GAPS zelná polévka

by Jana Dell-Plotnárková

S novým rokem je na čase přidávat i nové recepty. Tohle je sice ještě recept, který jsem připravila na poslední výzvu 21 dní bez cukru v říjnu 2018, ale nakonec jsem neměla čas ho publikovat. A dnes, na Nový Rok jsem vařila znovu, a tak je na čase se podělit.

O Vánocích jsem odpočívala a nabírala potřebné síly na nový rok, a už se těším, až se s vámi podělím o své nápady a projekty. Konec roku byl takový emociální, tak jako vlastně každý rok, a je tedy na čase se pustit do práce. Ať stihnu ty nápady zrealizovat.

Šťastný, a hlavně zdravý a pohodový rok 2019!

GAPS zelná polévka

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2-4 lžíce vepřového sádla, ghí nebo jiného živočišného tuku
  • ½ cibule, nadrobno nakrájené
  • 3-4 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
  • 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • ½ lžičky celého nebo mletého kmínu
  • ½ hlávky bílého zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
  • ½ hlávky červeného zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
  • 3 mrkve, nadrobno nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou
  • 8 hrnků vývaru
  • sůl a pepř
  • čerstvé, sušené nebo mražené bylinky na ozdobu

Postup

Do většího kastrolu dejte sádlo nebo ghí a pomalu zahřejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, kmín a pár minut orestujte.

Poté přidejte bílé a červené zelí, mrkev a promíchejte, aby se lehce obalilo v tuku. Nakonec podlijte vývarem, osolte, opepřete, znovu promíchejte a zakryjte pokličkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte asi 25-30 minut pomalu vařit, dokud nebude zelí a mrkev dostatečně měkká.

Servírujte s čerstvými bylinkami

 

Tato polévka je vhodná již od 2 fáze úvodní diety, pokud vynecháte v úvodu krok, kde osmahnete cibuli a česnek na sádle. Místo toho můžete zeleninu, česnek a cibuli povařit ve vývaru. Vynechat kmín a máte skvělou polévku i tak.

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Jitka Klusáčková 11 ledna 2019 - 17:47

Výborná polévka. Nenapadlo by mě, že na zelnou polévku nepotřebuji kysané zelí. 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 12 ledna 2019 - 02:54

Super mám radost, že chutná.

Reply

Zanechte komentář