Solný roztok

by Jana Dell-Plotnárková

 

Při přechodu na GAPS stravu, lidé často trpí na nedostatek minerálů jako je sodík, draslík a hořčík. V tu chvíli se mohou objevit problémy jako jsou bolestivé křeče do nohou, ale také pocit slabosti a motání hlavy. Moje první rada pak zní, přidejte na spotřebě soli. No a tento solný roztok, je v těchto případech ideálním doplňkem. Vhodným již od první fáze úvodní diety.

 Solný roztok je kombinací vody a velkého množství soli. Nejde jen o to, že si ve vodě rozpustíme trochu soli, spíš necháváme sůl saturovat do vody, až už nemůže přijmout ani o zrnko víc. Jedná se o nápoj, který byl tradičními národy používán po staletí pro své zdraví prospěšné vlastnosti.

 Roztok ze soli má pozitivní vliv na hydrataci našeho organismu. Má přirozené detoxikační účinky, je antibakteriální, dodává tělu energii díky minerálům v něm obsaženým. Má pozitivní vliv na naše trávení a pomáhá s pravidelným vyprazdňováním. Zároveň reguluje krevní cukr a má antihistaminové vlastnosti. Je skvělým doplňkem při svalových křečích a může být nápomocný i při stabilizaci krevního tlaku. Díky vysokému obsahu minerálů má pozitivní vliv na nehty, kůži a může být velice prospěšný při léčbě akné. Pozitivně ovlivňuje také hormonální výměnu, podporuje správnou funkci štítné žlázy a nadledvinek. Díky nízkým nákladům na výrobu je solný roztok skvělým doplňkem stravy pro každého.

 Jak si solný roztok připravit?

 Postup je jednoduchý. Potřebujete skleněnou lahev s víčkem z plastu nebo jiného materiálu. Nikdy na přípravu solného roztoku nepoužívejte kov. Dále pak 1–2hrnky nerafinované mořské soli (lze použít i sůl himálajskou) a filtrovanou vodu.

 Nejprve ¼ lahve naplňte solí, zalijte ji vodou a nechte místo asi tak 3 cm od hrdla lahve. Zavřete ji a třepáním obsah lahve důkladně promíchejte.

 Nechte na lince a druhý den zkontrolujte. Pokud je všechna sůl rozpuštěná, přidejte 1 lžíci soli, promíchejte a nechte znovu na lince pracovat.

 Další den opět zkontrolujte, a pokud je všechna sůl znovu rozpuštěná, přidejte další lžíci soli. Stejný postup opakujte.

 Jakmile zůstane nerozpuštěná sůl na dně sklenice, znamená to, že voda je tak saturovaná solí, že už nemůže více přijmout. Solný roztok je hotový.

Solný roztok je přirozeně antibakteriální a anti fungicidní, proto vám vydrží téměř napořád. Když budete mít lahev jen z 1/3 plnou, dolijte vodu a přidejte sůl.

 Jak se solný roztok užívá?

Začněte jednou lžičkou solného roztoku za den. Můžete konzumovat přímo, nebo vmíchat do vlažné vody a pít ideálně nalačno. Dále lze dávkovat dle potřeby, například po náročném sportovním výkonu, pocitu plnosti po jídle atd.

 Proč nepoužívat kovové víčko a kovové nástroje při výrobě solného roztoku?

 Sůl v kombinaci s vodou má tendenci oxidovat kovy, stejně tak jako v zimě sůl na silnici může způsobit zreznutí vašeho auta. Oxidace pak může uvolnit nechtěné kovy a jiné chemické složky z víčka a nástrojů do solného roztoku, a tím ho znehodnotit.

Určitě se nic nestane, pokud k rychlému nabrání nebo promíchání použijete nerezovou lžičku, ale pro jistotu se doporučuje používat jiné, nekovové materiály.

 

 

 

 

 

 

15 komentářů
3

Mohlo by vás zajímat

15 komentářů

Kaja 18 srpna 2018 - 20:23

Mam doma sul Bretanskou (seda), klasickou morskou, himalajskou ruzovou a himalajskou bilou (pry neni a ani dle zrnek nevypada rafinovana, jen je z mista, kde je mene zeleza). Ktera z nich je na pripravu nejlepsi?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 srpna 2018 - 21:01

Mám vyzkoušené z himalájské a z šedé keltské. Ta bude předpokládám podobná té bretaňské, tu jsem mimochodem zrovna včera dostala darem. Zkus tu bretaňskou tedy nebo růžovou himalájskou. A budu se těšit na zpětnou vazbu jak která funguje.

Reply
Čokoládové kostky – Jana Dell-Plotnarkova 11 října 2018 - 03:56

[…] na čokoládu je totiž klasická známka nedostatku hořčíku. Můžete se například udělat solný roztok, a čokoládě se […]

Reply
Michaela Reznickova 14 ledna 2019 - 14:04

Dobry den, zkousim solny roztok. Postupovala jsem podle navodu, ale ani za tri dny se prvni varka soli nerozpustila. Je mozne, ze je roztok nasyceny hned takhle napoprve? Mam hrubou himalajskou sul. Dekuji, Michala

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 ledna 2019 - 02:31

Míšo zkuste sklenicí zatřepat, ale někdy opravdu stačí jen první várka roztok je nasycený. Chuťově by měl roztok být velice slaný, a ne úplně vodnatý.

Reply
Jaroslava 25 ledna 2019 - 19:55

Dobrý den,jsem na low carb,asi před týdnem jsem měla motání hlavy,bylo mi na zvracení a měla jsem zimnici, a pak mi poradila dcera ať zkusím sůl a poslala mi odkaz na Váš solný roztok.Hned jsem si dala pod jazyk 2x necelou lžičku soli a zapíjela to vodou,po nějaké chvíli se mi ulevilo.Ale ráno to bylo zpět,motání hlavy, pocity na zvracení.tak jsem si v práci dala normální kamenou sůl v kantýně.
Zas po chvilí mi bylo lépe,ale odpoledne jsem si naměřila neuvěřitelný tlak 155/90.takže ted mám trochu z té soli strach a nevím jak to správně brát,aby mi tlak tak nestoupl.Prosím o radu.Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 ledna 2019 - 23:11

Jaroslavo moc děkuju za komnetář, nicméne není v mých silách podat rozhřešení. Je veliký rozdíl mezi konzumací stolní soli a solného roztoku.
Krevní tlak během dne kolísá důvodů může být nespočet. Máte s tlakem problémy? Měříte se pravidelně nebo bylo tohle jednorázové měření?
Jako u všeho každý je jiný. Doporučuje se začínat po malém množství, je možné že jste si dala více než jste potřebovala. Ale píšete, že se vám ulevilo,tak nevidím moc spojitost s naměřeným tlakem.

Reply
Jana Feistauerova 31 července 2019 - 05:58

Dobry den. Udelala jsem si solny roztok a chci se zeptat. Kdyz budu kazde rano uzivat vic nez tu jednu lzicku ,bude nejaky problem ? Nemam zadnou vetsi fyzickou zatez,nesportuji. Dekuji Jana

Reply
Jana Dell-Plotnárková 31 července 2019 - 18:19

Zaleží co myslíte tím více než lžičku a také na skladbě vaší stravy a dalších okolnostech. Nic se nemá přehánět.

Reply
Zaneta 16 ledna 2020 - 18:36

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak nejlepe doplnit mineraly u malych deti na GAPS, kdyz sul pro ne jeste neni vhodna. Predem dekuji!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 21 ledna 2020 - 17:44

Sůl se v malinkém množství může dávat od prvých příkrmů. Později se může dodávat hořčík. Pokud budete u dítěte dodržovat GAPS dietu, bude mít minerálů dostatek. Můžete také dělat koupele v epsomské soli. Určitě bych doporučila přečíst knihu GAPS terapeutický protokol.

Reply
Zdeňka 24 března 2020 - 19:03

Dobrý den, mohu použít vodu převařenou?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 března 2020 - 09:55

Převařená voda obsahuje ještě víc chloru než ta nepřevařená. Zkuste raději minerální, pokud nemáte filtr.

Reply
Lenka 4 února 2021 - 14:23

Dobrý den, od kolika let je vhodné podávat solný roztok dětem a v jakém množství (pokud je to pro děti vůbec vhodné)?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 4 února 2021 - 17:55

Dětem bych dávala až tak nejdříve od 10-12 let. Do té doby tolik kvalitní nerafinovanou solí.

Reply

Zanechte komentář