S novým rokem je na čase přidávat i nové recepty. Tohle je sice ještě recept, který jsem připravila na poslední výzvu 21 dní bez cukru v říjnu 2018, ale nakonec jsem neměla čas ho publikovat. A dnes, na Nový Rok jsem vařila znovu, a tak je na čase se podělit.
O Vánocích jsem odpočívala a nabírala potřebné síly na nový rok, a už se těším, až se s vámi podělím o své nápady a projekty. Konec roku byl takový emociální, tak jako vlastně každý rok, a je tedy na čase se pustit do práce. Ať stihnu ty nápady zrealizovat.
Šťastný, a hlavně zdravý a pohodový rok 2019!
Suroviny
- 2-4 lžíce vepřového sádla, ghí nebo jiného živočišného tuku
- ½ cibule, nadrobno nakrájené
- 3-4 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
- 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- ½ lžičky celého nebo mletého kmínu
- ½ hlávky bílého zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
- ½ hlávky červeného zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
- 3 mrkve, nadrobno nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou
- 8 hrnků vývaru
- sůl a pepř
- čerstvé, sušené nebo mražené bylinky na ozdobu
Postup
Do většího kastrolu dejte sádlo nebo ghí a pomalu zahřejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, kmín a pár minut orestujte.
Poté přidejte bílé a červené zelí, mrkev a promíchejte, aby se lehce obalilo v tuku. Nakonec podlijte vývarem, osolte, opepřete, znovu promíchejte a zakryjte pokličkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte asi 25-30 minut pomalu vařit, dokud nebude zelí a mrkev dostatečně měkká.
Servírujte s čerstvými bylinkami
Tato polévka je vhodná již od 2 fáze úvodní diety, pokud vynecháte v úvodu krok, kde osmahnete cibuli a česnek na sádle. Místo toho můžete zeleninu, česnek a cibuli povařit ve vývaru. Vynechat kmín a máte skvělou polévku i tak.
2 komentářů
Výborná polévka. Nenapadlo by mě, že na zelnou polévku nepotřebuji kysané zelí. 🙂
Super mám radost, že chutná.