Samozřejmě můžete použít i klasický mixér.

Nakonec do těsta přidejte kokosovou mouku a opět znovu rozmixujte.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné přidejte vrchovatou lžíci kakaa a pořádně promíchejte.

Světlé těsto rozdělte do připravené formy na 12 muffinů a poté na něj přidejte to kakaové. Párátkem nebo špejlí nakonec udělejte v těstě kolečko, aby se těsta lehce propojila.

Dejte péct na 25-30 minut. Nechte vychladnout, než budete z formy vyndávat, jinak se může těsto trhat.

Vychladlé muffiny skladujete v lednici.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář