GAPS dýňový chleba

by Jana Dell-Plotnárková

Pečivo je to nejčastější na co se lidé ptají, když přecházejí na GAPS dietu. Bude to určitě tím, že v Čechách je pečivo základní potravinou většiny rodin. Je to rychlá a jednoduchá svačina, ale často i večeře. Stačí přidat máslo, sýr a šunku, v lepším případě nějakou syrovou zeleninu, v horším bez zeleniny. Co si budeme povídat, pečivo je každodenní součást české stravy. 

Jak už určitě víte, pečivo by nemělo tvořit více než malé procento stravy na plné GAPS dietě. Spolu s ořechy, semínky a ovocem ne více než 15 % celkového denního příjmu. Když jsem před teď už skoro 10 lety začala držet GAPS dietu, stejně jako každý jsem si nedovedla představit vzdát se pečiva. Pekla jsem doma poctivý kváskový chleba, a tak jsem hledala všemožné recepty na pečivo, něco, čím bych nahradila ten úžasný kváskový chleba. Každý můj povedený recept najdete tady na webu, a taky pokud sledujete mé příspěvky déle, už víte, že tomu kváskovému se žádné pečivo nevyrovná, ani z daleka nepřiblíží. Občas ale dostanu chuť něco upéct. Víc, než chleba je to taková chuťovka. Můj dosud nejoblíbenější recept je ten na bagely. 

Jeden dýňový chleba už na webu mám, ale myslím že je ještě na živé kultuře. Tento recept je také další varianta pečiva, které se přidává ve 4 fázi úvodní diety. Jeden recept už zde mámě, jsou to cuketové muffiny. A tenhle recept je klasická varianta, tak jak je popsaná v knize GAPS terapeutický protokol. Pokud budete tento recept připravovat jako první pečivo ve 4 fázi, je potřeba abyste dýňové pyré připravili jen z vařené dýně, nebo dýně připravené na páře. V tomto receptu používám můj recept na pečené dýňové pyré, to je ale ve 4 fázi ještě nevhodné, je tedy potřeba dýni povařit ve vývaru, případně jen vodě, tak aby byla dostatečně měkká, poté slít a rozmixovat na pyré. 

Jak je uvedeno v knize, začněte jen malým kouskem chleba, někdy stačí i jen půl krajíčku a sledujte reakce. Pokud máte stále průjem, nebo trpíte Ulcerózní kolitidou, Crohnovou chorobou a jinými nemocemi střev, nepospíchejte se zaváděním ořechů, mohou způsobit velké zhoršení. 

Nepoužívejte kupované odtučněné mouky z ořechů a semínek vždy je lepší si namlít ořechy doma, ideálně z aktivovaných ořechů. Tento recept bude fungovat i když použijete mleté mandle, lískové ořechy, případně slunečnicové semínko. Stejně tak můžete nahradit kokosový olej ghí, nebo použít avokádový olej, ten až pokud jste na plné dietě. Sádlo ať už vepřové nebo kachní bude také fungovat, jen měřte vždy v tekuté podobě. 

Chleba můžete nakrájený na krajíčky zamrazit, abyste neměli potřebu ho sníst celý najednou. Pamatujte si, je to jen pochutina. Ne základ vaší stravy!

GAPS dýňový chleba

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.8/5
( 4 voted )

Suroviny

  • ½ hrnku dýňového pyré
  • 4 vejce
  • ¼ hrnku tekutého kokosového oleje nebo jiného vhodného tuku + 1 lžičku
  • 2,5 hrnku mletých dýňových semínek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka sole
  • ½ lžičky skořice (vynechte, pokud s pečivem začínáte)

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si formu na chleba o velikosti asi 10x20cm. Vymažte lžičkou tuku.

Do mísy dejte dýňové pyré, vejce a olej a pomocí ručního mixéru rozmixujte, dokud vám nevznikne hladká kaše.

Poté vmíchejte mletá dýňová semínka, jedlou sodu, sůl a skořici, pokud používáte. Mixérem opět rozmixujte do hladkého těsta.

To nalijte do připravené formy a dejte péct na 55 minut.

Pokud jste již na plné dietě, nebo nedržíte GAPS dietu, můžete do těsta na konci přidat borůvky, maliny, semínka, ořechy nebo klidně kousky čokolády (mimo GAPS) a vznikne vám super snídaňový chleba/buchta.

Po vychladnutí skladujte v lednici.

 

 

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Tereza 19 listopadu 2020 - 15:23

Dobrý den, jak dlouho by se měla namáčet dýňová semínka? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 25 listopadu 2020 - 11:42

Minimálně 6 hodin a klidně až 24 hodin. Já namáčím přes noc nejčastěji.

Reply
Ivana 14 prosince 2020 - 08:13

Dobrý den paní Jano, chtěla bych upéct dýňový chleba, mám namočené dýnové semínka, ale nevím zda je mám pro tento recept rozmixovat ještě mokré (propláchnuté po 12 hodinách) nebo je musím usušit a pak pomlít ? Děkuji moc za odpověď, Ivana

Reply
Jana Dell-Plotnárková 14 prosince 2020 - 10:55

Dobrý den, ano semínka je nutné po namočení usušit a poté rozemlít na mouku.

Reply

Zanechte komentář