GAPS makové muffiny se švestkou

by Jana Dell-Plotnárková

Tak už to bude určitě 9 možná 10 měsíců od té doby co jsem na blog přidala nový recept. Když tedy nepočítám návod na vývar. A teď jsem se podívala, že těch pár posledních před tím jsou taky makové. No mák je prostě moje oblíbená surovina. Ale slibuji, že budou i jiné recepty. 

Tento rok se u nás opravdu hodně věcí změnilo, ale to je na dlouhé povídání, a tak o tom všem možná napíšu samostatný článek.

Tady se musím pochlubit novým receptem. Za tu dobu, co jsme v Čechách jsem moc nepekla. Občas jen GAPS banánový chleba, ten je snad naše nejoblíbenější buchta. A peču ho vždy, když mi přezrají banány, nebo má přijít návštěva. 

Švestky jsou asi moje nejoblíbenější letní ovoce, a každý rok jsme doufali, že je stihneme, než odletíme zpět domů. Letos, to bylo vtipné, protože Luca se ptal, jestli než odletíme stihneme švestky. Ptala jsem se ho, kam letí, jestli zapomněl, že tady teď bydlíme a začal se smát a říkal že zapomněl. Zvyk je prostě železná košile. A vypadá to, že nejsem jediná, komu ještě stále nedochází, že v ČR bydlí. 

Tento recept je inspirovaný receptem na velikonoční mazanec, a napadlo mě přidat trochu máku a k máku prostě patří švestky že jo? . Opět velmi jednoduchý recept. Místo švestek můžete určitě použít blumy, ale i jiné ovoce. Případně pokud ještě ovoce netolerujete, můžete upéct i bez něj. 

Pozor mák se na GAPS používá až později v plné fázi diety. Pro mnoho lidí může být velmi dráždivý, takže ideálně jen když už nemáte žádné zažívací potíže. Vždy používejte mák celý a doma si ho namelte sami, je to lepší z hlediska kvality. A kupovaný mletý mák většinou také není v bio kvalitě.

GAPS makové muffiny se švestkou

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.9/5
( 8 voted )

Suroviny

  • 1,5 hrnku předem namočených kešú ořechů
  • 1 hrnek mletého máku
  • 4 vejce oddělená na bílky a žloutky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce medu, pokud máte potřebu sladší chuti
  • 6 švestek

Postup

Recept je na 12 muffinů

Kešú je potřeba namočit předem dle návodu na namáčení ořechů. Když budete péct slijte z nich vodu a odeberte potřebné množství.

Připravte si formu na muffiny, vymažte tukem nebo můžete vyložit papírovými košíčky. Předehřejte troubu na 175°C.

Kešú dejte do misky, přidejte žloutky a jedlou sodu a rozmixujte do hladka. Ne všechny ořechy musí být úplně rozmixované, klidně nechte pár kousků větších.

Přidejte mletý mák a promíchejte.

Z bílků vyšlehejte sníh a ten pomalu vmíchejte do těsta. Použijte jen lžíci nebo vařečku a pomalu míchejte, dokud se těsto s bílky nespojí.

Hotové těsto rozdělte do 12 muffinů a na každý položte půlku švestky.  Poté dejte péct do trouby na 18-20 minut.

Nechte vychladnout, než budete jíst, skladujte v lednici.

V tomto receptu jsem použila 4 menší vejce, pokud máte tedy veliká vajíčka, je možné, že budou stačit jen 3. Musíte to však vyzkoušet.

Jen připomínám, že můj hrnek je velikosti 240ml. Tak na to pamatujte.

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

6 komentářů

Karolina 23 září 2020 - 17:57

Skvělé těsto! Děti ujedly půl hrnku kešu před pečením. Přidala jsem přezrálý banán a hrušku, dosypala půl hrnku mandlové mouky. A dávala na plech. Úplně bezvadný, šťavnatý, nedrobivé, prostě super! Příště zas! A pokud seženeme muffin formu, tak třeba i tak.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 října 2020 - 19:15

Super to mám radost!

Reply
Renata 16 října 2020 - 09:41

Tak jsem to zkusila presne podle receptu, z kesu jsem nikdy nepekla a jsou vyborne, az mne to prekvapilo, ze opravdu neni potreba pridat ani ten med (ten jsem zkusila nedat) a ty svestky to pekne sladko-kyselo dochuti, za mne parada :)!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 října 2020 - 11:41

Super to mám velkou radost. Ano z kěšú se moc pěkně peče a jsou přirozené sladké.

Reply
Katka 21 února 2022 - 20:43

Dobrý den,.lze místo namočených kešu používat koupenou kešu mouku ve stejném poměru? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 1 března 2022 - 11:23

Tady mouka nebude fungovat, je nutné použít mokré ořechy. Fungují prý i mokré oloupané mandle.

Reply

Napsat komentář: Renata Zrušit odpověď