GAPS hruškové pyré a fermentované pyré

by Jana Dell-Plotnárková

Když se člověk na GAPS dostane do 5 fáze úvodní diety, má za sebou velká kus práce a je na čase představit tepelně upravené ovoce. Tohle je klasický recept na jednoduché GAPS pyré. Hrušky můžete vyměnit za jablka, později za meruňky, broskve a jiné ovoce.

Co je skvělé je také pro změnu přidat do stravy fermentovanou verzi tohoto pyré. Je to super hlavně pro děti, kterým nechutná fermentovaná zelenina.

 

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2-3 lžíce ghí, kokosového oleje nebo másla
  • 4 hrušky
  • skořice

Postup

Do kastrůlku dejte pomalu zahřát tuk, mezitím oloupejte hrušky, odstraňte jadřinec a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte na zahřátý tuk a posypte skořicí dle chuti. Promíchejte a nechce pomalu vařit až budou hrušky měkké. Pokud nepustí dostatek tekutin, můžete případně podlít trochou vody. Záleží na druhu, jaký použijete.

Až budou měkké, rozmixujte ručním mixérem na pyré, nebo jen rozmačkejte vidličkou.

Servírujte posypané nasekanými ořechy, polité máslem nebo kysanou smetanou, nebo jen samotné.

 

Můžete si také vyrobit fermentované pyré. Nechte pyré pořádně vychladnout a do skleničky přidejte 2 lžíce tibi vodního kefíru, syrovátky y kefíru nebo na špičku nože práškových probiotika Gut Pro. Uzavřete a nechte v pokojové teplotě, v tmavém místě fermentovat 2-3 dny, poté dejte do lednice.

Nikdy neplňte skleničku úplně plnou, ale nechte alespoň 3 cm místa od hrdla. Nezapomínejte, že fermentace ovoce speciálně je tak trochu alchymie, a záleží na sladkosti použitého ovoce a teplotě jak rychle/pomalu bude fermentovat.

Hotové fermentované pyré skladujte v lednici. Neotevřené vydrží několik týdnů i měsíců, pokud ho tedy dříve nesníte.

 

Z nefermentovaného pyré můžete také upéct skvělou buchtu.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Profilový obrázek
Karolína 5 října 2018 - 14:54

To pyré je neuvěřitelně dobrý! Děkuju za recept a nápad!

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 10 října 2018 - 00:02

Tak to mám velkou radost:-)

Reply
Profilový obrázek
Jana 14 října 2019 - 05:52

Dekuji za tento recept. Pyré je vynikajici, delala jsem z jablek. Mam ted spoustu jablicek ze zahrady. Rada bych jej udelala vice a uskladnila v lednici. Jak dlouho tam vydrzi nefermentovana verze? Nebo da se nejak zavarit? Dekuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 15 října 2019 - 05:24

V lednici tak týden počítám. Možná by šlo pyré zamrazit.

Reply

Zanechte komentář