Když jsem před lety začínala s GAPS dietou, musela jsem se salátů vzdát na pěkně dlouho. Trvalo mi skoro 2 roky, než jsem začala syrové saláty znovu tolerovat. Teď už si salát čas od času s chutí dám, ale tím, jak jsem si odvykla je jíst často mě to prostě nenapadne si salát udělat. Raději mám zeleninu teplou, pečenou.
A tak jsem začala dělat saláty z pečené zeleniny a kombinovat je s listovou zeleninou. Ty mi přijdou vhodnější nejen na trávení, ale také do chladnějších dnů, jako jsou momentálně tady.
Tiše závidím tu zasněženou krajinu, kterou vidím pouze na fotkách. I když tady na Maui je momentálně taky období zimy, je po většinu času krásně slunečno a kolem 23 stupňů, dnes je kolem 18 stupňů a fouká studený vítr. Takže teplá zelenina k obědu byla ideální.
Suroviny
- 400 gramů máslové dýně
- 16 kusů růžičkové kapusty
- 1 velkou červenou papriku
- 1 menší cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř a sušenou bazalku
- Na zálivku potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- Šťávu z jedné limetky
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř na ochucení
Postup
Nejprve si připravte zeleninu na pečení. Budete potřebovat plech, ten pokapete trochou olivového leje, nebo vyložte pečícím papírem.
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na stejně velké kostky. Dejte do větší mísy.
Růžičkovou kapustu umyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtiny. Přidejte do mísy k dýni.
Papriku umyjte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na stejně velké kostky, přidejte do mísy.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na větší kostky a přidejte do mísy.
Připravenou zeleninu osolte, opepřete, posypte sušenou bazalkou dle chuti, a nakonec zalijte olivovým olejem. Vše pořádně promíchejte, aby se zelenina obalila v oleji. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na připravený plech a dejte péct do trouby na 170 °C na 35-40 minut
Mezitím si připravte zálivku.
Do mixéru dejte oloupané, vypeckované avokádo, osolte, opepřete, přidejte česnek, zalijte šťávou z limetky, a nakonec přidejte olivový olej.
Rozmixujte do hladka. Nelekněte se, zálivka je celkem hustá.
Až bude zelenina pečená, servírujte ji na čerstvém listovém salátu.
Tato zelenina je také vhodná jako příloha k masu. Maso můžete také přimíchat do již hotového salátu. Výborně chutná i s trochou slaniny, nebo nastrouhaným sýrem.