Solný roztok

by Jana Dell-Plotnárková

 

Při přechodu na GAPS stravu, lidé často trpí na nedostatek minerálů jako je sodík, draslík a hořčík. V tu chvíli se mohou objevit problémy jako jsou bolestivé křeče do nohou, ale také pocit slabosti a motání hlavy. Moje první rada pak zní, přidejte na spotřebě soli. No a tento solný roztok, je v těchto případech ideálním doplňkem. Vhodným již od první fáze úvodní diety.

 Solný roztok je kombinací vody a velkého množství soli. Nejde jen o to, že si ve vodě rozpustíme trochu soli, spíš necháváme sůl saturovat do vody, až už nemůže přijmout ani o zrnko víc. Jedná se o nápoj, který byl tradičními národy používán po staletí pro své zdraví prospěšné vlastnosti.

 Roztok ze soli má pozitivní vliv na hydrataci našeho organismu. Má přirozené detoxikační účinky, je antibakteriální, dodává tělu energii díky minerálům v něm obsaženým. Má pozitivní vliv na naše trávení a pomáhá s pravidelným vyprazdňováním. Zároveň reguluje krevní cukr a má antihistaminové vlastnosti. Je skvělým doplňkem při svalových křečích a může být nápomocný i při stabilizaci krevního tlaku. Díky vysokému obsahu minerálů má pozitivní vliv na nehty, kůži a může být velice prospěšný při léčbě akné. Pozitivně ovlivňuje také hormonální výměnu, podporuje správnou funkci štítné žlázy a nadledvinek. Díky nízkým nákladům na výrobu je solný roztok skvělým doplňkem stravy pro každého.

 Jak si solný roztok připravit?

 Postup je jednoduchý. Potřebujete skleněnou lahev s víčkem z plastu nebo jiného materiálu. Nikdy na přípravu solného roztoku nepoužívejte kov. Dále pak 1–2hrnky nerafinované mořské soli (lze použít i sůl himálajskou) a filtrovanou vodu.

 Nejprve ¼ lahve naplňte solí, zalijte ji vodou a nechte místo asi tak 3 cm od hrdla lahve. Zavřete ji a třepáním obsah lahve důkladně promíchejte.

 Nechte na lince a druhý den zkontrolujte. Pokud je všechna sůl rozpuštěná, přidejte 1 lžíci soli, promíchejte a nechte znovu na lince pracovat.

 Další den opět zkontrolujte, a pokud je všechna sůl znovu rozpuštěná, přidejte další lžíci soli. Stejný postup opakujte.

 Jakmile zůstane nerozpuštěná sůl na dně sklenice, znamená to, že voda je tak saturovaná solí, že už nemůže více přijmout. Solný roztok je hotový.

Solný roztok je přirozeně antibakteriální a anti fungicidní, proto vám vydrží téměř napořád. Když budete mít lahev jen z 1/3 plnou, dolijte vodu a přidejte sůl.

 Jak se solný roztok užívá?

Začněte jednou lžičkou solného roztoku za den. Můžete konzumovat přímo, nebo vmíchat do vlažné vody a pít ideálně nalačno. Dále lze dávkovat dle potřeby, například po náročném sportovním výkonu, pocitu plnosti po jídle atd.

 Proč nepoužívat kovové víčko a kovové nástroje při výrobě solného roztoku?

 Sůl v kombinaci s vodou má tendenci oxidovat kovy, stejně tak jako v zimě sůl na silnici může způsobit zreznutí vašeho auta. Oxidace pak může uvolnit nechtěné kovy a jiné chemické složky z víčka a nástrojů do solného roztoku, a tím ho znehodnotit.

Určitě se nic nestane, pokud k rychlému nabrání nebo promíchání použijete nerezovou lžičku, ale pro jistotu se doporučuje používat jiné, nekovové materiály.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Loading comments...