Masové kuličky s květákem

by Jana Dell-Plotnárková

Pár receptů na masové kuličky již mám na stránkách a jedny najdete i v mojí první kuchařce, i tak je ale stále obměňuji. Kuličky dělám ráda na cesty, klidně i na cesty letadlem, dobře se jedí, jsou plné dobrot a zasytí. A opravdu se dají vyrobit v několika různých variantách.
Lidé si často stěžují, že mají problém zařadit do jídelníčku na GAPS tak potřebná játra. Tady na Maui jsou játra k dostání z lokální farmy. Tak si užíváme kvalitních hovězích jater alespoň jednou týdně.

Dcera játra sní i jen smažené, ale syn i když je jako malý jedl, se rozhodl že je samotné nechce. Dávám je tedy do masových kuliček a ani neví že jí játra.

Tyto kuličky jsou vhodné již od druhé fáze úvodní diety, v tom případě je nepečte v troubě, ale nechte pomalu uvařit ve vývaru.

Masové kuličky s květákem

Pár receptů na masové kuličky již mám na stránkách a jedny najdete i v mojí první kuchařce, i tak je ale stále obměňuji. Kuličky dělám ráda na cesty, klidně i… GAPS Masové kuličky s květákem European Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 500 gramů mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 150-200 gramů hovězích nebo vepřových jater
  • ½ cibule, nakrájenou nadrobno
  • 250 gramů květáku, nahrubo nastrouhaného
  • Sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na kousky
  • Hrst čerstvých bylinek (koriandr, libeček, petržel) – můžete vynechat
  • 2 naběračky vývaru

Postup

Nejprve omyjte játra, odstraňte nečistoty a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do mixéru a přidejte sůl, pepř, cibuli a česnek. Nechte rozmixovat, dokud se z jater nestane kaše. Přidejte mleté maso a bylinky, pokud používáte a nechte celou směs v mixéru promíchat.
Vyndejte z mixéru a dejte větší mísy.
Nakonec do mletého masa a jater vmíchejte strouhaný květák, promíchejte a ze vzniklé hmoty rukama vytvořte masové kuličky o průměru asi 2,5 cm.
Hotové kuličky dejte do pečící misky, nebo na pekáč, podlijte je vývarem a dejte péct do trouby na 170 °C na 50 minut.
Pokud potřebujete rychlé jídlo, dejte je na pánev a udělejte karbanátky.
Servírujte s pečenou zeleninovou omáčkou
Masové kuličky jsou vhodné i jako svačina

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

PEČENÁ ZELENINOVÁ OMÁČKA – Jana Dell-Plotnarkova 5 února 2019 - 22:40

[…] si je spojují s klasickými přílohami. Tato omáčka je, ale výborná přelitá přes maso, masové kuličky a často pokud ji mám více ji přidám klidně do vajíček a tím je obohatím o potřebnou […]

Reply

Zanechte komentář