GAPS plněné papriky

by Jana Dell-Plotnárková

Plněné papriky jsem nijak zvlášť neměla nikdy ráda, stejně tak jako mnoho jiných tradičně českých jídel. Pro mého manžela to naopak bylo dlouho jeho nejoblíbenější jídlo a vždy když jsme přiletěli na léto domů, tak mu je moje maminka vařila.

V zahraničí se nedají sehnat ty správné papriky, tyhle zelené papriky se slabou slupkou jsem viděla jen v Čechách, a proto jsme se do tohoto receptu nikdy nepustila. Přece jen to s kapií není ono. 

No a teď na podzim, když byla zářijová výzva 21.dní bez cukru, jsem se konečně hecla a pustila se do toho. Od té doby už jsme ten recept dělala dvakrát, musíme si je užít, dokud se ještě dají koupit ty skvělé papriky. Možná si pár porcí i zamrazím. 

Recept na plněné papriky nepotřebuje moc úprav, a přiznám se, že ten tradiční jsem vlastně nikdy nevařila. Moje maminka je měla tak výborné, že jsme nepotřebovala. A tak ani nevím, jak přesně je dělala, vím, že se do masa občas přidává i rýže a rajčatová omáčka se často doslazuje. Tak jsem musela přemýšlet, jak to udělat, aby nebyla rajská omáčka moc rajčatová a myslím, že se to povedlo. 

Moc se těším, jak vám bude recept chutnat. 

Recept by určitě šel připravit i v pomalém hrnci, já ráda peču v troubě, je to takové bezstarostné vaření, používám na to litinové hrnce, které jdou jak na sporák, tak do trouby. 

GAPS plněné papriky

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1,5 kila rajčat
  • 4 menší červené řepy
  • 1 větší nebo 2-3 malé červené cibule
  • 4-5 zelených paprik
  • 500 gramů mletého vepřového masa
  • sůl, pepř
  • bobkový list (asi 3-4)
  • 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí

Postup

Předehřejte si troubu na 160°C.

Připravte si hlubokou pečící misku nebo pekáč s víčkem. Dno polijte olivovým nebo jiným olejem.

Rajčata umyjte a nakrájejte na kousky, je jedno jak velké, jen je dobré, aby byly přibližně stejně velké. Vložte do pekáče.

Řepu oloupejte, nakrájejte na malé kousky a přidejte do pekáče. Promíchejte s rajčaty, osolte a opepřete. Přidejte bobkový list.

V misce si připravte mleté maso, osolte a opepřete a pořádně promíchejte.

Papriky očistěte a vyndejte jádřinec, jednu po druhé papriky naplňte mletým masem. Naplněné papriky dejte nebo lépe řečeno zavrtejte do pekáče s rajčaty a řepou, nemusí být celé ponořené.

Pokud vám nějaké maso zbyde přidejte buď jednu papriku navíc, nebo z masa udělejte kuličky a dejte je již bez papriky do rajčat.

 Do masa můžete také nastrouhat třeba mrkev, květák, červenou řepu.

Takto připravené zakryjte pokličkou a dejte do předehřáté trouby péct na asi 2 hodiny. Troubu nejčastěji zapínám na horkovzuch.

Jak jsme již zmiňovala, recept by měl fungovat i v pomalém hrnci, tam bych dala péct přibližně asi na 6 hodin.

Až budou papriky pečené, opatrně vyndejte paprikové lusky na misku, odstraňte také bobkový list a směs rajčat a řepy rozmixujte do hladké omáčky. Papriky pak do omáčky zase vraťte.

Servírujte s květákovou rýží nebo klidně i pečenou zeleninou. Já mám ráda i samotné.

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

GAPS kuře na paprice – Jana Dell-Plotnarkova 26 října 2021 - 17:03

[…] GAPS […]

Reply
Markéta 5 listopadu 2021 - 08:29

Úžasné, dokonalé, vynikající a navíc velmi nenáročné na přípravu!!!

Reply

Napsat komentář: GAPS kuře na paprice – Jana Dell-Plotnarkova Zrušit odpověď