PEČENÁ ZELENINOVÁ OMÁČKA

by Jana Dell-Plotnárková

Na GAPS nejsou omáčky jako takové moc časté, protože lidé si je spojují s klasickými přílohami. Tato omáčka je, ale výborná přelitá přes maso, masové kuličky a často pokud ji mám více ji přidám klidně do vajíček a tím je obohatím o potřebnou zeleninu. V neposlední řadě je omáčka celkem dobrá i sama o sobě. 🙂

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 4 rajčata
  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 cibuli
  • 1 červenou řepu
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř
  • Můžete použít čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti.
  • 3 lžíce sádla, ghí nebo kokosového oleje, případně másla

Postup

Připravte si pekáč, dno a strany pomažte trochu tukem. Troubu předehřejte na 170 °C.

Zeleninu nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, zázvor nadrobno a dejte do připraveného pekáče. Osolte a opepřete, promíchejte. Polijte zbytkem připraveného tuku a pokud používáte sušené bylinky tak posypte nyní, v případě že používáte čerstvé bylinky nechte si je stranou.

Dejte péct do trouby na 40-50 minut.

Po dopečení nechte zeleninu trochu vychladnout. poté vše přendejte do mixéru, přidejte čerstvé bylinky, pokud je používáte, případně přidejte sůl a pepř dle chuti a rozmixujte do hladké omáčky.

Servírujte s masovými kuličkami nebo zeleninou.

Skladujte v lednici.

Tip: Pokud nechcete z pečené zeleniny připravit omáčku, můžete stejný recept použít, bez finálního kroku, kde zeleninu rozmixujete. A pečenou zeleninu použít jako přílohu k masu nebo vajíčkům.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář