Jak správně připravovat ořechy a semínka

by Jana Dell-Plotnárková

Ořechy jsou skvělým zdroje tuků, bílkovin a minerálů. Ořechy mohou mít pozitivní vliv na zdraví našeho kardiovaskulárního systému, mohou mít skvělý vyliv na hladinu cholesterolu, mohou být prospěšné v boji proti rakovině a mnoho dalších zdravotních benefitů. Hlavně jsou skvělou a rychlou svačinou na cestách, nebo se z nich dají péct úžasné deserty.

Je ale opravdu nutné je aktivovat, než je budete konzumovat? Odpověď je ABSOLUTNĚ ANO.
Ať už jste nebo nejste na GAPS dietě, tradiční příprava ořechů má opravdu smysl.

Proč je to tak důležité?

Ořechy a semínka, stejně tak jako luštěniny a obiloviny obsahují kyselinu fytovou, která má tendenci blokovat vstřebávání minerálů jako je například železo, vápník, zinek, mangan, tím, že se na tyto minerály naváže. Nadměrná konzumace kyseliny fytové pak může vést k následnému nedostatku minerálů v těle.

Každý druh ořechu obsahuje jiné množství kyseliny fytové. Mandle, para ořechy a sezamová semínka mají nejvíce. Namáčením a správnou přípravou ořechů a semínek se tato kyselina eliminuje a my jsme schopni z ořechů vstřebat všechny důležité minerály, aniž bychom zatížili naše trávení.

Ořechy také obsahují inhibitory enzymů, které přímo zabraňují tomu, aby se daly ořechy lehce strávit. A oslabují následně i další trávení. A nohou vést k zažívacím obtížím. Jako je nadýmání a plynatost.

Jak tedy ořechy aktivovat?

Postup je jednoduchý. Ořechy se namočí do vlažné vody, do které se přidává sůl. Tato kombinace neutralizuje inhibitory enzymů a zaručí tak lepší vstřebatelnost minerálů a vitamínů z ořechů a semínek. Dostatečně dlouhé namočení také eliminuje kyselinu fytovou a zaručuje tak lepší stravitelnost. Tento proces trvá kolem 7 až 24 hodin, dle druhu ořechu. Další výhodou je také to, že ořechy takhle připravené navíc chutnají mnohem lépe.

Častou otázkou je kolik soli?

Na 2 hrnky vody potřebujete asi 1 lžíci kvalitní, nerafinované soli. Pokud chcete mít následnou chuť ořechů slanou, můžete přidat soli více.

Jak už je výše zmiňováno, ořechy se namáčejí minimálně na 7 hodin, ale mohou se namáčet i 24 hodin a déle. V případě kešu ořechů, nechte namočené jen 7 hodin, mají při delším namáčení tendenci tvořit si sliz, který může následně ovlivnit chuť. Poté ořechy scedíme přes cedník a dáme do sušičky na 12-24 hodin. Záleží na množství ořechů a jak máte silnou sušičku. Pokud používáte troubu, dejte ořechy na plech a zapněte troubu na asi 50-60 stupňů a nechte ořechy péct přes noc. Než půjdete spát tak je promíchejte, aby se pekli rovnoměrně. Ořechy by měli být v závěrečné fázi suché a pěkně křupavé. Skladujte je ve skleněných, nádobách, v chladu a suchu. Vlašské ořechy je lepší skladovat v lednici, protože mají tendenci se kazit.

Ořechy se také dají konzumovat jen namočené, bez sušení, tím se ale výrazně zkracuje jejich trvanlivost (na asi 24 hodin) a také se musí skladovat jen v lednici. Jsou ale výborné rozmačkané na kaši a přidané s ovocem do jogurtu – výborná snídaně! Mokré ořechy jsou ideální jako svačina pro malé děti, nehrozí u nich tím pádem riziko zaskočení jako u suchých ořechů.

Stejný postup platí i pro semínka jako jsou dýňová nebo slunečnicová.

Nutno také podotknout, že s ořechy musíte být na začátku GAPS opatrní. Na GAPS dietě se nejprve přidávají ořechy v podobě ořechových másel, ve 3 fázi úvodní diety pro přípravu dýňových placiček. Později pak namleté na mouku při pečení GAPS chleba. Na této dietě jsou povoleny pouze ořechy upravené podle výše zmíněného návodu. Pak také aktivovaná ořechová másla, jak už burákové, mandlové, pekanové, kešu atd. A ořechové mouky, tedy u nás asi nejvíce známé mleté mandle. Můžete si, ale klidně doma udělat mouku z jiných ořechů. Namelete si je a do receptů použijete stejně jako mleté mandle. Se samotnými ořechy buďte ale opravdu opatrní. A začněte s nimi až budete mít jistotu, že váš organismus zvládá plnou dietu. Začněte po malých dávkách a nemixujte na začátku ořechy dohromady. Na každý druh ořechů může nastat jiná reakce. Pokud se po konzumaci ořechů nebo semínek v jakékoliv podobě objeví znovu průjem, nebo i zácpa, okamžitě je přestaňte konzumovat. A znovu zkuste třeba za měsíc. Ořechy totiž obsahují veliké množství vlákniny, stejně jako kokosová mouka a mohou podporovat zánětlivý proces ve střevech, pokud jsou do jídelníčku zařazeny moc brzo.

Pokud pociťujete, že i ořechy připravené výše zmíněnou metodou vám nedělají dobře, můžete je také zkusit nafermentovat pomocí syrovátky. Postup je podobný jako u klasického namáčení. Ořechy dáte do mísy a zalijete vodou, k tomu místo soli přidáte půl hrníčku syrovátky a necháte při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin. Pak scedíte a můžete konzumovat nebo použít do pečení, případně vysušit v sušičce nebo troubě.

Jestli ale máte nebo jste někdy měli na ořechy reakci anafylaktického původu, tedy se po nich dusíte, budete je muset z jídelníčku vynechat. Tato reakce nemá s vaším zažíváním nic společného a ani GAPS vám v těchto případech pravděpodobně nepomůže. 🙁

52 komentářů
14

Mohlo by vás zajímat

52 komentářů

K 5 června 2018 - 09:06

Dobrý den, našla bych někde seznam jaké ořechy a semínka jak dlouho namáčet ?
Děkuji.
Krásný den.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 28 června 2018 - 10:31

Můžete namáčet klidně 24 hodin. Miminum je 6 hodin a u kešu ořechů i maximum, pokud z nich nechcete třeba mixovat kešu krém, jinak se, ale obalí takovým slizem a ten bude pak cítit v chuti. Vím, že existují různé časy jak dlouho který ořech namáčet, ale jak píši výše, opravdu je ,ůžete namáček libovolně 6-24 hodin.

Reply
Sandra 28 června 2018 - 12:49

Dobrý den, zajímalo by mě, jak správně používat ořechové mouky. Peču výhradně z ořechových, které kupuji. Znamená to, že kupuji mleté ořechy, které nejsou „aktivované“? Tím pádem je asi lepší vyrábět ořechové mouky doma. Pokud se tedy rozhodnu upéct koláč z ořechové mouky, musím je nejdříve namočit, pak usušit a pak až pomlít? Nebo mohu namočené ořechy rovnou pomlít na mouku a zpracovat?? Moc moc děkuji za odpověď. Sandra

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 července 2018 - 10:16

Sandro, je to tak jak píšete, pokud mouku koupíte, je to pravděpodobně z neaktivovaných ořechů, pokud není uvedeno jinak. Ale obávám se, že na trhu není žádná mouka z aktivovaných ořechů.Já jsem si letos poprvé koupila mandlovou mouku v Dm drogerii a byla jsme celkem v šoku z toho jakou má konzistenci.Je dle mého názoru připravená z drti po výrobě mléka, tedy zbavená tuku a je tak jemně namletá, že moje klasické recepty nefungují. Jsem zvyklá si mouku bud mlít sama, nebo v USA kupuji dokonce aktivovanou, konzistence stejná, prostě mleté ořechy buď se slupkou nebo bez.
Takže ano, pokud má být buchta GAPS legální, nejprve ořechy namočíte, pak usušíte a až poté namelete na mouku. Z mokrých ořechů se dá také péct, ale musí být specifikováno v receptu. Pokud je v receptu uvedena mouka, tak je vyrobená z predem vysušených ořechů.

Reply
GAPS Cuketové Muffiny – Jana Dell-Plotnarkova 16 srpna 2018 - 22:53

[…] Ve čtvrté fázi úvodní diety se začíná do stravy zavádět takzvaný GAPS chleba. I když to zní honosně, je to v podstatě velice jednoduchá spíš buchta než chleba, ale budiž. V knize se píše, že chléb se má upéct z ořechů, vajec, tuku a zeleniny typu dýně nebo cukety. I když to zní velice jednoduše, je často těžké sladit suroviny tak, aby se ten chléb prostě povedl. Pojďme ten recept trochu rozebrat. Ořechy můžete vybrat dle chuti, nejčastěji se začíná mandlemi, ale klidně použijte i vlašské, pekanové nebo jiné. Můžete použít i semínka jako jsou dýňová nebo slunečnicová. Co je, ale maximálně důležité je péct tento chléb pouze z aktivovaných ořechů a semínek. […]

Reply
GAPS babanový chleba – Jana Dell-Plotnarkova 31 srpna 2018 - 04:48

[…] fotce je ozdoben borůvkami a aktivovanými mandlemi, ale, můžete dát ovoce dle chuti a sezóny. Použila jsem již maliny, rybíz, ostružiny, […]

Reply
Alexandra Kent 13 září 2018 - 19:28

Dobrý den, jak dlouho tak ořechy vydrží po namočení a usušení?
Děkuji za odpověď.
Alexandra

Reply
Jana Dell-Plotnárková 14 září 2018 - 02:26

Určitě není dobré skladovat ořechy velice dlouho, raději si vždy aktivujte měnší množství, a pak skladujte ve skle, v suchu a temnu. Měsíc určitě vydrží, ale opravdu záleží na tom jak skladujete, na kavalitě ořechů, zda jsou distatečně vysušené.

Reply
Helena 23 září 2018 - 15:21

Dobrý den, Jani, máte prosím radu jak eliminovat výskyt molů? Mám bohužel vyzkoušeno, že se občas objeví i když nakupujete u ověřeného zdroje. Zmíněná aktivace by mohla pomoci? Většinou si kupuji 1-2kg balení ořechů (ekonomičtější) – jen si nejsem jista, zda-li by po aktivaci a vysušení vydržely i třeba 3 měsíce (jsem často na cestách)? Nerada bych, aby mi po delším čase zplesnivěly. Či jsem bojovala opět s moly. Děkuji mnohokrát za radu, Helena

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 září 2018 - 23:06

Já osobně aktivuji vždy ořechy tak na týden, dva maximálně. Co takhle ořechy zmrazit, poté co je koupíte a nebo klidně zamrazit i aktivované a vždy vyndat jen určité množství?

Reply
Žaneta 25 října 2018 - 19:21

Dobrý den, Jani, můžu semínka nebo ořechy namlet a až potom je namočit? Hodně často je přidávam do pečiva a do dezertů. Děkuji za odpověď. Žaneta

Reply
Jana Dell-Plotnárková 28 října 2018 - 04:20

Můžou, ale bude se vám to hůře sušit, a z mokrých mletých se pak nedá péct, většina receptů má na mysli suché ořechy, až na vyjímky.
Je vždy lepší namočit celý ořech a pak z něj péct nebo usušit.

Reply
Alena 28 října 2018 - 17:33

Zdravím, jen mám praktickou poznámku – namočené ořechy a semínka suším v pomalém hrnci vystlaném pečícím papírem, v režimu udržování teploty (3. tlačítko – 70 st.), podle množství asi 10 hodin. Poklička je přitom napříč, aby mohla odcházet vlhkost. Ať se daří! 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 29 října 2018 - 21:41

Aleno díky, velice zajímavé. Máte tedy hrnec kde se může nastavit teplota?
A jsou vsechny ořechy stejně usušené, když jsou v silné vrtstvě?

Reply
Alena 30 října 2018 - 08:54

Těch 70 stupňů u tlačítka pro udržování teploty jsem vyčetla někde v manuálu, jinak se teplota jako taková nastavit nedá. Ořechy během sušení občas promíchám. Pokud se mi nezdají ještě dost, přidám čas. Výhoda je, že po uplynutí zvoleného času se hrnec sám vypne. Mám vyzkoušené vlašáky, mandle a dýňová semínka, zatím je vše v pořádku. Vlašáky mám v lednici, ostatní na lince. 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 listopadu 2018 - 04:29

Super moc díky za upřesnění. Já vždy suším v sušičce. Tak třeba se bude někomu hodit.

Reply
Lucie 23 září 2020 - 15:55

Dobrý den, v sušičce sušíte ořechy na kolik stupňů prosím? Děkuji za odpověď

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 října 2020 - 19:20

Používám stejnou teplotu jako je napsaná v článku, at suším v troubě nebo sušičce.

Reply
Kateřina 5 listopadu 2018 - 13:54

Dobrý den,
je potřeba nějak namáčet a aktivovat i kokos? (sušený strouhaný nebo plátky) Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2018 - 04:02

Ne ne kokos se aktivovat nemusí.

Reply
Martina 6 prosince 2018 - 13:06

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Četla jsem, že se takto mají namáčet i ovesné vločky, je to tak? A jak dlouho mohou být namočené v pokojové teplotě v jedné vodě? Děkuji a pěkný den, Martina

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 prosince 2018 - 07:58

Ano je to tak, namáčet se mají obiloviny, luštěniny i ořechy. Namáčení vždy při pokojové teplotě, do obilovin se místo sole dává něco kyslého jako je čerstvá štáva z citronu nebo jablečný ocet.

Reply
Paula K. 16 prosince 2018 - 08:42

Hezke dopoledne:)
Uvedu zde svuj postup ke kritice:)
ja tedy namacim orechy po cca 20g, vlasske, mandle, makadam.. zapominam na tu sul :((( a kdyz je sleju, dam je na skleneny, ovalny talirek a postavim je na radiator.. pomalu se take vysusi, a nemusim zapinat dalsi spotrebic,… obcas prohmatnu, aby se dukladne prosusily, mezitim ujim,…

Reply
Jana Dell-Plotnárková 22 prosince 2018 - 19:22

Já bych se u tohoto postupu nejvíce bála toho, že ořechy chytnou plísen, protože doba sučeí bude mnohem delší. Ta sůl při namáčení hrajhe zásadní roli, jinak to je v podtstatě jedno zda jste namočila nebo ne.

Reply
Martina 15 ledna 2019 - 10:15

Dobrý den, jak je to, prosím s lněnými a chia semínky? Také se aktivují? A je nějak omezeno jejich užívání? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 ledna 2019 - 02:30

Chia a lněné seminko při namočení vytvoří gel, a už tedy nejdpu vysušit.Takže ideálně konzumovat mokré.
Na GAPS se konzumují jen v malém množství, a až po odeznění zažívacích prpblémů. Tedy nejsou vhodné pokud je problém s průjmy.
Naopak mohou být nápomocné při zácpě.

Reply
GAPS kysaný chléb – Jana Dell-Plotnarkova 23 ledna 2019 - 00:16

[…] dotazů, jak péct již z umletých mandlí, případně z kupované mouky, když nebyla předem aktivovaná. Tohle je tedy jedno možné […]

Reply
Michaela 1 dubna 2019 - 14:01

Dobry den. Doporucite prosim jakou koupit susicku? Predem dekuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 1 dubna 2019 - 21:10

Výborná je od značky exculibur, ale take drahá. Výhodou je určitě multifunkčnost, může se v ní napřiklad vyrábět i GAPS jogurt. Jinak v podstatě službu odvede i ta nejobyčejnější sušička.

Reply
GAPS dýňový chleba – Jana Dell-Plotnarkova 29 listopadu 2019 - 05:15

[…] odtučněné mouky z ořechů a semínek vždy je lepší si namlít ořechy doma, ideálně z aktivovaných ořechů. Tento recept bude fungovat i když použijete mleté mandle, lískové ořechy, případně […]

Reply
Lucie Kropáčková 11 března 2020 - 07:52

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli po namočení a slévání vody se mají ořechy a semínky proplachovat čistou vodou než jdou do sušičky? A jestli ma byt lžíce soli na dva hrnky vody nebo na dva hrnky ořechů? Dala sem dva hrnky slunecnicovych seminek a cca 3 hrnky vody a 2 lzice soli a prisly mi slunecnice hodne slané. Moc děkuji za rady. Mate krásné stránky.
Hezky den, Kropáčková

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 března 2020 - 09:18

Dávám na dva hrnky ořechů. Každý má rád chuť jinou, zkuste příště dát méně. Proplachovat se může, a já většinou sama proplachuji pod tekoucí vodou.

Reply
Pavla 11 června 2020 - 10:12

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda takto namáčíte i sušíte i mák nebo sezam. Je potřeba semínka sušit celou noc? Při procesu namáčení dáváte prosím ořechy do lednice? Neumím si představit, že bych měla zapnutou troubu celou noc i kvůli hluku. Pokud bych ořechy sušila na pánvi na nejnižší stupeň dojde ke znehodnocení živin?
Předem děkuji za odpověď a zdravím. Pavla

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 června 2020 - 09:10

Sezam by se určitě namáčet měl, nemusí se ale sušit. Mák nenamáčím. K sušení ořechů a semínek, hlavně těch drobných používám sušičku. Právě z důvodu, že nemám možnost nechat troubu tak dlouho zapnutou.Například kešu ořechy se v sušičce suší i 48 hodin. Na pánvi se sušit nedá, to je spíše pražení a jak píšete, zničí se veškeré živiny.

Reply
Magdalena 20 prosince 2020 - 21:41

Dobrý den, Jani, děkuji za Vaše skvělé webovky! Chtěla bych Vás poprosit o radu. Teď se často mořím s vlašskými ořechy, co mi posílají babičky. Jak se u nich prosím pozna plíseň? Po namaceni se mi vzdycky zdaji horsi, nektere jsou vylozene plesnive, na vetsine jsou mensi hrbolky a nevim, jestli to neni zacinajici plisen.. Pritom pred namocenim vypadaji snad vsechny normalne „jedle“. Vetsinu vzdycky radeji vyhodim, ale vlastne nevím, jestli dělám dobře. Poradite prosim?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 ledna 2021 - 11:54

To je dost složitá otázka Vlašské ořechy jsou opravdu velmi náchylní na plíseň a často ji chytají velmi rychle a nemusí být pouhým okem viditelná. Proto se u nich doporučuje ihned po vyloupání zamrazit, což je jediný způsob jak je udržet bez plísně. Jak dlouho je máte namáčené?

Reply
Gábi 22 června 2020 - 15:23

Zdravím 🙂 supr článek… Chci se zeptat, pokud ořechy přes noc namáčím a pak je rovnou v robotu namelu na mouku – bez následného usušení – jak dlouho lze takovou mouku uchovávat v lednici? Děkuji 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 23 června 2020 - 08:34

Dobrý den, na výrobu mouky je nutné ořechy usušit, z mokrých ořechů se mouka nevyrobí, z těch se vyrábí například kešu krém. Takže pokud si chcete vyrobit mouku, musíte ořechy namočit, poté usušit a pak namlít na mouku.

Reply
Filip Šebšajevič 1 července 2020 - 18:04

Dobry den, nerozumim uplne, jak je to s ovesnymi vlockami. Rikate, ze se musi take namacet. Ale susit se predpokladam nedaj. Takze je lze konzumovat jenom namocene? Nerozumim tomu, jak zlit pak vodu a taky asi ani mouku a mliko se z nich neda udelat..? Dekuji za odpoved! Filip

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 srpna 2020 - 16:41

Obilovin je to jinak, konzumují se namočené, nebo se z namočených vaří. Tento článek se specifický pro ořechy a semínka.

Reply
Tereza 2 listopadu 2020 - 20:10

Dobrý den,
Je potřeba ořechy po namáčení sušit, pokud z nich budu dělat ořechové máslo?
Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 11 listopadu 2020 - 13:46

Ano, z mokrých máslo neuděláte.

Reply
Pavla 15 prosince 2020 - 14:06

Dobry den, muzete mi dat tip kde v CR koupit kvalitni orechy a mandle? Dekuji moc

Reply
Jana Dell-Plotnárková 17 prosince 2020 - 09:13

Pavli já kupuji v bi kvalitě v DM drogerii.

Reply
Vaness 19 prosince 2020 - 16:37

Dobrý den paní Jano,
mohla bych se Vás zeptat, zda-li nemáte odkaz na nějaké knihy/weby, které by s tímto Vaším článkem souvisely? Myslím tím, jak se určité látky v těle vstřebávají, jaké potraviny je třeba aktivovat, aby si tělo z nich vzalo nejvíce, případně s informacemi typu, že železa ze živočišných zdrojů naše tělo vstřebá více než z rostlinných, apod. Doufám, že píši srozumitelně 🙂 Ráda bych se naučila o stravě podrobněji. Byla jsem vychována na klasické české kuchyni a zároveň od dětství mám problémy s bolestmi žaludku (nedaří se mi vytipovat potraviny, co mi vadí).
Moc Vám děkuji. A děkuji za velmi zajímavý článek, o obilovinách vím, ale ořechy mě překvapily.
Přeji krásné svátky a šťastný nový rok!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 prosince 2020 - 16:57

Dobrý den, skvělým zdrojem je například Weston A. Price Foundation, jejich blog, nebo případně kniha Nourishing Traditions. Kniha byla přeložena do češtiny pod názvem Vyživující tradice, ale podle informací od lidí co ji mají je překlad údajně velmi nekvalitní. V češtině tedy takových zdrojů existuje velmi málo, v angličtině mnohem více. Už jen překřtěním knihy GAPS terapeutický protokol nebo Nástrahy Vegetariánství najdete některé odpovědi na vámi zmíněné otázky. Bohužel internet je plný všemožných informací a člověk se musí naučit hledat a rozlišit co je a co není pravda. Zkoušet a testovat co funguje pro vaše tělo. Vím,že jsem vám asi moc nepomohla, není to úplně jednoduché odkázat na jeden zdroj.

Reply
Daniela 16 února 2021 - 18:20

Jak dlouho prosím Vás po usušení (v předem namočených oříškách) zůstávají aktivované enzymy?

Dále bych se chtěla informovat, zda po namočení semínek, které vytvoří gel (len, chia) je vhodné je ještě proplachovat pod tekoucí vodou přes sítko? Děkuji moc za odpovědi 🙂.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 února 2021 - 18:37

Ořechy pokud jsou dokonale vysušené a nechytí-li plíseň, vydrží i několik týdnů. Doppručuji vody aktivovat jen malé množství ořechů k rychlé (týden/dva) konzumaci. Enzymy se z nich nijak nevytrácí.
Semínka, která vytváří sliz se již nesuší a používají se mokré.

Reply
Daniela 17 února 2021 - 18:15

Moc děkuji za odpověď. Co se týče semínek, které vytvářejí gel, zajímalo by mě, zda se ještě proplachují po vytvoření gelu z důvodu, aby byly v nové čisté vodě (jako ořechy, které nevytvářejí sliz u kterých se voda po nějaké době slije a vymění za novou čistou).

Reply
Jana Dell-Plotnárková 19 února 2021 - 12:14

Propláchnout je můžete, nicméně ten gel moc propláchnout nejde.

Reply
Monika 23 března 2021 - 05:10

Dobry den, da se nekde najit tteba tabulka a orientacni cas suseni orechu? (napr. Kesu az 48h). Jak dlouho susit slucnicova, dynova seminka, vlasske orechy? Diky moc

Reply
Jana Dell-Plotnárková 24 března 2021 - 09:09

Moniko taková tabulka neexistuje. Záleží na mnoha faktorech. Velikosti ořechu, jak dlouho byl ořech namočený, na výkonu sušičky atd. Já například kešu suším v rozmezí 36 až 48 hodin. také záleží kolik ořechů sušíte na jednom tácu sušičky.
Základ je, že by ořech měl být opravdu křupavý a dokonale suchý. To samé platí pro semínka. Je nutné ochutnávat a kontrolovat.

Reply

Napsat komentář: Paula K. Zrušit odpověď