GAPS kysaný chléb

by Jana Dell-Plotnárková

Vždycky jsem hrozně ráda pekla kváskový chleba. Mám přes 10 let starý žitný kvásek, který se mnou všude cestuje. Já ho tedy od roku 2010 kdy jsem přešla na GAPS nejedla, ale kvásek udržuji a jednou za dva týdny upeču dceři a manželovi pár housek, nebo malý chleba, pizzu atd. Nemám to srdce se kvásku vzdát. I když ho sama už nikdy jíst nebudu.

Před pár lety jsem na živé kultuře několik měsíců testovala různé druhy pečiva, to je totiž to co nejvíce lidí hledá a co jim po přechodu na GAPS nejvíce chybí. Vzniklo několik skvělých receptů. A tohle byl jeden z nich.

Dodnes ho občas upeču, i když jsem ho dost upravila, a tak jsem se rozhodla, že ho přidám i sem, až neupadne v zapomnění. A také proto, že dostávám neustále mnoho dotazů, jak péct již z umletých mandlí, případně z kupované mouky, když nebyla předem aktivovaná. Tohle je tedy jedno možné řešení.

Stejně jako s každým GAPS pečivem, by se i tento chleba měl konzumovat jen občas, ne každý den.

GAPS kysaný chléb

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.6/5
( 5 voted )

Suroviny

  • 1,5 hrnku ořechové mouky (použila jsem mandlovou)
  • ¾ hrnku kefíru nebo jogurtu
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce (5O gramů) másla, ghí nebo kokosového oleje

Postup

V misce smíchejte kefír/ jogurt a ořechovou mouku, zakryjte a nechte v pokojové teplotě asi 6 hodin nebo i déle. Já většinou po 6 hodinách dávám do lednice a nechávám fermentovat 24 hodin.

Než budete péct připravte si pečící misku asi o velikosti 20x20 cm a vymažte ji dostatečně tukem, případně vyložte pečícím papíre. Předehřejte si troubu na 175 °C.

Po nakvašení přidejte do směsi vejce, sůl a tuk a lehce vyšlehejte ručním mixérem.  Nalijte do připravené misky, aby bylo těsto tak 2-3 cm vysoké. Dejte péct na asi 45 minut, otestujte špejlí, jestli je chleba hotový.  

Nechte vychladnout a servírujte namazané máslem nebo avokádem, s malinami nebo po kapané medem.

Skladujete v lednici.

Mohlo by vás zajímat

6 komentářů

Terez 26 ledna 2019 - 06:46

Dobrý den. Pochopila jsem správně, že na tento recept si mohu namlít ořechy, aniž bych je před tím aktivovala? Znamená to, že na pečení nemusí být vždy ořechy aktivovány? Proč tomu tak je?

Píšete…po nakvašení…to těsto tedy kvasí jen z ořechové mouky a kefíru/jogurtu, bez kvásku?

Ještě bych se chtěla zeptat, zda jde tento chleba nevhodný pro člověka s ABKM, i když je to takto tepelně upravené?

Děkuji za odpovědi.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 29 ledna 2019 - 23:51

Ano je to tak, ořechy namelete neaktivované a aktivace u nich proběhne tou fermentací s kefírem. Ano když je alergie na mléčnou bílkovinu je tento chleba stále nevhodný, tepelná úprava kasein nijak nezničí.

Reply
Katerina 11 března 2019 - 07:39

dobry den, zdravim!
zkousela jsem chleb upect z namletych lnenych seminek a drzi krasne pohromade. je ale docela dost mekky a mazlavy, ale predpokladam, ze to tak ma byt?
moc diky za recepty, jsou skvele! 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 12 března 2019 - 23:50

Moc díky za komentář. Když je připravený z mandlí, tak mazlavý není. Tak možná kvůli semínkům, je možné, že je mazlavější.

Reply
Katarína 5 května 2020 - 18:26

Dobrý deň, je prosím možné namiesto vajec použiť niečo iné? Syn má na vajcia intoleranciu a tak pre neho nie je vhodný skoro žiadny recept. Ďakujem pekne za info.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 19 května 2020 - 09:03

V GAPS receptech se vejce velmi špatně nahrazuje. Na webu najdete i návod na bezvaječné muffiny a u nich vysvětlení jak lze péct bez vajec. Nejčastěji se používá banán, dýňové pyré a nebo například želatina místo vajec. Nicméně ne každý recept jde jednoduše upravit.

Reply

Zanechte komentář