GAPS Bramborový salát

by Jana Dell-Plotnárková

 

 

Protože jsem už od roku 2010 na GAPS, tak jsem od začátku vymýšlela, jak udělat salát.  Ten bramborový jsem vždy milovala a představa Vánoc bez salátu byla šílená. Jednu mojí verzi salátu najdete v Cukrfree kuchařce pro malé i velké a tady vám dám návod, jak si vyrobit ten nejlepší pro sebe, hlavně pokud jste stále na GAPS.

Nejčastěji nahrazuji brambory celerem, tuřínem, to je takový základ. Někdy přidávám i trochu máslové dýně a pak klasiku tak jak jsme to dělali doma. Tedy mrkev, petržel, cibuli – zde záleží, jak daleko jste v úvodní dietě, v začátku bych ji povařila, později můžete přidat i syrovou. Vejce – i zde záleží kde jste v dietě, v začátku můžete klidně použít jen žloutky, bude to také fungovat, případně vynechat úplně. Kyselé okurky, ideálně domácí bez cukru, konzervantů a umělých sladidel. I zde záleží na citlivosti organismu a jak daleko jste na své cestě dietou, pokud už jste na plně dietě. Hledejte to nejlepší, co můžete. Případně vynechejte. My jsme doma nikdy nedávali do salátu hrášek, ale tohle už jsou drobnosti, a každý si může přidat co je zvykem u nich v rodině.

Pokud jste v úvodních fázích, uvařte kořenovou zeleninu, kterou tolerujete a udělejte si klidně jen zeleninový salát. Případně pokud už tolerujete žloutky, tak vyrobte jednoduchou majonézu, tak, že rozmixujete žloutky a ghí, osolíte, případně přidáte trochu citronové šťávy. A tím zalijte zeleninu. Bude to skvělé a užijete si Vánoce i na úvodní dietě.

Pokud už jste na plné dietě a tolerujete pečenou zeleninu, můžete zkusit zeleninu místo vaření upéct v troubě, salát má pak výraznější chuť, nebo místo vody uvařte ve vývaru a pak pokračujte jako když byste zeleninu vařili ve vodě.

Takže abychom to shrnuli. Toto jsou suroviny, které jsem použila na můj salát posledních pár let.  A musím říci, že jak jsem se bála, že to bude chutnat jinak než můj oblíbený bramborový salát, byla jsem však mile překvapena. Dokonce i můj manžel, který GAPS nikdy nedodržoval, ho ochutnal a chutnal mu. Jako u všech GAPS jídel, snažíme se dostat chuťově co nejblíž tomu originálu, chuť brambor je jedinečná, ale tohle je opravdu výborné. A doufám, že to uspokojí i vaše chuťové buňky.

 

Celer, tuřín používám jako základ salátu, trochu máslové dýně, petržel, mrkev, kyselé okurky (ty se u nás strouhají) cibule, a samozřejmě vařené vejce. Sůl a pepř, i když u nás již leta bez pepře, syn je na něj alergický.

 

Přesné poměry dělám vždy od oka. Zeleninu buď vařím ve vývaru, každý druh zvlášť, ale určitě mžete i dohromady. Případně, můžete zeleninu také upéct v troubě. Každý salát má pak trochu jinou chuť.

 

U nás doma se zelenina vždy krájela na malinké kousky, a tak to dělám i já. Každý salát má pak trochu jinou chuť.

 

Jako zálivku bud používám mojí domácí majonézu, používám kokosový nebo avokádový olej.  Trochu dijonské hořčice, ta se dá koupit bez přidaného cukru. Ale někdy použiji domácí kysanou smetanu s trochou hořčice. Takže jak vidíte, přesný recept vám nedám, spíš takový návod jak na to, protože salát umí udělat snad každý, a každá rodina má nějaké své zvyky.

Krásné svátky!

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář