Makový chleba

by Jana Dell-Plotnárková

Pokud patříte stejně jako já do skupiny lidí, kteří milují mák, tak tenhle recept je přesně pro vás. I když se v názvu píše chleba, je to opravdu spíš taková buchta, nebo prostě snídaňový chleba. Tak jako téměř každé pečivo bez použití klasické mouky. 

Když jsem byla malá, moje úplně ze všeho na světě nejoblíbenější jídlo byli nudle s mákem. No od té doby, co nejím obiloviny tak jsem je neměla, tedy asi tak od roku 2010. Ale ještě na živé kultuře jsem vymyslela recept na šišky s mákem, musím ho někde vyhrabat a dát ho i sem. A jednou za čas něco s mákem vymyslím. 

Snídaních trochu jinak mám úžasný recept na makové šneky, ty jsou dodnes moje nejoblíbenější ze všech makových receptů, co jsem kdy upekla. Ale tenhle chleba, je taky super. Je velmi nadýchaný, a tak akorát vlhký, ideální na snídani. Pokud máte radši sladší chuť určitě si ho doslaďte, ale klidně třeba až po upečení namažte medem. Protože budete mile překvapeni, že opravdu žádný cukr nepotřebuje. 

Makový chleba

Pokud patříte stejně jako já do skupiny lidí, kteří milují mák, tak tenhle recept je přesně pro vás. I když se v názvu píše chleba, je to opravdu spíš taková buchta,… GAPS Makový chleba European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 3 hrnky mletých mandlí, použila jsem loupané
  • ¼ hrnku kokosové mouky
  • ¾ hrnku mletého máku
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku tekutého kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 3 vejce
  • vanilkový extrakt

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o rozměrech asi 20x10 cm, vymažte ji kokosovým olejem

Do velké mísy dejte mleté mandle, kokosovou mouku, mletý mák, jedlou sodu a promíchejte.

V menší misce vyšlehejte kokosové mléko, vejce a kokosový olej, přidejte vanilkový extrakt. A nakonec nalijte do mísy s moukou.

Pomocí ručního mixéru smíchejte suché a mokré suroviny, dokud vám nevznikne celkem mokré těsto.

To nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.

Dejte péct na 55 minut.

Nechte vychladnout, než budete krájet.

Pokud nejste na GAPS můžete ozdobit rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Skladujte v lednici.

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

Zanechte komentář