GAPS rajčatové pyré

by Jana Dell-Plotnárková

Tohle pyré jsme se naučila dělat dávno před tím, než jsem byla na GAPS. Když jsme před 17 lety s Martinem odešli do Austrálie, pracoval Martin první rok a půl v malé rodinné italské restauraci jménem Rialto. Majitelé byli starší Italové, neuvěřitelně úžasní lidé, kteří se v podstatě stali našimi náhradními rodiči. O tom, že jídlo v té restauraci bylo více než dokonalé není třeba ani mluvit. Poprvé jsem ochutnala mořské plody, což v té době v Čechách nebylo moc běžné jídlo a hlavně, jsem se naučila tuhle skvělou rajčatovou omáčku, nebo chcete-li pyré. Do té doby jsme neměla ráda ani rajčata, ale ani rajskou omáčku. Prostě nic, co obsahovalo rajčata, včetně kečupu. Ten teda není můj oblíbený dodnes, kromě toho fermentovaného, který najdete v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Ale fakt jen občas. On má totiž stejný základ jako tohle pyré.

Tohle pyré zatím chutnalo snad každému. Na živé kultuře bylo v několika receptech a najdete ho v nějaké verzi také v každé z mých kuchařek.

Zde je jeho základní veze. Tedy jen čistě rajčatové pyré. Pokud, ale chcete do omáčky schovat nějakou další zeleninu, třeba pro děti, můžete klidně přidat oloupaný lilek, cuketu, dýni, ale i červenou řepu. A postup bude stejný.

 

GAPS rajčatové pyré

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 2.6/5
( 8 voted )

Suroviny

  • 8 větších rajčat
  • ¼ cibule
  • 2-4 stroužky česneku
  • 2-4 lžíce olivového oleje, nebo ghí

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C, a připravte si větší pekáč, nebo skleněnou pečící misku.  

 Rajčata umyjte a nakrájejte na stejně velké kostky, vložte do pečící misky. Oloupejte také cibuli, česnek a nasekejte najemno. Přidejte k rajčatům, osolte a polijte olivovým olejem a pořádně promíchejte.

Dejte péct na asi 40 minut.

Nechte vychladnout a poté rozmixujte na hladké pyré. Po vychladnutí skladujte v lednici, vydrží asi týden.

 Pyré můžete použít například v GAPS stew, nebo jako omáčku k masu a zelenině.

Mohlo by vás zajímat

3 komentářů

Šárka 22 října 2019 - 06:46

Dobrý den, je možné pyré zavařit jako klasické zavařeniny, aby vydrželo déle a mohla jsem ho skladovat?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 27 října 2019 - 02:21

Myslím, že by to mělo jít.

Reply
Zuzana 7 listopadu 2019 - 10:38

Já to zavařila do sklenice (cca 15 minut) a měla v lednici asi 2 měsíce a bylo výborné 😉

Reply

Zanechte komentář