GAPS banánový chleba

by Jana Dell-Plotnárková

Tenhle recept jsem upekla ještě na živé kultuře, a byl v kombinaci kokosového másla s čokoládovými kousky. No po letech jsem se k němu vrátila, a lehce ho upravila a toto léto se stal velkým hitem u všech našich známých, rodiny a nejvíce u mého manžela. Za léto jsem ho upekla snad 20x a vždy se po něm zaprášilo.

Stejný recept jsem použila na svůj narozeninový dort, který jsem poté pokryla borůvkovou polevou, a i ten dort jsem v létě pekla asi třikrát. No prostě ta je ho lehce upravená forma je lepší než ta původní, kde jsem používala kokosové máslo. Ti z vás, kdo jste se zúčastnili pražského GAPS workshopu, jste měli také tu možnost ochutnat.

Dnes jsem ho pekla dvakrát, manžel si objednal do práce pro kolegy. Tak snad to těm Američanům, kteří jsou zvyklí se stravovat úplně klasickou americkou stravou bude chutnat.

Na fotce je ozdoben borůvkami a aktivovanými mandlemi, ale, můžete dát ovoce dle chuti a sezóny. Použila jsem již maliny, rybíz, ostružiny, třešně a místo mandlí i jiné ořechy nebo třeba plátky kokosu.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.2/5
( 5 voted )

Suroviny

  • 4 banány, nejlépe hodně zralé
  • 4 vejce
  • ½ hrnku mandlového másla
  • 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½ lžičky skořice (můžete vynechat)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka sole
  • třešně nebo jiné ovoce na ozdobu.
  • ořechy, nebo kokosové plátky na ozdobu

Postup

Předehřejte troubu na 175°°C, připravte si formu na chleba přibližně 26x16cm, vymažte tukem.

Do mísy dejte na kusy nalámané banány, vejce, mandlové máslo, kokosový olej, jedlou sodu, sůl a skořici, pokud používáte. Ručním mixérem rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec vmíchejte kokosovou mouku, tak aby neměla žádné hrudky.

Těsto nalijte do připravené formy, ozdobte ovocem a nasypte na něj ořechy. Dejte péct na 55-60 minut.

Nechte vychladnout, než budete krájet.

Mohlo by vás zajímat

7 komentářů

Banánový snídaňový chleba – Jana Dell-Plotnarkova 22 února 2019 - 04:46

[…] několik let peču stejný banánový chleba, což je u mě dost neobvyklé opakovat jeden recept. V létě jsem podle stejného receptu pekla […]

Reply
Lucie Patakova 26 března 2019 - 02:43

Dobry den, mozna je to dotaz mimo, ale chtela bych upec podle vas bananovy chleb, a to i aby byl i pro mladsiho syna ( 13m). Jde mi o ty mandle? Neni to moc brzy na mandlovou mouku? Nebo myslite, ze se muze pouzit? Cim ji pripadne nahradit, aby byl chlebik stale tak chutny? Dekuji moc.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 26 března 2019 - 06:39

Kousek chlebíku už můžete dát, pokud již měl ořechy předtím.

Reply
Iveta 10 září 2020 - 10:41

Dobrý den,mohu nahradit kokosovou mouku rýžovou? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 17 září 2020 - 14:12

To se obávám určitě nebude fungovat. Kokosová mouka je velmi specifická a velmi špatně se nahrazuje.

Reply
GAPS makové muffiny se švestkou – Jana Dell-Plotnarkova 17 září 2020 - 14:09

[…] se musím pochlubit novým receptem. Za tu dobu, co jsme v Čechách jsem moc nepekla. Občas jen GAPS banánový chleba, ten je snad naše nejoblíbenější buchta. A peču ho vždy, když mi přezrají banány, nebo […]

Reply
Banánový dort s čokoládovou polevou – Jana Dell-Plotnarkova 4 listopadu 2020 - 13:44

[…] na papírku. Dnes se mi to konečně podařilo. Je to v podstatě banánový dort podle receptu na banánový chleba se super čokoládovou polevou. Můžete ale použít jako polevu kešú krém. Stačí přidat 2 […]

Reply

Zanechte komentář