TEPLÝ ZELENINOVÝ SALÁT S AVOKÁDOVOU ZÁLIVKOU

by Jana Dell-Plotnárková

Když jsem před lety začínala s GAPS dietou, musela jsem se salátů vzdát na pěkně dlouho. Trvalo mi skoro 2 roky, než jsem začala syrové saláty znovu tolerovat. Teď už si salát čas od času s chutí dám, ale tím, jak jsem si odvykla je jíst často mě to prostě nenapadne si salát udělat. Raději mám zeleninu teplou, pečenou.

A tak jsem začala dělat saláty z pečené zeleniny a kombinovat je s listovou zeleninou. Ty mi přijdou vhodnější nejen na trávení, ale také do chladnějších dnů, jako jsou momentálně tady.

Tiše závidím tu zasněženou krajinu, kterou vidím pouze na fotkách. I když tady na Maui je momentálně taky období zimy, je po většinu času krásně slunečno a kolem 23 stupňů, dnes je kolem 18 stupňů a fouká studený vítr. Takže teplá zelenina k obědu byla ideální.

Když jsem před lety začínala s GAPS dietou, musela jsem se salátů vzdát na pěkně dlouho. Trvalo mi skoro 2 roky, než jsem začala syrové saláty znovu tolerovat. Teď už… GAPS TEPLÝ ZELENINOVÝ SALÁT S AVOKÁDOVOU ZÁLIVKOU European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 400 gramů máslové dýně
  • 16 kusů růžičkové kapusty
  • 1 velkou červenou papriku
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř a sušenou bazalku
  • Na zálivku potřebujete:
  • 1 zralé avokádo
  • Šťávu z jedné limetky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř na ochucení

Postup

Nejprve si připravte zeleninu na pečení. Budete potřebovat plech, ten pokapete trochou olivového leje, nebo vyložte pečícím papírem.

Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na stejně velké kostky. Dejte do větší mísy.

Růžičkovou kapustu umyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtiny. Přidejte do mísy k dýni.

Papriku umyjte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na stejně velké kostky, přidejte do mísy.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na větší kostky a přidejte do mísy.

Připravenou zeleninu osolte, opepřete, posypte sušenou bazalkou dle chuti, a nakonec zalijte olivovým olejem. Vše pořádně promíchejte, aby se zelenina obalila v oleji. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na připravený plech a dejte péct do trouby na 170 °C na 35-40 minut

Mezitím si připravte zálivku.

Do mixéru dejte oloupané, vypeckované avokádo, osolte, opepřete, přidejte česnek, zalijte šťávou z limetky, a nakonec přidejte olivový olej.

Rozmixujte do hladka. Nelekněte se, zálivka je celkem hustá.

Až bude zelenina pečená, servírujte ji na čerstvém listovém salátu.

Tato zelenina je také vhodná jako příloha k masu. Maso můžete také přimíchat do již hotového salátu. Výborně chutná i s trochou slaniny, nebo nastrouhaným sýrem.

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář