HAUPIA

by Jana Dell-Plotnárková

Tradiční havajský dezert. V originále je kokosové mléko, a samozřejmě cukr. Přece jen tady na Havaji se dlouhé roky pěstovala cukrová třtina. A tak se tady cukr používá dost hojně. Dokonce i na maso!

Před dvěma lety, chvíli potom, co jsme se sem přestěhovali se tady na Maui zavřela poslední továrna na zpracování cukrové třtiny, což mělo sice velký dopad na nezaměstnanost lokálních lidí, ale pozitivní dopad na životní prostředí. Cukrová třtina se totiž musí vypalovat, a tak si dovedete představit ten vzduch. Nemluvě o tom černém popelu všude tady, dodnes máme vše na zahradě černé. Dodnes jsou tady všude plantáže cukrové třtiny, co s tím budou dělat, to zatím nikdo neví.

No a protože, kokosové mléko už je sladké samo o sobě, vymyslela jsem pro vás tuto úžasnou dobrotu bez cukru.

Jak jinak.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 4 lžíce hovězí želatiny, ideálně od zvířat z volného chovu
  • hrst borůvek nebo jiného ovoce
  • kokos nebo kakao nibs na ozdobu

Postup

Připravte si skelněnou misku, já jsem použila velikost 12x12 cm.

Do malého hrnku nalijte kokosové mléko a pomalinku ho zahřívejte. Až bude teplé přidávejte po jedné lžíci želatinu, vždy nechte rozpustit a pak přidejte další, až bude želatina pořádně rozpuštěná.

Na dno připravené misky nasypte borůvky a zalijte je směsí kokosového mléka a želatiny. Povrch můžete posypat strouhaným kokosem, nebo dalšími borůvkami a zakryjte opatrně folii, aby se ale nedotýkala povrchu kokosového mléka a dejte do lednice ztuhnout na několik hodin.

 

Další možnost je, po rozpuštění želatiny do mléka vmícháte maliny, nebo borůvky a rozmixujete pomocí ručního mixéru. Poté dáte také vychladnout do lednice.

 Až bude celá směs ztuhlá, můžete rozkrájet na kostky.

Skladujte v lednici.

 

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

GAPS želatinové bonbóny – Jana Dell-Plotnarkova 13 února 2019 - 01:14

[…] Kokosové mléko recept najdete zde […]

Reply

Zanechte komentář