GAPS majonéza

by Jana Dell-Plotnárková

Do bramborového salátu určitě neodmyslitelně patří.

Já jsem leta používala jen jogurt, ale letos jsem bohužel zase bez mléčných výrobků, tak se musím spokojit s majonézou. Vím, že hodně lidí má často problém s výrobou. Tahle verze mi přijde velice jednoduchá a už jsem ji párkrát dělala a vždycky se mi povedla. Tak snad se bude dařit i vám. Důležité je opravdu dodržet návod tak jak je napsaný

GAPS majonéza

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.8/5
( 4 voted )

Suroviny

  • 2 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce hořčice, hledejte hořčici, která není slazená, já jsem použila Dijonskou
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce syrovátky – pokud ještě netolerujete, můžete úplně klidně vynechat
  • 1,5-2 hrníčky kokosového nebo avokádového oleje
  • ½ lžičky nerafinované soli
  • trochu pepře

Postup

Pokud používáte ponorný mixér, tak do nádobky dejte suroviny přesně v tom pořadí, v jakém jsou napsané v receptu. To je základ úspěchu!

Ponořte mixér dovnitř a pomalými pohyby nahoru a dolů umixujte majonézu do hladkého krému.

Mě tato metoda vyhovuje nejvíce a opravdu se mi vždy povedla výborná majonéza.

Pokud budete používat mixér, dejte dovnitř všechny suroviny kromě oleje. Zapněte na okamžik, aby se suroviny spojily, a poté za stálého chodu mixéru pomalu přilévejte olej. I tady je hotovo, když vznikne hladká majonéza.

Přendejte do skleněné nádoby a skladujte v lednici. Pokud jste použili syrovátku, neplňte sklenici až k okraji, ale nechte asi 3 cm od okraje volné. Zavřete a nechte venku při pokojové teplotě 7-10 hodin fermentovat a poté uložte do lednice. Majonéza vám v lednici trochu zhoustne, víc pokud jste použili syrovátku. Se syrovátkou vám v lednici vydrží i několik měsíců. Bez syrovátky spotřebujte do 2 týdnů.

Skladujte v lednici

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář